BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of the Knowledge and Attitudes of Midwives about Breastfeeding with Breastfeeding Behaviors of the Mothers They Provide Counseling

Yıl 2010, Cilt: 2010 Sayı: 2, 11 - 17, 01.02.2010

Öz

Objectives: Midwives and nurses are considered as the essential sources of information about feeding and nutrition of the babies, who encourage breastfeeding and support the mother. In this study, it is aimed to compare the knowledge and attitudes of midwives and nurses about breastfeeding with breastfeeding practices of the mothers they provide counseling on baby feeding. Patients and Methods: The present study was carried out on 161 mothers having babies aged 12-18 months who lived in Edirne and on 59 midwives and nurses who had conducted their counseling and follow-up visits. Data were collected via two questionnaires prepared for the midwives and mothers. Results: Midwives/nurses reported that they were visited by each mother for a mean of 6.5±2.9 times during their pregnancy. Twenty-two of them had fed their babies only with breast milk for at least six months and 33 of them had suckled their babies for at least 12 months. Of the mothers, 65 had fed their babies only with breast milk for at least six months, while 82 had suckled their babies for at least 12 months. Conclusion: This study stresses the importance that nurses/midwives should enhance mothers' consciousness for a successful breastfeeding. It is important that midwives should provide continuous support to mothers, which can be achieved by continuous professional training to midwives, nurses and other health staff regularly. Amaç: Ebe ve hemşireler emzirmeyi özendiren, emziren anneleri destekleyen ve bebek beslenmesi konusunda annelere temel destek sağlayan kişiler olarak görülmektedir. Bu araştırmada; ebe ve hemşirelerin, anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve tutumları ile danışmanlık verdikleri annelerin bebeklerini anne sütü ile besleme davranışlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya, Edirne il merkezinde yaşayan ve 12-18 aylık bebekleri olan 161 anne ile bunların takiplerini yürütmüş 59 ebe ve hemşire alındı. Çalışmada veriler, anne sütü ve emzirme ile ilgili ebe/hemşireler (54 soru) ve annelere (34 soru) uygulanmak üzere hazırlanılan iki anket aracılığı ile toplandı. Bulgular: Ebe/hemşireler, her anneyle gebelikleri boyunca ortalama 6.5±2.9 kez görüştüklerini bildirdiler. Elli bir ebenin bilgi puanı orta düzeyde iken, yedisinin iyi, birinin de kötü olarak saptandı. Ebe/hemşirelerin 22'si en az altı ay sadece anne sütü verirken, 33'ü en az 12 ay bebeğini emzirmişti. Annelerin 65'i en az altı ay sadece anne sütü verirken, 82'si en az 12 ay bebeğini emzirmişti. Sonuç: Bu çalışmayla, emzirmenin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için özellikle ebe/hemşirelerin bu konuda anneleri bilinçlendirmeleri gerektiği bir kez daha vurgulanmıştır. Bunun için, ebe/hemşireler annelere sürekli destek sağlamalıdırlar. Bu da, ebe/hemşirelerin ve diğer sağlık personelinin bu konuda düzenli eğitilmeleri ile sağlanabilir.

Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması

Yıl 2010, Cilt: 2010 Sayı: 2, 11 - 17, 01.02.2010

Öz

Amaç: Ebe ve hemşireler emzirmeyi özendiren, emziren anneleri destekleyen ve bebek beslenmesi konusunda annelere temel destek sağlayan kişiler olarak görülmektedir. Bu araştırmada; ebe ve hemşirelerin, anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve tutumları ile danışmanlık verdikleri annelerin bebeklerini anne sütü ile besleme davranışlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya, Edirne il merkezinde yaşayan ve 12-18 aylık bebekleri olan 161 anne ile bunların takiplerini yürütmüş 59 ebe ve hemşire alındı. Çalışmada veriler, anne sütü ve emzirme ile ilgili ebe/hemşireler (54 soru) ve annelere (34 soru) uygulanmak üzere hazırlanılan iki anket aracılığı ile toplandı. Bulgular: Ebe/hemşireler, her anneyle gebelikleri boyunca ortalama 6.5±2.9 kez görüştüklerini bildirdiler. Elli bir ebenin bilgi puanı orta düzeyde iken, yedisinin iyi, birinin de kötü olarak saptandı. Ebe/hemşirelerin 22'si en az altı ay sadece anne sütü verirken, 33'ü en az 12 ay bebeğini emzirmişti. Annelerin 65'i en az altı ay sadece anne sütü verirken, 82'si en az 12 ay bebeğini emzirmişti. Sonuç: Bu çalışmayla, emzirmenin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için özellikle ebe/hemşirelerin bu konuda anneleri bilinçlendirmeleri gerektiği bir kez daha vurgulanmıştır. Bunun için, ebe/hemşireler annelere sürekli destek sağlamalıdırlar. Bu da, ebe/hemşirelerin ve diğer sağlık personelinin bu konuda düzenli eğitilmeleri ile sağlanabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedef Duran Bu kişi benim

Rıdvan Duran Bu kişi benim

E. Melih Şahin Bu kişi benim

Nezih Dağdeviren Bu kişi benim

Nezih Dağdeviren Bu kişi benim

Ahmet Güzel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 2010 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Duran, S., Duran, R., Şahin, E. M., Dağdeviren, N., vd. (2010). Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması. Balkan Medical Journal, 2010(2), 11-17.
AMA Duran S, Duran R, Şahin EM, Dağdeviren N, Dağdeviren N, Güzel A. Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması. Balkan Medical Journal. Şubat 2010;2010(2):11-17.
Chicago Duran, Sedef, Rıdvan Duran, E. Melih Şahin, Nezih Dağdeviren, Nezih Dağdeviren, ve Ahmet Güzel. “Ebe Ve Hemşirelerin Anne Sütü Ve Emzirme Konusundaki Bilgi Ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü Ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması”. Balkan Medical Journal 2010, sy. 2 (Şubat 2010): 11-17.
EndNote Duran S, Duran R, Şahin EM, Dağdeviren N, Dağdeviren N, Güzel A (01 Şubat 2010) Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması. Balkan Medical Journal 2010 2 11–17.
IEEE S. Duran, R. Duran, E. M. Şahin, N. Dağdeviren, N. Dağdeviren, ve A. Güzel, “Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması”, Balkan Medical Journal, c. 2010, sy. 2, ss. 11–17, 2010.
ISNAD Duran, Sedef vd. “Ebe Ve Hemşirelerin Anne Sütü Ve Emzirme Konusundaki Bilgi Ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü Ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması”. Balkan Medical Journal 2010/2 (Şubat 2010), 11-17.
JAMA Duran S, Duran R, Şahin EM, Dağdeviren N, Dağdeviren N, Güzel A. Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması. Balkan Medical Journal. 2010;2010:11–17.
MLA Duran, Sedef vd. “Ebe Ve Hemşirelerin Anne Sütü Ve Emzirme Konusundaki Bilgi Ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü Ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması”. Balkan Medical Journal, c. 2010, sy. 2, 2010, ss. 11-17.
Vancouver Duran S, Duran R, Şahin EM, Dağdeviren N, Dağdeviren N, Güzel A. Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü ile Beslenme Davranışlarıyla Karşılaştırılması. Balkan Medical Journal. 2010;2010(2):11-7.