Cilt: 6 Sayı: 2, 30.09.2022

Yıl: 2022

Balıkesir Medical Journal (BMJ), 2017 yılında yayın hayatına başlamış, yapılan temel bilimler , klinik bilimler, deneysel araştırmaları ve alternatif tıp bilimleri başta olmak üzere sağlık bilimlerinin tüm alanlarında original makale, derleme, vaka sunumu ve editöre mektup şeklindeki yayınları değerlendirmektedir.


Derginin yayın dili "Türkçe" ve "İngilizce"dir ve her dört ayda bir yayınlanmaktadır.

Balıkesir Medical Journal (BMJ) halen Türkiye Atıf Dizini, OpenAIRE, SOBİAD ve Google Scholar veri tabanlarında endekslenmekte olup, siz değerli bilim insanlarının katkıları ile yakın zamanda ULAKBiM, PubMed ve Web of Science'da yer almayı hedeflemektedir.

Balıkesir Medical Journal (BMJ), 2017 yılında yayın hayatına başlamış, yapılan temel bilimler , klinik bilimler, deneysel araştırmaları ve alternatif tıp bilimleri başta olmak üzere sağlık bilimlerinin tüm alanlarında original makale, derleme, vaka sunumu ve editöre mektup şeklindeki yayınları değerlendirmektedir.


Derginin yayın dili "Türkçe" ve "İngilizce"dir ve her dört ayda bir yayınlanmaktadır.

Balıkesir Medical Journal (BMJ) halen Türkiye Atıf Dizini, OpenAIRE, SOBİAD ve Google Scholar veri tabanlarında endekslenmekte olup, siz değerli bilim insanlarının katkıları ile yakın zamanda ULAKBiM, PubMed ve Web of Science'da yer almayı hedeflemektedir.

GENEL BİLGİLER
- Yayımlanmak için gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
- Eğer makalede daha önce yayımlanmış; alıntı yazı, tablo, resim vs. mevcut ise makale yazarı, yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek zorundadır.
- Bilimsel toplantılarda sunulan özetler, makalede belirtilmesi koşulu ile kabul edilir.
YAYIN KURALLARI
- Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğü veya http://www.tdk.org.tr adresi ayrıca Türk Tıbbi Derneklerinin kendi branşlarına ait terimler sözlüğü esas alınır.
- Biyoistatistiki veri içeren araştırma makalelerinde, yazarların biyoistatistiki uygunluk için onay almış olmaları tavsiye edilir. Yazarlar bu konuda ek bilgi için http://www.icmje.org adresine ulaşabilir.
BİLİMSEL SORUMLULUK
- Tüm yazarların gönderilen makalede akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Yazar olarak belirlenen isim aşağıdaki özelliklerin tamamına sahip olmalıdır:
- Makaledeki çalışmayı planlamalı veya yapmalı,
- Makaleyi yazmalı veya revize etmeli,
- Son halini kabul etmelidir.

Dergimize yayımlanmak üzere gönderilecek yazı çeşitleri aşağıdaki kategorilerde olmalı ve belirtilen yapılarda hazırlanmalıdır:
Orijinal Araştırma: Prospektif, retrospektif ve her türlü deneysel çalışmalardır. (Ana metin Maksimum: 4000 kelime, maksimum 30 kaynaktan oluşmalıdır.)
Yapısı
- Öz (Minimum:150 - Maksimum:250 kelime; amaç, gereç ve yöntemler, bulgular, sonuç bölümleri ve anahtar kelimelerden oluşmalıdır, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalıdır.)
- Giriş
- Gereç ve Yöntemler
- Bulgular
- Tartışma
- Sonuç
- Teşekkür (İsteğe Bağlıdır)
- Kaynaklar
Derleme: Doğrudan veya davet edilen yazarlar tarafından hazırlanmalıdır. Tıbbi özellik gösteren her türlü konu için son tıp literatürünü de içine alacak şekilde hazırlanabilir. Yazarın o konu ile ilgili basılmış yayınlarının olması özellikle tercih nedeni olmalıdır. (Ana metin Maksimum: 4000 kelime, maksimum 60 kaynaktan oluşmalıdır.)
Yapısı
- Öz (Minimum:150 - Maksimum:250 kelime; amaç, gereç ve yöntemler, bulgular, sonuç bölümleri ve anahtar kelimelerden oluşmalıdır, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalıdır)
- Konu ile ilgili başlıklar
- Kaynaklar
Olgu Sunumu: Nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren makalelerdir. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve şemalarla desteklenmiş olmalıdır.
Yapısı
- Öz (Minimum:100 - Maksimum:250 kelime; amaç, gereç ve yöntemler, bulgular, sonuç bölümleri ve anahtar kelimelerden oluşmalıdır, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalıdır)
- Giriş
- Olgu Sunumu
- Tartışma
- Kaynaklar
Editöryel Yorum/Tartışma: Yayımlanan orijinal araştırma makalelerinin, araştırmanın yazarları dışındaki, o konunun uzmanı tarafından değerlendirilmesidir. İlgili makalenin sonunda yayımlanmalıdır. (Ana metin Maksimum: 1200 kelime, maksimum 5 kaynaktan oluşmalıdır.)
Yapısı
- Başlık ve özet bölümleri yoktur
- Giriş
- Kaynaklar
Editöre Mektup: Son bir yıl içinde dergide yayımlanan makaleler ile ilgili okuyucuların değişik görüş, tecrübe ve sorularını içeren en fazla 500 kelime, en çok 5 kaynaktan oluşan yazılardır.
Yapısı
- Başlık ve özet bölümleri yoktur
- Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır
- Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmeli ve sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazar(lar)ı tarafından, yine dergide yayımlanarak verilir.
YAZIM KURALLARI
- Makale Times New Roman’da 12 puntoyla 1,5 satır aralığı bırakarak kenar boşlukları her yönden 2,5 cm olacak şekilde yazılmalıdır.
- Dergiye yayımlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel esaslara uygunluk aranır:
KISALTMALAR: Kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır.
ŞEKİL, RESİM, TABLO VE GRAFİKLER:
- Şekil, resim, tablo ve grafiklerin metin içinde geçtiği yerler ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir.
- Şekil, resim, tablo ve grafiklerin açıklamaları makale sonuna eklenmelidir.
- Net baskı elde edilebilmesi için, şekil, resim/fotoğraflar ayrı birer.jpg veya. gif dosyası olarak (pixel boyutu yaklaşık 500x400, 8 cm eninde ve 300 çözünürlükte taranarak), dergiye gönderilirken ayrı dosya olarak yüklenmelidir. Resimler/fotoğraflar renkli, ayrıntıları görülecek derecede kontrast ve net olmalıdır.
- Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir (makalede belirtilmiş olsalar da).
- Tablolar makalede belirtildiği sırayla numaralandırılmalıdır.
- Tablolar makalenin içine eklenmelidir ve kaynakçadan sonra yer almalıdır.
- Tüm tablolar için açıklayıcı bir başlık eklenmelidir ve başlıklar tabloların üst kısmına yazılmalıdır.
- Daha önce yayınlanmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.
EDİTÖRE SUNUM SAYFASI: Gönderilen makalenin kategorisi, daha önce başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu, varsa çalışmayı maddi olarak destekleyen kişi ve kuruluşlar ve varsa bu kuruluşların yazarlarla olan ilişkileri belirtilmelidir.
KAPAK SAYFASI: Makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce), tüm yazarların ad-soyadları, akademik unvanları, kurumları, iş telefonu-GSM, e-posta, ORCID numaraları ve yazışma adresleri belirtilmelidir. Makale daha önce tebliğ olarak sunulmuş ise tebliğ yeri ve tarihi belirtilmelidir. Kapak sayfası makale dışında ayrıca da gönderilmelidir.
ÖZETLER: YAZI ÇEŞİTLERİ bölümünde belirtilen şekilde hazırlanarak, makale metni içerisine yerleştirilmelidir.
ANAHTAR KELİMELER: Yayımlanmış bir makaleye, araştırmacıların ulaşabilmesini sağlayan en önemli unsurlardan biri anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimenin makale konusuna uygun, yeterli sayıda, standartlaşmış bir terminoloji ile belirtilmesi, makalenin atıf almasında ve bilime katkısının oluşmasında büyük önem taşımaktadır.
- En az 3, En fazla 6 adet olacak şekilde, Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır.
- Kelimeler birbirlerinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır.
- İngilizce anahtar kelimeler “Medical Subject Headings (MESH)”e uygun olarak verilmelidir (http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html).
- Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri (TBT)’ne uygun olarak verilmelidir (http://www.bilimterimleri.com).
TEŞEKKÜR: Makalelerde, eğer çıkar çatışması, finansal destek, bağış ve diğer bütün editöryal (istatistiksel analiz, İngilizce/Türkçe değerlendirme) ve/veya teknik yardım varsa, metnin sonunda belirtilmelidir.

YAZARLARIN KATKILARI: Yazıda adı olan her bir yazarın yazıya yaptıkları katkıları belirtilmelidir.

KAYNAKLAR:
- Makalede bulunan yazar sayısı 6 veya daha az ise tüm yazarlar belirtilmeli, 7 veya daha fazla ise ilk 6 isim yazılıp “et al.” veya “ve ark.” eklenmelidir.
- Kongre bildirileri, kişisel deneyimler, basılmamış yayınlar, tezler ve internet adresleri kaynak olarak gösterilmemelidir.
- Makaleye ait DOI numarası mevcut ise eklenmelidir.

Kaynakların yazımı için örnekler:
Makale için; Yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve ad(lar)ının başharf(ler)i, makale ismi, dergi ismi, yıl, cilt, sayı, sayfa no ve DOI no’su belirtilmelidir.
Paksoy S, Altun E, Başbuğ M, Söyleyici NA, Submüköz Kolon Lipomu: Bir Olgu Sunumu, Balıkesir Medical Journal,2019:3(3);122-128, DOI: 10.33716 bmedj.630340

Kitap için; Yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve ad(lar)ının başharf(ler)i, bölüm başlığı, editörün(lerin) ismi, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar belirtilmelidir.

Yabancı dilde yayınlanan kitaplar için;

Underwood LE, Van Wyk JJ. Normal and aberrant growth. In: Wilson JD, Foster DW, eds. Wiliams’ Textbook of Endocrinology. 1 st ed. Philadelphia: WB Saunders; 1992. p.1079-138.

Türkçe kitaplar için;
Tür A. Acil Hava Yolu Kontrolü ve Endotrakeal Entübasyon. Şahinoğlu AH, editör. Yoğun Bakım Sorunları ve Tedavileri. 2. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri;2003. p.9-16.

Yazar ve editörün aynı olduğu kitaplar için;
Yazar(lar)ın/editörün soyad(lar)ı ve ad(lar)ının başharf(ler)i, bölüm başlığı, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar belirtilmelidir.

Yabancı dilde yayınlanan kitaplar için;
Solcia E, Capella C, Kloppel G. Tumors of the exocrine pancreas. Tumors of the Pancreas. 2 nd ed. Washington: Armed Forces Institute of Pathology; 1997. p.145-210.

Türkçe kitaplar için;
Eken A. Kozmesötikler: Kozmetiklerle İlaçlar Arası Ürünler. Eken A, editör. Kozmesötik Etken Maddeler. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2006. p.1-7.1 Scientific Style and Format: The CBE Manuel for Authors, Editors, and Publishers, 6th ed. New York: Cambridge University Press, 1994.

ETİK SORUMLULUK
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir;
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
- “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uygunluk (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/index.html) ilkesi aranır. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin GEREÇ VE YÖNTEMLER bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından (Sayı ve Tarih) ve çalışmaya katılmış insanlardan “Bilgilendirilmiş olur” (informed consent) aldıklarını belirtmelidir.
- Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin GEREÇ VE YÖNTEMLER bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (http://www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını (Sayı ve Tarih) belirtmelidir.
- Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş olur formu” (informed consent) istenir, belgenin makale ile birlikte gönderilmesi talep edilir.
- Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vs. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidir.
- Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; alınan belge makale ile birlikte gönderilmelidir.
- Dergimizde ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmaktadır.
- Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
- Daha önce yayınlanmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.

YAYIN HAKKI
- 1976 Copyright Act’e göre, yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı dergiyi yayınlayan kuruma aittir. Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
- Her makale için yazarlar, dergimiz sitesinde bulunan “Yayın Hakları Devir Formu”nu doldurup, ıslak imzalı halini taratıp, makale ile birlikte dergiye göndermelidir.

Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiş olup dergimize gönderilen yayınlar için gerek değerlendirme gerekse yayınlama dahil yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.