BibTex RIS Kaynak Göster

Emergency Service Nurses’ Knowledge and Opinions About Bioterrorism

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 2, 29 - 36, 01.06.2013

Öz

Objective: The aim of this study is to determine the knowledge and opinions of service nurses about bioterrorism.
Material and Methods: This study was conducted in the emergency units of Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital as a descriptive work and it focuses on opinions of the nurses working in Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital. All of 109 nurses employed constitute the sampling group and no specific sampling method was used. When gathering the information, the researcher used a form for general information for nurses, and a form of information and opinion for nurse bioterrorism. The information obtained was evaluated through descriptive statistics.
Results: The following results were obtained: 57.8% of the nurses know the concept of bioterrorism, they believe they should be trained on this matter, there is a risk for bioterrorism in our country, emergency staff have roles and responsibilities for the struggle against bioterrorism, some countries work on bioterrorism attacks and this should be prevented.
Conclusion: These results indicate that emergency nurses should be regularly trained on this matter.

ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 2, 29 - 36, 01.06.2013

Öz

Amaç: Bu araştırmanın amacı acil servis hemşirelerinin biyoterörizm konusundaki bilgi ve görüşlerini belirlemekti.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan araştırma, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şe- hir Hastanesi ve ek hizmet binalarının acil servislerinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni- ni; Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi ve ek hizmet binalarının acil servislerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Örneklem seçiminde herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmadan 109 hemşirenin tamamı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verile- rin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan hemşire tanıtım formu, hemşire biyoterörizm bilgi ve görüş formu kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistik ile değerlen- dirilmiştir.
Bulgular: Hemşirelerin %57.8’i biyoterörizm kavramını bildiği, bu konuda acil servis hemşirelerine eğitim verilmesi gerektiğini, ülkemizin biyoterörizm konusunda riskli bir konumda bulunduğunu, ülkemizin biyoterörizm tehlikesi yaşadığını, biyoterörizmle mü- cadelede acil servis çalışanlarının rol ve sorumluluğu olduğunu, biyoterörizm saldırısı için çalışma yapan ülkeler olduğunu düşündüklerini ve bu ülkeler için diğer dünya ülkele- rinin önlem alması gerektiği saptanmıştır.
Sonuç: Bu sonuçlar acil servis hemşirelerine düzenli olarak eğitim yapılması gerektiğini göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orjinal Çalışma
Yazarlar

Seyhan Çıtlık Sarıtaş Bu kişi benim

Ali Bilgehan Kızıl Bu kişi benim

Serdar Sarıtaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sarıtaş, S. Ç., Kızıl, A. B., & Sarıtaş, S. (2013). ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ. Bozok Tıp Dergisi, 3(2), 29-36.
AMA Sarıtaş SÇ, Kızıl AB, Sarıtaş S. ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ. Bozok Tıp Dergisi. Haziran 2013;3(2):29-36.
Chicago Sarıtaş, Seyhan Çıtlık, Ali Bilgehan Kızıl, ve Serdar Sarıtaş. “ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ”. Bozok Tıp Dergisi 3, sy. 2 (Haziran 2013): 29-36.
EndNote Sarıtaş SÇ, Kızıl AB, Sarıtaş S (01 Haziran 2013) ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ. Bozok Tıp Dergisi 3 2 29–36.
IEEE S. Ç. Sarıtaş, A. B. Kızıl, ve S. Sarıtaş, “ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ”, Bozok Tıp Dergisi, c. 3, sy. 2, ss. 29–36, 2013.
ISNAD Sarıtaş, Seyhan Çıtlık vd. “ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ”. Bozok Tıp Dergisi 3/2 (Haziran 2013), 29-36.
JAMA Sarıtaş SÇ, Kızıl AB, Sarıtaş S. ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ. Bozok Tıp Dergisi. 2013;3:29–36.
MLA Sarıtaş, Seyhan Çıtlık vd. “ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ”. Bozok Tıp Dergisi, c. 3, sy. 2, 2013, ss. 29-36.
Vancouver Sarıtaş SÇ, Kızıl AB, Sarıtaş S. ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİYOTERÖRİZM KONUSUNDAKİ BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ. Bozok Tıp Dergisi. 2013;3(2):29-36.
Copyright © BOZOK Üniversitesi - Tıp Fakültesi