Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 2, 80 - 85, 29.06.2018

Öz

ÖZET
Hipertansiyon dünya genelinde kardiyovasküler hastalıklar için modifiye edilebilen önemli bir
risk faktörü olup, kardiyovasküler hastalık ile hipertansiyon arasında lineer bir ilişki vardır. Hipertansiyon
kardiyovasküler sistemi ve hedef organları sinsice ve gittikçe artan derecede harap
ederek, önemli komplikasyonlara ve ölüme yol açabilir. Bu yüzden ömür boyu tedavi edilmesi gereken
ciddi bir rahatsızlıktır. Hipertansiflerde obeziteye sık rastlanır. Sağlıklı beslenme ile kilo kaybının
serum glikoz ve lipit düzeyleri üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Klinik çalışmalar
sağlıklı besinlerin kardiyometabolik parametreler üzerinde yararlı etkileri olduğunu göstermiştir.
Sigaranın bırakılması, stresten uzak durulması, alkol alımının terk edilmesi, tuz alımının azaltılması,
sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, doymuş ve toplam yağ alımının azaltılması, fiziksel
aktivitenin arttırılması ve vücut ağırlığının kontrolü gibi yaşam tarzı değişiklikleri hipertansiyon
tedavisinin önemli komponentleridir. Bu yaşam tarzı değişiklikleri hipertansif hastalarda ilaç tedavisiyle
birlikte uygulanmalıdır. Ayrıca, biyokimyasal parametreler de düzenli olarak izlenmelidir.
Anahtar Kelimeler: DASH; Hipertansiyon; Beslenme; Akdeniz diyeti

Kaynakça

  • 1. Re RN. Obesity-related hypertension. Ochsner J. 2009; 9(3):133–136. 2. Narkiewicz K. Obesity-related hypertension: relevance of vascular response to mental stres. J Hypertens 2002;20(7):1277-1278. 3. Kaya A. Obezite ve hipertansiyon. Turk J Endocrinol Metab 2003;7(Suppl 2):13-21. 4. Kotsis V and Grassi G. The enigma of obesity-induced hypertension mechanisms in the youth. J Hipertens 2016;34:191-192. 5. Öngen Z. Çözümü zor bir toplumsal sorun: Hipertansiyon. Klinik Gelişim 2005;18(2):4-7. 6. Kayıkçıoğlu M, Özdoğan Ö. Beslenme ve kardiyovasküler sağlık:2015 Amerikan diyet kılavuzu önerileri. Turk Kardiol Dern Ars 2015;43(8):667-672. 7. Şengül AT. Özofagus kanserinin epidemiyolojisi. J Exp. Lin Med 2012;29.S203-S208. 8. Donati G, Stagni B, Piscaglia F, Venturoli N, Morselli-Labate AM, Rasciti L, eta l. Increased prevalence of fatty liver in arterial hypertensive patient 9. Silaste M-L, Junes R, Rantala AO, Kauma H, Lilja M, Savolaninen MJ, et al. Dietary and other non-pharmacological treatments in patients with drug-treated hypertension and control subjects. J Intern Med 2000;247:318-324.
Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 2, 80 - 85, 29.06.2018

Öz

Kaynakça

  • 1. Re RN. Obesity-related hypertension. Ochsner J. 2009; 9(3):133–136. 2. Narkiewicz K. Obesity-related hypertension: relevance of vascular response to mental stres. J Hypertens 2002;20(7):1277-1278. 3. Kaya A. Obezite ve hipertansiyon. Turk J Endocrinol Metab 2003;7(Suppl 2):13-21. 4. Kotsis V and Grassi G. The enigma of obesity-induced hypertension mechanisms in the youth. J Hipertens 2016;34:191-192. 5. Öngen Z. Çözümü zor bir toplumsal sorun: Hipertansiyon. Klinik Gelişim 2005;18(2):4-7. 6. Kayıkçıoğlu M, Özdoğan Ö. Beslenme ve kardiyovasküler sağlık:2015 Amerikan diyet kılavuzu önerileri. Turk Kardiol Dern Ars 2015;43(8):667-672. 7. Şengül AT. Özofagus kanserinin epidemiyolojisi. J Exp. Lin Med 2012;29.S203-S208. 8. Donati G, Stagni B, Piscaglia F, Venturoli N, Morselli-Labate AM, Rasciti L, eta l. Increased prevalence of fatty liver in arterial hypertensive patient 9. Silaste M-L, Junes R, Rantala AO, Kauma H, Lilja M, Savolaninen MJ, et al. Dietary and other non-pharmacological treatments in patients with drug-treated hypertension and control subjects. J Intern Med 2000;247:318-324.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Meral Ekim

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ekim, M. (2018). HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension. Bozok Tıp Dergisi, 8(2), 80-85.
AMA Ekim M. HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension. Bozok Tıp Dergisi. Haziran 2018;8(2):80-85.
Chicago Ekim, Meral. “HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension”. Bozok Tıp Dergisi 8, sy. 2 (Haziran 2018): 80-85.
EndNote Ekim M (01 Haziran 2018) HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension. Bozok Tıp Dergisi 8 2 80–85.
IEEE M. Ekim, “HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension”, Bozok Tıp Dergisi, c. 8, sy. 2, ss. 80–85, 2018.
ISNAD Ekim, Meral. “HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension”. Bozok Tıp Dergisi 8/2 (Haziran 2018), 80-85.
JAMA Ekim M. HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension. Bozok Tıp Dergisi. 2018;8:80–85.
MLA Ekim, Meral. “HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension”. Bozok Tıp Dergisi, c. 8, sy. 2, 2018, ss. 80-85.
Vancouver Ekim M. HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE BESLENMENİN VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNEMİ The Importance of Nutrition and Lifestyle Changes in the Treatment of Hypertension. Bozok Tıp Dergisi. 2018;8(2):80-5.
Copyright © BOZOK Üniversitesi - Tıp Fakültesi