People diagnosed with autism spectrum disorder have problems related to food consumption ranging from gastrointestinal problems to metabolic problems. In these people, it is aimed to eliminate or reduce nutrition-related problems with various diet types such as gluten-free and casein-free diet, ketogenic diet, low oxalate diet, specific carbohydrate diet, Feningold diet, Candida body ecology diet, GAPS diet and elimination diet. In addition, omega 3, probiotic, vitamin D, camel milk and sulforaphane supplements are also used for treatment in diagnosed individuals to alleviate or eliminate the consequences of the disease. Food selectivity, food rejection, food retention and fast eating are among the nutritional problems encountered in these subjects. These problems are tried to be overcome with different presentation techniques and methods. In this study, diseases and problems related to nutrition in autism spectrum disorder were presented and dietary approaches, supplements and presentation techniques offered as solutions to these problems were included.
Otizm spektrum bozukluğu oldukça sık görülen nörogelişimsel bir bozukluktur. Tanı almış kişilerde gastrointestinal sorunlardan, metabolik sorunlara dek besin tüketimleriyle bağlantılı hastalıklar mevcuttur. Otizm spektrum bozukluğunun kesin tedavisi olmamakla birlikte özellikle beslenmeyle ilişkili sorunların glutensiz ve kazeinsiz diyet, ketojenik diyet, düşük oksalat diyeti, spesifik karbonhidrat diyeti, Feningold diyeti, Candida vücut ekoloji diyeti, GAPS diyeti ve eliminasyon diyeti gibi çeşitli diyet türleriyle giderilmesi veya azaltılması amaçlanmıştır. Ayrıca Omega 3, probiyotik, D vitamini, deve sütü ve sülforafan takviyeleri de yine otizm spektrum bozukluğunun sonuçlarını hafifletmek ya da ortadan kaldırmak için tanı almış kişilerde tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Besin seçiciliği, besin reddi, besini ağızda tutma ve hızlı yeme de bu kişilerde karşılaşılan beslenme sorunları arasındadır. Bu sorunlar da farklı sunum teknikleri ve yöntemlerle aşılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğunda beslenme ile ilişkili ortaya çıkan hastalıklar ve sorunlar aktarılmış, bunlara çözüm olarak sunulan diyet yaklaşımları, takviyeler ve sunum tekniklerine yer verilmiştir.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
| Bölüm | Derleme |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 17 Nisan 2025 |
| Kabul Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |