BibTex RIS Kaynak Göster

Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 01.06.2015

Öz

Giriş ve Amaç: Doğum, kadın yaşamında fizyolojik bir olay olmasının yanı sıra toplumun sosyal ve kültürel özellikleri ile şekillenmektedir. Bu nedenle araştırma, doğum sonu dönemde anne bakımına yönelik geleneksel uygulamaları tespit etmek için planlanmıştır.

Materyal ve Metod: Araştırmanın evrenini, Akşehir ilçe belediye sınırları içinde bulunan Aile Sağlığı Merkezleri’ne (1-7) kayıtlı 0-12 aylık bebekleri olan 880 anne, örneklemi ise bu evrenden tabakalı örnekleme yöntemiyle rastgele sayılar tablosu kullanılarak seçilen 286 anne oluşturmuştur. Veriler, anket formu aracılığı ile annelerle yüz yüze görüşülerek toplanmış ve verilerin değerlendirilmesinde ki-kare önemlilik testi ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırma kapsamına alınan annelerin %38.4’ünün 26-30 yaş grubunda, %50’sinin ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Annelerin doğum sonu dönemde anne bakımına yönelik herhangi bir sağlık sorunu olduğunda yaptıkları uygulamalarda; aile tipi ve çocuk sayısı grupları arasında(p<0.05) ve büyüttükleri çocuk sıralaması ile kendilerine ilişkin yaptıkları (lohusa kadının kırkının çıkartılması, yarı kırkının çıkartılması, lohusa kadının su içmemesi ve lohusa kadının sütünü artırmaya yönelik uygulama yapması) uygulamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir(sırasıyla p<0.01, p<0.05, p<0.05, p<0.001).

Sonuç: Sonuç olarak araştırmaya katılan annelerin doğum sonu dönemde, anne bakımına yönelik bazı geleneksel uygulamaları sürdürdükleri bulunmuştur.

Anahtar kelimeler: Anne bakımı, geleneksel uygulamalar, doğum sonu dönem, hemşirelik

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Orjinal Çalışma
Yazarlar

Birsen Bilgen Sivri

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bilgen Sivri, B. (2015). Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar. Bozok Tıp Dergisi, 5(2).
AMA Bilgen Sivri B. Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar. Bozok Tıp Dergisi. Haziran 2015;5(2).
Chicago Bilgen Sivri, Birsen. “Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar”. Bozok Tıp Dergisi 5, sy. 2 (Haziran 2015).
EndNote Bilgen Sivri B (01 Haziran 2015) Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar. Bozok Tıp Dergisi 5 2
IEEE B. Bilgen Sivri, “Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar”, Bozok Tıp Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015.
ISNAD Bilgen Sivri, Birsen. “Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar”. Bozok Tıp Dergisi 5/2 (Haziran 2015).
JAMA Bilgen Sivri B. Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar. Bozok Tıp Dergisi. 2015;5.
MLA Bilgen Sivri, Birsen. “Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar”. Bozok Tıp Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015.
Vancouver Bilgen Sivri B. Doğum Sonu Dönemde Anne Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamalar. Bozok Tıp Dergisi. 2015;5(2).
Copyright © BOZOK Üniversitesi - Tıp Fakültesi