Derleme

MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI

Cilt: 16 Sayı: 1 16 Mart 2022
PDF İndir
EN TR

MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI

Öz

Global pozisyon sistemi (GPS) ve atalet sensörleri hem müsabaka hem de antrenman sırasında sporcuların hareket modellerini değerlendirmek ve antrenman yüklerini görüntülemek için spor performansında yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Bu sistemden elde edilen veriler hem müsabakaların hem de bireysel antrenmanların taleplerini daha iyi anlamak için kullanılabilir. Müsabakaların artan yoğun temposuyla birlikte sporcuların şartlara daha da iyi hazırlanabilmesi için antrenman bilimindeki teknolojik gelişmeler de beraberinde devam etmektedir. Spor bilimi dünyasında kullanılan mikro elektromekanik sistemler (MEMS) de bu ihtiyacın bir ürünüdür. Sporcuların zorlu müsabaka şartlarına hazırlanabilmesi için antrenman ortamında ve müsabaka ortamındaki stresör faktörlerinin gözlemlenebilmesi oldukça önemlidir. MEMS kullanarak spor bilimciler ve antrenörler müsabakalarda ve antrenmanlar da oluşan aşırı antrenman yüklerini gözlemleyip, sporcularını daha objektif verilere dayanarak takip edebilmektedir. MEMS sadece aşırı antrenman yüklerinin değil aynı zamanda sporculardaki bireysel farklılıkları da gözlemleyip yetersiz antrenman yüklerinin takibini yapabilmemize de olanak tanımaktadır. MEMS aracılığıyla sporcuların doğru gözlemlenmesi sayesinde sakatlıklardan koruyarak optimum performans elde edebilmektedir. Sporcuların antrenmanlarını objektif verilere dönüştürmek için son yıllarda oldukça popüler olarak kullanılan MEMS spor bilimi açısından büyük öneme sahiptir. Bu derlemenin amacı; spor bilimciler ve antrenörler için MEMS ile ilgili teorideki bilgilerin araştırılıp uygulanabilir bilgiler halinde okuyucularla buluşturulmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Barnes C., Archer DT., Hogg B., Bush M., Bradley, P. (2014). The evolution of physical and technical performance parameters in the English Premier League. International Journal of Sports Medicine. 35(13), 1095-1100.
  2. Zambom-Ferraresi F., García-Cebrián LI., Lera-López F., Iráizoz, B. (2017). Performance evaluation in the UEFA Champions League. Journal of Sports Economics. 18(5), 448-470.
  3. Lutz J., Memmert D., Raabe D., Dornberger R., Donath, L. (2020). Wearables for integrative performance and tactic analyses: opportunities, challenges, and future directions. International Journal of Environmental Research and Public Health. 17(1), 59.
  4. Bourdon PC., Cardinale M., Murray A., Gastin P., Kellmann M., Varley MC., Cable NT. (2017). Monitoring athlete training loads: consensus statement. International Journal of Sports Physiology and Performance. 12(2), -2161-2170.
  5. Malone JJ., Lovell R., Varley MC., Coutts AJ. (2017). Unpacking the black box: applications and considerations for using GPS devices in sport. International Journal of Sports Physiology and Performance. 12(2), 2-18.
  6. Cummins C., Orr R., O’Connor H., West C. (2013). Global positioning systems (GPS) and microtechnology sensors in team sports: a systematic review. Sports Medicine. 43(10), 1025-1042.
  7. Gabbett TJ., Hulin BT., Blanch P., Whiteley R. (2016). High training workloads alone do not cause sports injuries: how you get there is the real issue. British Journal of Sports Medicine. 50(8), 444-445.
  8. Gabbett TJ. (2010). The development and application of an injury prediction model for noncontact, soft-tissue injuries in elite collision sport athletes. The Journal of Strength & Conditioning Research. 24(10), 2593-2603.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

16 Mart 2022

Gönderilme Tarihi

19 Kasım 2021

Kabul Tarihi

16 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akyıldız, Z., & Suveren Erdoğan, C. (2022). MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 16(1), 40-52. https://izlik.org/JA79DJ27SK
AMA
1.Akyıldız Z, Suveren Erdoğan C. MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI. BSD. 2022;16(1):40-52. https://izlik.org/JA79DJ27SK
Chicago
Akyıldız, Zeki, ve Ceren Suveren Erdoğan. 2022. “MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16 (1): 40-52. https://izlik.org/JA79DJ27SK.
EndNote
Akyıldız Z, Suveren Erdoğan C (01 Mart 2022) MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16 1 40–52.
IEEE
[1]Z. Akyıldız ve C. Suveren Erdoğan, “MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI”, BSD, c. 16, sy 1, ss. 40–52, Mar. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79DJ27SK
ISNAD
Akyıldız, Zeki - Suveren Erdoğan, Ceren. “MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16/1 (01 Mart 2022): 40-52. https://izlik.org/JA79DJ27SK.
JAMA
1.Akyıldız Z, Suveren Erdoğan C. MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI. BSD. 2022;16:40–52.
MLA
Akyıldız, Zeki, ve Ceren Suveren Erdoğan. “MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 16, sy 1, Mart 2022, ss. 40-52, https://izlik.org/JA79DJ27SK.
Vancouver
1.Zeki Akyıldız, Ceren Suveren Erdoğan. MİKRO ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİN SPORDA KULLANIMI. BSD [Internet]. 01 Mart 2022;16(1):40-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79DJ27SK

16227

16228

16229

16230