Amaç: Preoperatif dönemde çocuk hasta değerlendirmenin tetkik ve tedavi ile psikolojik olmak üzere iki önemli yönü vardır. Anestezi hekimleri gibi pediatristler de preoperatif değerlendirme katılımının olması bu sürecin iki yönüyle de daha az sorunla atlatılmasına katkı sağlamaktadır. Hastanemizde çeşitli sebeplerden dolayı anestezi alması gereken hastaların pediatri poliklinik değerlendirmesi analitik olarak sunmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Aralık 2018 ile Mart 2019 tarihleri arasında 3 aylık dönemde anestezi öncesi değerlendirme için ayaktan polikliniğe başvuran tüm hastalar çalışmaya alındı. Hazırlanan formlara eş zamanlı hasta değerlendirmeleri kaydedildi ve incelendi. Başvuran hiçbir hasta çalışma dışı bırakılmadı.
Bulgular: 152 çocuk anestezi öncesinde değerlendirildi. Çocukların ortalama yaşları ay cinsinden 64,05±52,27 idi. Hastaların 89 (%58,6)’ u erkek, 63 (%41,4) tanesi kızdı. %44,7 ile en sık göz hastalıkları tarafından yönlendirilen çocuklara preoperatif değerlendirme yapılmıştır. Hastaların %17,1’ inde anestezi ertelenmesi önerilmiş. En sık neden ise üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu görülmüştür. 20 çocukta yan dal konsültasyonu ihtiyacı görüldü. En sık %40 oranında Çocuk Kardiyoloji yan dal konsültasyonu olduğu saptandı. Ortalama erteleme süresi 5,5 gün idi. 23 çocukta ise mevcut tanılarına ek saptanan sorunlar nedeniyle araştırıldı.
Sonuç: Pediyatristler hasta çocuk ve ailesini cerrahi ve anesteziye hazırlama sırasında ve sonrasında perioperatif bakım ekibinin önemli bir parçası olmak konumundadırlar. Hem tıbbi durumunun ideal koşullara getirilmesi hem de aile ve çocuğun kaygısının azaltılması noktasında önemli sorumluluk taşırlar. Ayrıca altta yatan diğer hastalıkları için dikkatli olmalıdırlar.
Destekleyen kurum yoktur
Aim: Pediatric patients in the preoperative period have two important aspects: psychological assessment with examination and treatment. The participation of pediatricians such as anesthesiologists in the preoperative evaluation contributes to the reduction of these problems in both aspects. The aim of this study is to present the pediatric polyclinic evaluation analytically for the patients who need to receive anesthesia for a variety of reasons within a 3-month period.
Materials and Methods: All patients who applied to the outpatient clinic for pre-anesthesia evaluation in the 3-month period between December 2018 and March 2019 were included in the study. While evaluating the patients, concurrent patient evaluations were recorded in the prepared forms. No patient was excluded from the study.
Results: 152 children were evaluated before anesthesia. The mean age of the children was 64.05±52.27 months. 89 (58,6%) of the patients were male and 63 (41,4%) were female. 44,7% of them were referred from the Ophthalmology department in 17,1% of patients, anesthesia was postponed. The most common cause was upper respiratory tract infection. 20 children showed the need for subspecialty consultation. It was found that 40% of the cases had Pediatric Cardiology subspecialty consultation. The mean postponement time was 5,5 days. 23 children were investigated because of additional health problem.
Conclusion: Pediatricians are in a position to be an important part of the perioperative care team during and after surgery and anesthesia. They have important responsibility both for bringing the medical status to ideal conditions and for reducing the anxiety of the family and the child. They should also be aware of other underlying diseases.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.