Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

QUALITY CHARACTERISTICS OF RAW MILK SAMPLES PURCHASED FROM AUTOMATIC MİLK VENDING MACHINES IN NİĞDE PROVINCE

Yıl 2024, , 10 - 17, 28.06.2024
https://doi.org/10.58833/bozokvetsci.1443569

Öz

In the regulation published by the Ministry of Agriculture and Forestry in Turkey, it is stated that only automatic milk machines can be used to put raw milk on sale. This study aims to examine some physical, chemical and microbiological properties of a total of 40 raw milk samples sold in automatic vending machines and unpackaged, by egulations in Niğde province, and to compare the milk samples according to the retailer from which they were purchased. The study also aimed to quantitatively determine carbonate and hydrogen peroxide residues in milk samples and the presence of beta-lactam and tetracycline group antibiotics with a commercial kit. At the end of the study, the average value of lactic acid (%) density, fat, protein, non-fat dry matter, lactose, freezing point and pH values of the samples were determined as 0.153% ± (0.022); 1.028± (0.03) g/ml; 3.525%± (0.656); 3.5%± (0.107); 9% 4± (0.277); 5.134± (0.152); -0.549°C ± (0.018) and 6.55 ± (0.102) respectively. As a result of microbiological analysis of milk, the average number of total aerobic mesophilic organisms, coliforms, fecal coliforms, yeast-molds and micrococci-staphylococci was determined as 5.38 ± (0.47); 3.73 ± (1.11); 2.76 ± (1.66); 2.33 ± (1.86) and 4.29± (1.20) log cfu/ml respectively. Carbonate, hydrogen peroxide, beta-lactam and tetracycline antibiotic residues could not be detected in the milk samples. The fact that some of the results obtained in the study were outside the limits specified in the codexes and different from the study average reveals that the milk sold in businesses selling street milk should be analyzed regularly.

Kaynakça

  • 1. Willis C, Jørgensen F, Aird H, Elviss N, Fox A et al. An assessment of the microbiological quality and safety of raw drinking milk on retail sale in England. Journal of Applied Microbiology 2018; 124(2):535-546.
  • 2. European Communities Regulation. European communities regulation commission regulation on microbiological criteria for foodstuffs. Commission regulation (EC) No 365/2010. Off. J.Eur.Union 2010; 107: 9–11.
  • 3. FAO. Milk hygiene in milking, milk production hygiene and udder health. FAO Animal Production and Health Papers 2008; pp. 1-7.
  • 4. Türk Gıda Kodeksi- Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017a; Ankara-Türkiye.
  • 5. Türk Gıda Kodeksi- İçme sütleri tebliği (Tebliğ No 2019/12). Tarım ve Orman Bakanlığı; 2019; Ankara-Türkiye.
  • 6. Çebi K, Özyürek S, Türkyılmaz D. Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences 2018; 28(1): 70-77.
  • 7. Demircan V, Örmeci MÇ, Kızılyar G. Isparta ilinde ailelerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi 2011; 6(2): 39-47.
  • 8. Özer B, Tümer, Eİ. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 2021; 36(2): 187-200.
  • 9. Açık B, Özdemir S. Erzurum’da süt toplama merkezlerinden alınan çiğ sütlerin somatik hücre sayısı ile bazı kalite niteliklerinin belirlenmesi. ATA-Gıda Dergisi 2022; 1: 1-6.
  • 10. Akın MS, Yapık Ö, Akın MB. Adıyaman ilinde süt üretim çiftliklerinden ve toplayıcılardan sağlanan sütlerin bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 2016, 20(4), 253-265.
  • 11. Alan S, Akgöl M, Öksüztepe G. Elazığ'da Açık Olarak Satılan Çiğ Sütlerin Bazı Kalite Parametrelerinin İncelenmesi. Firat Universitesi Saglik Bilimleri Veteriner Dergisi 2023; 37(3).
  • 12. Baran A, AdıgüzeL, MC. Erzurum'da Yerel Süt/Süt Ürünleri Şarküterilerinden Toplanan İnek Sütlerinin Bazı Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 2020; 23(2): 493-505.
  • 13. Tekinşen C, Atasever M, Keleş A, Tekinşen KK, 2002. Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir Üretim Kontrol. Selçuk Üniversitesi Basımevi. 21-27, Konya.
  • 14. ISO 4833-1:2013 - Microbiology of the food chain - Horizontal method for the enumeration of microorganisms - Part 1: Colony count at 30 °C by the pour plate technique. International Organization for Standardization 2013; Brussels, Belgium.
  • 15. ISO 4832:2006: Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs - Horizontal Method for the Enumeration of Coliforms -Colony Count Technique. International Organization for Standardization 2006; Brussels, Belgium.
  • 16. Halkman AK. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları 2005; Ankara: Başak Matbaacılık Ltd. Şti.
  • 17. Kaban G, Kaya M. Effect of starter culture on growth of Staphylococcus aureus in sucuk. Food control 2006; 17(10): 797-801.
  • 18. Ertem H, Çakmakçı S. (2019). Erzurum’da açık olarak satışa sunulan çiğ sütlerin bazı hileler ve kalite özellikleri yönünden araştırılması-ilgili tebliğ ile karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2019; 50(3): 255-262.
  • 19. Tasci F. Microbiological and chemical properties of raw milk consumed in Burdur. J Anim Vet Adv 2011; 10(5): 635-641.
  • 20. Rouhi R, Koushki, MR, Shahidi SA. Microbiological and physicochemical properties of raw milk produced from milking to delivery to milk plant. Journal of Pure and Applied Microbiology 2017; 11(2): 907-912.
  • 21. Elsheikh NA, Rahmatalla SA, Abdalla MO. Chemical composition of raw milk produced and distributed in Khartoum State, Sudan. Asian Journal of Agriculture and Food Sciences 2015; 3(1).
  • 22. Preka J, Bekteshi A. Evaluation of the physicochemical parameters of cow’s fresh milk in Shkodra. Journal of Agricultural Science and Technology B 2016; 6: 274-280.
  • 23. Böhnlein C, Fiedler G, Loop J, Franz CM, Kabisch J. Microbiological quality and safety of raw milk from direct sale in northern Germany. International Dairy Journal 2021; 114:104944.
  • 24. Mikulec N, Špoljarić J, Zamberlin Š, Krga M, Radeljević B et al. The investigation of suitability of raw milk consumption from vending machines in Croatia. Journal of Central European Agriculture 2019; 20(4): 1076-1088.
  • 25. Pannella G, Messia MC, Tremonte P, Tipaldi L., La Gatta B et al. Concerns and solutions for raw milk from vending machines. Journal of Food Processing and Preservation 2019; 43(10): e14140.
  • 26. Tremonte P, Tipaldi L, Succi M, Pannella G, Falasca L et al. Raw milk from vending machines: Effects of boiling, microwave treatment, and refrigeration on microbiological quality. Journal of Dairy Science 2014; 97: 3314-3320
  • 27. Aiello A, Pizzolongo F, Manzo N, Romano R. A new method to distinguish the milk adulteration with neutralizers by detection of lactic acid. Food Analytical Methods 2019; 12:2555-2561.
  • 28. Singh P, Gandhi N. Milk preservatives and adulterants: processing, regulatory and safety issues. Food Reviews International 2015; 31(3): 236-261.
  • 29. McCarthy OJ, Singh H. Physico-chemical properties of milk. Advanced Dairy Chemistry 2009; Volume 3: 691-758.
  • 30. Parmar P, Lopez-Villalobos N, Tobin JT, Murphy E, McDonagh A et al. The effect of compositional changes due to seasonal variation on milk density and the determination of season-based density conversion factors for use in the dairy industry. Foods 2020; 9: 1004.
  • 31. Türk Standartları. Çiğ Süt Standardı (TS 1018). Türk Standartlar Enstitüsü 2002; Ankara, Türkiye.
  • 32. Salman AM, Hamad IM. Enumeration and identification of coliform bacteria from raw milk in Khartoum State, Sudan. Journal of cell and Animal Biology 2011; 5(7): 121-128.
  • 33. Beykaya M, Özbey A, Yıldırım, Z. Sivas ilindeki bazı süt işletmelerine gelen sütlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 2017; 5(4): 388-396.
  • 34. Viljoen BC. The interaction between yeasts and bacteria in dairy environments. International Journal of Food Microbiology 2001; 69(1-2): 37-44.
  • 35. Kongo JM, Gomes AP, Malcata, FX. Monitoring and identification of bacteria associated with safety concerns in the manufacture of São Jorge, a Portuguese traditional cheese from raw cow's milk. Journal of Food Protection 2008; 71(5): 986-992.
  • 36. Zastempowska E, Grajewski J, Twaruzek M. Food-borne pathogens and contaminants in raw milk-a review. Annals of Animal Science 2016; 16(3): 623.
  • 37. Mortaş H, Varlı SN, Bilici S. Sokak Sütlerinde Gizli Tehlike: Antibiyotik Kalıntısı. Beslenme ve Diyet Dergisi 2022; 50(1): 19-26. 38. Virto M, Santamarina-García G, Amores G, Hernández I. Antibiotics in Dairy Production: Where Is the Problem? Dairy 2022; 3(3):541-564. 39. Beall DP, Scofield RH. Milk-alkali syndrome associated with calcium carbonate consumption: Reports of 7 patients with Parathyroid Hormone Levels and an estimate of prevalence among patients hospitalized with Hypercalcemia. Medicine 1995; 74(2): 89-96.

NİĞDE İLİNDE OTOMATİK SÜT SATIŞ MAKİNELERİNDEN SATIN ALINAN ÇİĞ SÜT ÖRNEKLERİNİN KALİTE ÖZELLİKLERİ

Yıl 2024, , 10 - 17, 28.06.2024
https://doi.org/10.58833/bozokvetsci.1443569

Öz

Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte çiğ sütün satışa sunulmasında yalnızca otomatik süt makinelerinin kullanılabileceği belirtilmektedir. Bu çalışma Niğde ilinde yönetmeliğe uygun olarak, otomatik satış makinelerinde ve ambalajsız olarak satılan toplam 40 çiğ süt örneğinin bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin incelenmesini ve süt örneklerini satın alındığı perakendeciye göre karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca süt örneklerinde karbonat ve hidrojen peroksit kalıntıları kantitatif olarak, beta-laktam ve tetrasiklin grubu antibiyotiklerin varlığının ticari kit ile belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma sonunda örneklerin laktik asit (%), yoğunluk, yağ, protein, yağsız kuru madde, laktoz, donma noktası ve pH değerleri sırasıyla ortalama olarak %0.153 ± (0,022); 1.028± (0,03) g/ml; % 3.525± (0,656); %3.5± (0,107); % 9.4± (0,277); 5.134± (0,152); -0.549°C ± (0,018) ve 6.55 ± (0,102) olarak belirlendi. Sütlerin mikrobiyolojik analizleri sonucu, toplam aerobik mezofilik genel canlı, koliform, fekal koliform, maya-küf ve mikrokok-stafilokok sayısı sırasıyla ortalama 5.38 ± (0,47); 3.73 ± (1,11); 2.76 ± (1,66); 2.33 ± (1,86); 4.29± (1,20) log kob/ml olarak tespit edildi. Süt örneklerinde karbonat, hidrojen peroksit ve beta-laktam ile tetrasiklin antibiyotik kalıntısı tespit edilemedi. Çalışmada elde edilen bazı sonuçların kodekslerde belirlenen limitlerin dışında ve çalışma ortalamasından farklı bulunması sokak sütü satan işletmelerde satılan sütün düzenli olarak analiz edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Kaynakça

  • 1. Willis C, Jørgensen F, Aird H, Elviss N, Fox A et al. An assessment of the microbiological quality and safety of raw drinking milk on retail sale in England. Journal of Applied Microbiology 2018; 124(2):535-546.
  • 2. European Communities Regulation. European communities regulation commission regulation on microbiological criteria for foodstuffs. Commission regulation (EC) No 365/2010. Off. J.Eur.Union 2010; 107: 9–11.
  • 3. FAO. Milk hygiene in milking, milk production hygiene and udder health. FAO Animal Production and Health Papers 2008; pp. 1-7.
  • 4. Türk Gıda Kodeksi- Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017a; Ankara-Türkiye.
  • 5. Türk Gıda Kodeksi- İçme sütleri tebliği (Tebliğ No 2019/12). Tarım ve Orman Bakanlığı; 2019; Ankara-Türkiye.
  • 6. Çebi K, Özyürek S, Türkyılmaz D. Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences 2018; 28(1): 70-77.
  • 7. Demircan V, Örmeci MÇ, Kızılyar G. Isparta ilinde ailelerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi 2011; 6(2): 39-47.
  • 8. Özer B, Tümer, Eİ. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 2021; 36(2): 187-200.
  • 9. Açık B, Özdemir S. Erzurum’da süt toplama merkezlerinden alınan çiğ sütlerin somatik hücre sayısı ile bazı kalite niteliklerinin belirlenmesi. ATA-Gıda Dergisi 2022; 1: 1-6.
  • 10. Akın MS, Yapık Ö, Akın MB. Adıyaman ilinde süt üretim çiftliklerinden ve toplayıcılardan sağlanan sütlerin bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 2016, 20(4), 253-265.
  • 11. Alan S, Akgöl M, Öksüztepe G. Elazığ'da Açık Olarak Satılan Çiğ Sütlerin Bazı Kalite Parametrelerinin İncelenmesi. Firat Universitesi Saglik Bilimleri Veteriner Dergisi 2023; 37(3).
  • 12. Baran A, AdıgüzeL, MC. Erzurum'da Yerel Süt/Süt Ürünleri Şarküterilerinden Toplanan İnek Sütlerinin Bazı Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 2020; 23(2): 493-505.
  • 13. Tekinşen C, Atasever M, Keleş A, Tekinşen KK, 2002. Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir Üretim Kontrol. Selçuk Üniversitesi Basımevi. 21-27, Konya.
  • 14. ISO 4833-1:2013 - Microbiology of the food chain - Horizontal method for the enumeration of microorganisms - Part 1: Colony count at 30 °C by the pour plate technique. International Organization for Standardization 2013; Brussels, Belgium.
  • 15. ISO 4832:2006: Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs - Horizontal Method for the Enumeration of Coliforms -Colony Count Technique. International Organization for Standardization 2006; Brussels, Belgium.
  • 16. Halkman AK. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları 2005; Ankara: Başak Matbaacılık Ltd. Şti.
  • 17. Kaban G, Kaya M. Effect of starter culture on growth of Staphylococcus aureus in sucuk. Food control 2006; 17(10): 797-801.
  • 18. Ertem H, Çakmakçı S. (2019). Erzurum’da açık olarak satışa sunulan çiğ sütlerin bazı hileler ve kalite özellikleri yönünden araştırılması-ilgili tebliğ ile karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2019; 50(3): 255-262.
  • 19. Tasci F. Microbiological and chemical properties of raw milk consumed in Burdur. J Anim Vet Adv 2011; 10(5): 635-641.
  • 20. Rouhi R, Koushki, MR, Shahidi SA. Microbiological and physicochemical properties of raw milk produced from milking to delivery to milk plant. Journal of Pure and Applied Microbiology 2017; 11(2): 907-912.
  • 21. Elsheikh NA, Rahmatalla SA, Abdalla MO. Chemical composition of raw milk produced and distributed in Khartoum State, Sudan. Asian Journal of Agriculture and Food Sciences 2015; 3(1).
  • 22. Preka J, Bekteshi A. Evaluation of the physicochemical parameters of cow’s fresh milk in Shkodra. Journal of Agricultural Science and Technology B 2016; 6: 274-280.
  • 23. Böhnlein C, Fiedler G, Loop J, Franz CM, Kabisch J. Microbiological quality and safety of raw milk from direct sale in northern Germany. International Dairy Journal 2021; 114:104944.
  • 24. Mikulec N, Špoljarić J, Zamberlin Š, Krga M, Radeljević B et al. The investigation of suitability of raw milk consumption from vending machines in Croatia. Journal of Central European Agriculture 2019; 20(4): 1076-1088.
  • 25. Pannella G, Messia MC, Tremonte P, Tipaldi L., La Gatta B et al. Concerns and solutions for raw milk from vending machines. Journal of Food Processing and Preservation 2019; 43(10): e14140.
  • 26. Tremonte P, Tipaldi L, Succi M, Pannella G, Falasca L et al. Raw milk from vending machines: Effects of boiling, microwave treatment, and refrigeration on microbiological quality. Journal of Dairy Science 2014; 97: 3314-3320
  • 27. Aiello A, Pizzolongo F, Manzo N, Romano R. A new method to distinguish the milk adulteration with neutralizers by detection of lactic acid. Food Analytical Methods 2019; 12:2555-2561.
  • 28. Singh P, Gandhi N. Milk preservatives and adulterants: processing, regulatory and safety issues. Food Reviews International 2015; 31(3): 236-261.
  • 29. McCarthy OJ, Singh H. Physico-chemical properties of milk. Advanced Dairy Chemistry 2009; Volume 3: 691-758.
  • 30. Parmar P, Lopez-Villalobos N, Tobin JT, Murphy E, McDonagh A et al. The effect of compositional changes due to seasonal variation on milk density and the determination of season-based density conversion factors for use in the dairy industry. Foods 2020; 9: 1004.
  • 31. Türk Standartları. Çiğ Süt Standardı (TS 1018). Türk Standartlar Enstitüsü 2002; Ankara, Türkiye.
  • 32. Salman AM, Hamad IM. Enumeration and identification of coliform bacteria from raw milk in Khartoum State, Sudan. Journal of cell and Animal Biology 2011; 5(7): 121-128.
  • 33. Beykaya M, Özbey A, Yıldırım, Z. Sivas ilindeki bazı süt işletmelerine gelen sütlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 2017; 5(4): 388-396.
  • 34. Viljoen BC. The interaction between yeasts and bacteria in dairy environments. International Journal of Food Microbiology 2001; 69(1-2): 37-44.
  • 35. Kongo JM, Gomes AP, Malcata, FX. Monitoring and identification of bacteria associated with safety concerns in the manufacture of São Jorge, a Portuguese traditional cheese from raw cow's milk. Journal of Food Protection 2008; 71(5): 986-992.
  • 36. Zastempowska E, Grajewski J, Twaruzek M. Food-borne pathogens and contaminants in raw milk-a review. Annals of Animal Science 2016; 16(3): 623.
  • 37. Mortaş H, Varlı SN, Bilici S. Sokak Sütlerinde Gizli Tehlike: Antibiyotik Kalıntısı. Beslenme ve Diyet Dergisi 2022; 50(1): 19-26. 38. Virto M, Santamarina-García G, Amores G, Hernández I. Antibiotics in Dairy Production: Where Is the Problem? Dairy 2022; 3(3):541-564. 39. Beall DP, Scofield RH. Milk-alkali syndrome associated with calcium carbonate consumption: Reports of 7 patients with Parathyroid Hormone Levels and an estimate of prevalence among patients hospitalized with Hypercalcemia. Medicine 1995; 74(2): 89-96.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fulden Karadal 0000-0002-5113-5883

Tuba Sakin Şahin 0000-0002-0597-1872

Cemalettin Bağcı 0000-0003-3359-2981

Nurhan Ertaş Onmaz 0000-0002-4679-6548

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 27 Şubat 2024
Kabul Tarihi 27 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

Vancouver Karadal F, Sakin Şahin T, Bağcı C, Ertaş Onmaz N. QUALITY CHARACTERISTICS OF RAW MILK SAMPLES PURCHASED FROM AUTOMATIC MİLK VENDING MACHINES IN NİĞDE PROVINCE. Bozok Vet Sci. 2024;5(1):10-7.