TR
EN
ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Öz
Bu araştırma, eskrimcilerin, algıladıkları antrenörlük davranışı, kolektif yeterlik ve hedef yönelimleri ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu 2009-2010 sezonunda Eskrim Şampiyonasına katılan eskrimciler oluşturmuştur. Araştırmaya 141 eskrimci yaş ortalaması 15.61±2.48 yıldır . katılmıştır. Verilerin toplanmasında Sporda Liderlik Ölçeği Leadership for Sport Scale-LSS , Kolektif Yeterlik Ölçeği Collective Efficacy Scale-CES ve Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire-TEOSQ kullanılmıştır. Veriler Betimsel İstatistiksel Teknikleri ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Analizi ile hesaplanmıştır. Görev yönelimi puanları ile eğitim-öğretim davranışı r=.240;p≤.01 , demokratik davranış r=.179;p≤.05 , sosyal destek r=.657;p≤.01 ve ödüllendirici davranış puanları r=.191;p≤.05 açısından ve ego yönelimi puanları ile otoriter davranış r=.186;p≤.05 ve sosyal destek r=.210;p≤.05 puanları açısından anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, kolektif yeterlik puanları ile eğitim-öğretim r=.162; p≤.05 , otoriter davranış r=.240; p≤.01 , sosyal destek r=.248; p≤.01 ve ödüllendirici davranış r=.248; p≤.01 puanları açısından ve kolektif yeterlik puanları ile görev yönelimi r=.240;p≤.01 puanları açısından anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak antrenörlük davranışı, kolektif yeterlik ve hedef yönelimleri arasında ilişki vardır ve düzeyleri değişebilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Allen, J.B., ve Howe, B.L. (1998). Player ability, coach feedback, and female adolescent athletes’ perceived competence and satisfaction. Journal of Sport & Exercise Psychology, 20, 280-299.
- Anshel, M.H. (2003). Sport Psychology: From Theory to Practice (4th edition). San Francisco, CA: Benjamin Cummings.
- Barrow, J. C. (1977). The variables of leadership: A review and conceptual framework. Academy of Management Review, 2, 231-251.
- Başer, E., (1994). “Futbolda Psikoloji ve Başarı”. Yayınevi Yayıncılık, s:99, İstanbul.
- Bray, S., Balaguer, I., ve Duda, J.L. (2004). The relationship of task self-efficacy and role efficacy beliefs to role performance in Spanish youth soccer. Journal of Sport Sciences, 22 (5), 429-437.
- Chelladurai, P., Saleh, S., (1978). “Preferred Leadership in Sports”, Canadian Journal of
- Applied Sport Sciences, 3, 85-92. Chelladurai, P., Saleh, S., (1980). “Dimensions of Leadership Behavior in Sport”
- Development of A Leadership Scale. Journal of Sport Psychology, 2, 34-45. Duda, J.L.(1992). “Motivation in sport setting: A goal perspective approach”. In Roberts, G.C. (Eds.)
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Nisan 2011
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 5 Sayı: 1
APA
Toros, T., & Duvan, A. (2011). ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 33-41. https://izlik.org/JA65AK33NR
AMA
1.Toros T, Duvan A. ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. BSD. 2011;5(1):33-41. https://izlik.org/JA65AK33NR
Chicago
Toros, Turhan, ve Ahmet Duvan. 2011. “ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5 (1): 33-41. https://izlik.org/JA65AK33NR.
EndNote
Toros T, Duvan A (01 Nisan 2011) ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5 1 33–41.
IEEE
[1]T. Toros ve A. Duvan, “ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”, BSD, c. 5, sy 1, ss. 33–41, Nis. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65AK33NR
ISNAD
Toros, Turhan - Duvan, Ahmet. “ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5/1 (01 Nisan 2011): 33-41. https://izlik.org/JA65AK33NR.
JAMA
1.Toros T, Duvan A. ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. BSD. 2011;5:33–41.
MLA
Toros, Turhan, ve Ahmet Duvan. “ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 1, Nisan 2011, ss. 33-41, https://izlik.org/JA65AK33NR.
Vancouver
1.Turhan Toros, Ahmet Duvan. ESKRİMCİLERDE ALGILANAN ANTRENÖRLÜK DAVRANIŞI, KOLEKTİF YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. BSD [Internet]. 01 Nisan 2011;5(1):33-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65AK33NR