BibTex RIS Kaynak Göster

Seyyid Kasımî’nin Destanlarında Görülen Eski Anadolu Türkçesi Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2 - Cilt: 2 Sayı: 2, 63 - 84, 13.07.2016

Öz

Bu çalışmada XV. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar, Orta Asya Türklüğünün edebî yazı dili olan Çağatay Türkçesindeki Eski Anadolu Türkçesine ait unsurlar tespit edilecektir. İnceleme temelde ses, ek ve kelime düzeylerindeki unsurları kapsayacaktır. Bilindiği gibi, bu iki edebî yazı diline mensup sanatçılar arasında zaman zaman etkileşimler olmuş ve bu etkileşimler, dönemin eserlerine de yansımıştır. Arapça ve Farsçadan alınan kelimeler, ruh olarak birbirine yakın olan bu iki edebiyatta, Türkçenin kendi tarihî derinliklerinden ve kudretinden gelen ortaklıklarla birleşip bu iki edebiyatın mayasını oluşturmuştur.

The Old Anatolian Turkish Effects found in the Legends of Seyyid Kasımî

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2 - Cilt: 2 Sayı: 2, 63 - 84, 13.07.2016

Öz

In this study, the features belonging to the Old Anatolian Turkish in the Jagataic Turkish, which is written language of the Middle Asian Turkish, from the fifteenth century until the nineteenth century, will be determined. In the survey, the features in the phonems, affixes and word levels will be dealt with as a base. As it is known, interactions between the poets who belong to these two literary written language tradition have sometimes occurred and these interactions have been reflected on the works of the period. The words received from the Arabian and Persian languages, which are close to each other spiritually, come together on the common ground with the base of Turkish’s own historical profundity and capacity. Key Word: Old Anatolian Turkish, Oguzian, Jagataic Turkish, Seyyid Kasımi.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA36DM57RB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ümit Eker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2016
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2 - Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Eker, Ümit. “Seyyid Kasımî’nin Destanlarında Görülen Eski Anadolu Türkçesi Etkisi”. Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/2 (Temmuz 2016), 63-84.

download

   Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (BOZİFDER) Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC ND) ile lisanslanmıştır.