Türkiye’de bir şehir merkezinde yaşayan süt çocuklarında ev içi elektromanyetik alan maruziyeti
Öz
Amaç: Bu çalışmada çocukların yaşam alanlarında elektriksel ve manyetik alan ölçümlerinin yapılması amaçlandı.
Yöntem: Elektromanyetik radyasyonun gelişmekte olan organizma ve karsinogenez üzerindeki etkileri önemli bir araştırma konusudur. Ülkemizde çocukluk çağında maruziyetle ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Ocak-Nisan 2008 tarihleri arasında İzmir’de Özkanlar ve Bayraklı olmak üzere iki ayrı sağlık merkezi bölgesine kayıtlı, evde bakılan bir yaş altındaki tüm çocuklar çalışmaya alınarak ev ziyaretleriyle bebeğin yattığı odada ölçüm yapıldı.
Bulgular: Toplam 151 bebeğin alındığı çalışmada tüm evlerde ortalama elektrik alan düzeyi 6 ± 0,29 V/m, manyetik alan ölçümünün geometrik ortalaması ise 81 nT saptanmış olup, her iki bölgedeki ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Manyetik alan ölçüm sonuçları ile ölçüm yapılan evlerin trafoya olan uzaklığı arasında ters bir ilişki saptanmış olup, diğer bağımsız değişkenlerle anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ölçüm sonuçlarından elektrik alan ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) izin verdiği değerler içerisinde bulundu. Manyetik alan ölçümlerinin çoğunluğu da sınır değer olan 200 nT düzeyinin altında olmakla birlikte %11,3’ü riskli düzeylerin üzerinde bulundu.
Sonuç: Bu çalışmada elde edilen değerler çoğu gelişmiş ülkede saptanan değerlerin üst sıralarında gibi görünmektedir. Farkındalığın artırılması ve çocukluk çağında maruziyetin azaltılması için daha çok çalışma gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- KAYNAKLAR
- 1) Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks. SCENIHR Report Possible effects of Electromagnetic Fields (EMF) on Human Health, 16th plenary of 21 March 2007.
- 2) The Medical College of Wisconsin (www.mcw.edu/gcrc/cop/powerlines-cancer-FAQ/toc.html - 02.01.2009)
- 3) Polk C, Pstow E (Ed.) Handbook of Biological Effects of Electromagnetic Fields. Boca Raton: CRC. 1998
- 4) Ke X Q, Sun W J, Lu D Q, Y.T.Fu, H.Chiang. 50-Hz magnetic field induces EGF-receptor clustering and activates RAS. Int J Radiat.Biol 2008;84(5):413-420
- 5) Frank A.L, Stein L. Nonionising radiation, Maxcy Rosenau-Last, Public Health and Preneventive Medicine, Wallace R B. Ed 14, Stamfort, 1998;526-535
- 6) Moulder J.E, Power- frequency fields and cancer. Crit. Rev. Biomed. Engineering,1998; 26:100-116
- 7) Eskelinen T, Keinaenen J, Salonen H, Juutilainen J. Use of Spot Measurements for Assessing Residntial ELF Magnetic Field Exposure: A Validity Study.Bioelectromagnetics, 2002;23:173-176
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Sadık Akşit
Bu kişi benim
0000-0002-4366-0231
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
9 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi
22 Haziran 2018
Kabul Tarihi
11 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2
