Araştırma Makalesi

Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”

Cilt: 2 Sayı: 3 1 Ocak 2019
PDF İndir
EN TR

Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”

Öz

Bu çalışmanın amacı; Rölatif Bütüncül Psikoterapi bağlamında geliştirilmiş olan Güvenli Bağlanma Odaklı Çekirdek-Oluş Modelinin kuramsal tanıtımını yapmaktır. Güvenli bağlanma odaklı Çekirdek-Oluş Modeli, bağlanma travmaları nedeniyle gelişimsel dönemlerde yaşanılan duraksamaların, terapötik oyunlar ve kullanılan psikoteknikler yolu ile onarılarak, güvenli bağlanma ilişkisinin yeniden inşa edilmesini hedeflemektedir.

Oyun oynayan çocuklar, kendi iç gerçeklikleri (öznel dünyaları) ile içinde bulundukları dış gerçeklik (nesneler dünyası) arasında gidip gelmektedir. Çocuk oyun ile iki dünya arasında diyalektik ilişki geliştirmektedir. Oyunu öznel dünyası ile nesnel dünyası arasında bir salınım oluşturarak “gerçekliğe geçiş nesnesi” olarak kullanmaktadır. Çocuk oyununda nesneler dünyasına geçişin provası yaparken aynı zamanda nesneler dünyasındaki kırılganlıklarını onarmak için oyunla ara bir alan oluşturmaktadır. Bu alanda fanteziler, semboller öznellikler yolu ile sağ beyin işlevleri aktive olmaktadır. Bunun sonucunda çocuğun içsel psişik temsillerinin süregelen oyun deneyimleri ile değiştirilmesi sağlanmaktadır. Bu yeti yetişkinlikte duygusal deneyimi açıklama kapasitesi için gereklidir.

Çocuğun genetik materyalinde bulunan yapı inşa malzemelerini hayata geçirmesinde bağlantı nesnesi ile kurulan güvenli bağlanma ilişkisinin büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu inşa malzemeleri güvenli bağlanmanın sonucunda zamanla duyuşsal davranışsal, bilişsel ve ilişkisel, dinamik-sistemik bir yapı olan kendiliğe dönüşmektedirler. Gerçek kendilik, güvenli bağlanma ve sağlıklı bir ayrılma sureci sağlayan bir ilişkiden doğar gelişimi ise bu ilişkiyle kurulup desteklenmektedir. Rölatif Bütüncül Psikoterapi Bağlamında geliştirilmiş olan Güvenli Bağlanma Odaklı Çekirdek-Oluş Modeli; oyun, katatimi, danışmanlık ilişkisi, hipnoterapi, psikoterapi, psiko teknikler ile gelişimsel tıkanıklar semboller aracılığı ile yeniden sahnelenerek sağ beyin ile temas kurup nöroplastisiteyi beslemeyi amaçlamaktadır.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bowlby, J. (2013). Bağlanma. İstanbul : Pinhan Yayıncılık.
  2. Cozzolino, L. (2016). Terapi neden işe yarar. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  3. Cozzolino, L. (2017). Psikoterapinin nörobilimi sosyal beyni iyileştirmek. Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  4. Eagleman, D. (2015). Beyin: senin hikayen. İstanbul : Domingo Yayınevi.
  5. Masterson, J. F. (2009). Gerçek kendilik. İstanbul: Litera Yayıncılık.
  6. Özakkaş, T. (2015). Bütüncül psikoterapi. İstanbul: Litera Yayıncılık.
  7. Özakkaş, T. (2016). A unifying model of relative psychotherapy. Journal of Unified Psychotherapy and Clinical Science, 4(1), 65-84.
  8. Stern, N. S. (2017). Bebeğin kişilerarası dünyası. Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Psikoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2019

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2019

Kabul Tarihi

1 Ocak 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Şirin, N. (2019). Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 2(3), 14-30. https://izlik.org/JA65JZ96CS
AMA
1.Şirin N. Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”. TBPD. 2019;2(3):14-30. https://izlik.org/JA65JZ96CS
Chicago
Şirin, Nurşen. 2019. “Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı ‘Çekirdek Oluş Modeli’”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 2 (3): 14-30. https://izlik.org/JA65JZ96CS.
EndNote
Şirin N (01 Ocak 2019) Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 2 3 14–30.
IEEE
[1]N. Şirin, “Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı ‘Çekirdek Oluş Modeli’”, TBPD, c. 2, sy 3, ss. 14–30, Oca. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65JZ96CS
ISNAD
Şirin, Nurşen. “Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı ‘Çekirdek Oluş Modeli’”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 2/3 (01 Ocak 2019): 14-30. https://izlik.org/JA65JZ96CS.
JAMA
1.Şirin N. Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”. TBPD. 2019;2:14–30.
MLA
Şirin, Nurşen. “Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı ‘Çekirdek Oluş Modeli’”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, c. 2, sy 3, Ocak 2019, ss. 14-30, https://izlik.org/JA65JZ96CS.
Vancouver
1.Nurşen Şirin. Rölatif Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Güvenli Bağlanma Odaklı “Çekirdek Oluş Modeli”. TBPD [Internet]. 01 Ocak 2019;2(3):14-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65JZ96CS