ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER

Cilt: 5 Sayı: 10 1 Temmuz 2016
  • Ruziye Cop
  • Nergiz Gülez
PDF İndir
TR EN

ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER

Öz

Hızla artan ve gelişen küresel rekabet ortamında, tüketicilerin istekleri de değişmektedir. Tüketiciler lüks markayı verdiği prestij, statü, imaj gibi faktörlerden dolayı satın almak ve kullanmak istemektedirler. Tüketicinin satın alma gücünün yetmemesi nedeniyle tüketiciler taklit markalara yönelmektedir. Kadınlar, toplumda fark edilme hissi, prestij kazanma, beğenilme arzusu, en iyisini isteme gibi dürtülerinden dolayı lüks markalı ürünleri tercih etmek isterler. Ancak ekonomik kriz, gelir seviyelerinde meydana gelen düşüşler, giderek büyüyen ve yaygınlaşan taklit marka pazarlarından dolayı kadınları taklit markalara yöneltmeye başlamıştır. Her kuşağın kendine has birtakım özellikleri vardır ve her kuşağın farklı özelliklere sahip olması pazarlamacılar açısından önem taşımaktadır. Çünkü kuşakların farklı özellikleri olması farklı isteklerinin olduğu anlamına gelir. Bu da tüketicilerin satın alma davranışını etkilemektedir. Bu çalışma üç kuşak kadın tüketicinin lüks marka taklitlerini satın almaya yönlendiren faktörleri araştırmayı amaçlamıştır. Kuşakların satın alma tutumlarını etkileyen faktörleri belirlemek için faktör analizi ve faktörlerin satın alma niyeti üzerinde etkisi olup olmadığını belirlemek için basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak kuşakların taklit markalara karşı tutumu, kuralcı ve bilgi duyarlılıkları, yenilik arayışı ve nitelik tüketimi, kişisel haz, fiyat-kalite algısı, marka hassasiyeti ve marka sadakati faktörlerinin satın alma niyetini pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altuntuğ, Nevriye (2012). Kuşaktan kuşağa tüketim olgusu ve geleceğin tüketici profili. Süleyman Demirel Üniversitesi Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 1 (4): 203-212.
  2. Ang, Swee, Cheng, Peng, Lim, Elison ve Tambyah, Siok (2001). Spot the difference: consumer responses towards counterfeits. Journal Of Consumer Marketing, 18 (3): 219-235.
  3. Arsenault, Paul (2004). Validating generational differences. Leadership & Organization Development Journal,25: 124-141.
  4. Atabay, Sevinç (2011). Kuşaklar. Ted Ankara Koleji Dergisi: 1-16.
  5. Ateş, Mustafa (2003). Fikir ve Sanat Eserleri Üzerindeki Hakların Kapsamı ve Sınırlandırılması. Doktora Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. Ateşoğlu, İrfan ve Erdoğan, Hilal Hümeyra (2009). Hazır giyim işletmelerinde marka taklitçiliğinin işletmeler üzerine etkisi. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3: 45-49.
  7. Baumgarth, Carsten, Scheneider, Gülpınar ve Ceritoğlu, Bahar (2008). Lüks markalar gerçekten güçlü markalar mı: Türkiye’deki temel, premium ve lüks markaların faydaları ve marka güçlerine ilişkin ampirik bir çalışma. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (25): 535-564.
  8. Bearden, William, Netemeyer, Richard ve Teel, Jesse (1989). Measurement of consumer susceptibility to interpersonal influence. Journal Of Consumer Research, 4(15): 473-481.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ruziye Cop Bu kişi benim

Nergiz Gülez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

1 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Cop, R., & Gülez, N. (2016). ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 5(10), 48-63. https://izlik.org/JA92ZU63GX
AMA
1.Cop R, Gülez N. ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER. BJSS. 2016;5(10):48-63. https://izlik.org/JA92ZU63GX
Chicago
Cop, Ruziye, ve Nergiz Gülez. 2016. “ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 5 (10): 48-63. https://izlik.org/JA92ZU63GX.
EndNote
Cop R, Gülez N (01 Temmuz 2016) ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 5 10 48–63.
IEEE
[1]R. Cop ve N. Gülez, “ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER”, BJSS, c. 5, sy 10, ss. 48–63, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92ZU63GX
ISNAD
Cop, Ruziye - Gülez, Nergiz. “ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 5/10 (01 Temmuz 2016): 48-63. https://izlik.org/JA92ZU63GX.
JAMA
1.Cop R, Gülez N. ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER. BJSS. 2016;5:48–63.
MLA
Cop, Ruziye, ve Nergiz Gülez. “ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy 10, Temmuz 2016, ss. 48-63, https://izlik.org/JA92ZU63GX.
Vancouver
1.Ruziye Cop, Nergiz Gülez. ÜÇ KUŞAK KADIN TÜKETİCİNİN LÜKS MARKA TAKLİTLERİNİ SATIN ALMAYA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER. BJSS [Internet]. 01 Temmuz 2016;5(10):48-63. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92ZU63GX