Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE TRABZON HURMASI (DIOSPYROS KAKI L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SORUNLARI VE GELECEĞİ

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 38 - 43, 01.04.2018

Öz

Türkiye’ de yumuşak çekirdekli meyveler içinde üretim ve tüketimde önemli bir gelişmenin sağlanamadığı türlerden bir tanesi Trabzon hurmasıdır. Trabzon hurması, yüksek besin içeriğiyle birlikte değerli bir meyve olmasına karşın, ülkemizde ve dünyada istenilen talep düzeyine ulaşılamamıştır. Talebin düşük olmasında meyvenin yeterince tanınmaması, tüketiciye yüksek kalitede sunulamaması ve üretimin düşük olmasının etkileri bulunmaktadır. Yetiştiricilikte başarı, üretilen ürünlerin pazarlanabilir olmasıyla ölçülmektedir. Trabzon hurması yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerinde etkili olan faktörlerin yeterince dikkate alınmadığı görülmektedir. Bunlar, çiçek yapısı ve döllenme fizyolojilerine dikkat edilmemesi, taç şeklinin dengeli kurulmaması, güneş yanıklıkları, kültürel uygulamalardaki eksiklikler ve hasat sonrasında yapılan hatalardır. Trabzon hurmalarında sorunlardan bir tanesi de üretimlerde pazar isteklerinin dikkate alınmamasıdır. Ekolojiye ve hedef pazarlara uygun çeşit seçimi yanında, kültürel uygulamaların bilinçli yapılmasıyla birlikte verim ve kalite arttırılıp tüketici memnuniyeti sağlanabilir. Bunların sonucunda artacak talep, üretimi teşvik edecektir.

Kaynakça

  • Anonim. 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 10. 07. 2017).
  • Anonim. 2017b. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim tarihi: 28. 06. 2017).
  • Aktürk D, Balcı G, Manav S, Poyraz A. 2016. Türkiye’ de Yaş Meyve-Sebze Üretimi ve Dış Ticaretinin İrdelenmesi. Bahçe, 1(45): 1216-1220.
  • Onur S. 1990. Trabzonhurması. Derim, 7: 4-47.
  • Özcan M. 2004. Türkiye Trabzonhurması Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Sorunları. I. Trabzonhurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu Kitabı, 2-6.
  • Özcan M. 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Yayınları, 80s.
  • Özcan M. 2016. Suptropik Meyveler Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun.
  • Şimşek A, Yıldırım H, Çalar N. 2016. Ferragnes ve Ferraduel Badem Çeşitlerinin GF-677 Klonal Anacı Üzerine In Vitro Mikro aşılanması. Bahçe, 1(45): 126-131.
  • Tuzcu Ö, Yıldırım B. 2000. Trabzonhurması (Diospyros kaki L) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, Adana. 24s.
  • Wildman REC, Kelley M. 2007. Nutraceutical and Functional Foods. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition (Editör: Robert E.C. Wildman). CRC Press. 1-22.

The Problems and Future of Persimmon (Diospyros Kaki L.) Cultivation in Turkey

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 38 - 43, 01.04.2018

Öz

Persimmon is one of
pome fruits in which significant development in production and consumption has
not been obtained in Turkey. Although persimmon is a valuable fruit thanks to
its high nutritional value, the demand for it in our country and around the world
has not reached to the desired amount. Low recognition level of the fruit, lack
of high quality crops to present to consumers and underproduction are some of
the reasons for the low demand for the fruit. Success in cultivation is
measured with the level of marketability of the crops. It can be seen that
factors that affect yield and quality are not considered adequately in
cultivation of persimmon. These factors are paying no mind to the flower
structure and fertilization physiology; not setting crown structure in a
balanced way; sunburn; deficiencies in cultural treatments and failures after
harvest. One of the other problems about persimmon is that requests of the
market are not taken into account in production. Carrying out cultural
treatments consciously besides choosing the cultivars that are appropriate for
ecology and target markets can increase yield and quality and provide consumer
satisfaction. The increase in demand as a result of these will encourage
production.

Kaynakça

  • Anonim. 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 10. 07. 2017).
  • Anonim. 2017b. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim tarihi: 28. 06. 2017).
  • Aktürk D, Balcı G, Manav S, Poyraz A. 2016. Türkiye’ de Yaş Meyve-Sebze Üretimi ve Dış Ticaretinin İrdelenmesi. Bahçe, 1(45): 1216-1220.
  • Onur S. 1990. Trabzonhurması. Derim, 7: 4-47.
  • Özcan M. 2004. Türkiye Trabzonhurması Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Sorunları. I. Trabzonhurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu Kitabı, 2-6.
  • Özcan M. 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Yayınları, 80s.
  • Özcan M. 2016. Suptropik Meyveler Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun.
  • Şimşek A, Yıldırım H, Çalar N. 2016. Ferragnes ve Ferraduel Badem Çeşitlerinin GF-677 Klonal Anacı Üzerine In Vitro Mikro aşılanması. Bahçe, 1(45): 126-131.
  • Tuzcu Ö, Yıldırım B. 2000. Trabzonhurması (Diospyros kaki L) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, Adana. 24s.
  • Wildman REC, Kelley M. 2007. Nutraceutical and Functional Foods. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition (Editör: Robert E.C. Wildman). CRC Press. 1-22.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Reviews
Yazarlar

Muharrem Özcan

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi 13 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özcan, M. (2018). TÜRKİYE’DE TRABZON HURMASI (DIOSPYROS KAKI L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SORUNLARI VE GELECEĞİ. Black Sea Journal of Agriculture, 1(2), 38-43.

                                                  24890