TR
EN
ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Bu araştırmanın amacı, elit erkek voleybolcularda dikey sıçrama ve çeviklik özellikleri ile talokrural eklem ve medial longitudinal ark hareketliliği arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya yaş ortalamaları x̄:22,89±1,66 olan 19 erkek voleybolcu katılmıştır. Sporcuların dikey sıçrama (DS) ölçümleri elektronik sıçrama matı kullanılarak, çeviklik (Ç) ölçümleri ise illionis çeviklik testi ile yapılmıştır. Talokrural eklem hareket açılarının tespitinde dorsifleksiyon (DFo) ve plantar fleksiyon (PFo) açıları, medial longitudinal ark hareketliliğinin tespitinde ise naviküler yükseklik (NY) ölçümü ve naviküler düşme (ND) testi uygulanmıştır. Veriler Spearman korelasyon ve Mann Whitney U testleri ile p<0,05 anlamlılık düzeyinde analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, DS ile, sağ ayakta NY arasında, sol ayakta ise PFo arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ç ile sağ ayakta DFo ve PFo arasında, sol ayakta ise PFo arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu çalışmada voleybolcularda dikey sıçrama ve çeviklik özellikleri ile talokrural eklem hareketliliği ve medial longitudinal ark yüksekliği arasında ilişki olduğu görülmüştür. Bu sonuçların, sporcu yetenek tespitlerindeki kriterlerde ve antrenman süreçlerinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Sattler, T., Sekulic, D., Hadzic, V., Uljevic, O., Dervisevic, E. (2012). Vertical jumping tests in volleyball: reliability, validity, and playing-position specifics. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(6), 1532-1538.
- 2. Khandagale, L. M. (2021). Comparative study of selected anthropometric measurements and jumping ability of volleyball players of Kerala and Maharashtra states. International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education, 6(2), 215-217.
- 3. Ziv, G., Lidor, R. (2010). Vertical jump in female and male basketball players—A review of observational and experimental studies. Journal of science and medicine in sport, 13(3), 332-339. doi.org/10.1016/j.jsams.2009.02.009
- 4. Altuğ, Z., Altuğ, T., Altuğ, A. (1987). A test selection guide for assessing and evaluating. National Strength and Conditioning Association Journal, 9, 62-66.
- 5. Marques, M. C., Marinho, D. A. (2009). Physical parameters and performance values in starters and non-starters volleyball players: A brief research note. Motricidade, 5(3), 7–11.
- 6. Gualdi-Russo, E., Zaccagni, L. (2001). Somatotype, role and performance in elite volleyball players. Journal of Sports Medicine and physical fitness, 41(2), 256-262.
- 7. Rodgers, M. M. (1995). Dynamic foot biomechanics. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 21(6), 306-316. doi/10.2519/jospt.1995.21.6.306
- 8. Saltzman, C. L., Nawoczenski, D. A. (1995). Complexities of foot architecture as a base of support. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 21(6), 354-360. doi/10.2519/jospt.1995.21.6.354
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Spor Hekimliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
19 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
16 Eylül 2022
Kabul Tarihi
13 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 16 Sayı: 3
APA
Sarıalioğlu, N. (2022). ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 16(3), 234-242. https://izlik.org/JA96XP87AZ
AMA
1.Sarıalioğlu N. ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. BSD. 2022;16(3):234-242. https://izlik.org/JA96XP87AZ
Chicago
Sarıalioğlu, Nihat. 2022. “ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16 (3): 234-42. https://izlik.org/JA96XP87AZ.
EndNote
Sarıalioğlu N (01 Aralık 2022) ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16 3 234–242.
IEEE
[1]N. Sarıalioğlu, “ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, BSD, c. 16, sy 3, ss. 234–242, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96XP87AZ
ISNAD
Sarıalioğlu, Nihat. “ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16/3 (01 Aralık 2022): 234-242. https://izlik.org/JA96XP87AZ.
JAMA
1.Sarıalioğlu N. ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. BSD. 2022;16:234–242.
MLA
Sarıalioğlu, Nihat. “ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 16, sy 3, Aralık 2022, ss. 234-42, https://izlik.org/JA96XP87AZ.
Vancouver
1.Nihat Sarıalioğlu. ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. BSD [Internet]. 01 Aralık 2022;16(3):234-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96XP87AZ