Yağış Miktarının Yapay Sinir Ağları ile Tahmini
Öz
Özet- Yağış verilerinin öngörülebilir olması ve doğruya yakın şekilde tahmin edilebilmesi; mühendislik açısından birçok avantaj sağlayacak bir durumdur. Geçmiş yağış verileri yardımıyla bu öngörü işlemi belirli matematiksel denklemler sayesinde yapılabilmektedir. Kara kutu modeli olarak adlandırılan analiz sistemlerinde geçmiş veriler sayesinde oluşturulan modeller yardımıyla eksik veriler ve gelecekteki veriler tahmin edilebilmektedir. Günümüzde gerek alınan verimli sonuçlar gerekse kullanım kolaylığı ve hızı sebebiyle bir kara kutu modeli olan Yapay Sinir Ağları (YSA) bu öngörü modellemelerinde sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışmada bir Yapay Sinir Ağı yöntemi olan İleri Beslemeli Geri Yayılım (İBGY) metodu yardımıyla yağış verileri tahmin edilmiştir ve sonuçlar çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Tahmin modelleri hazırlanırken geçmiş yıllara ait yağış, nispi nem ve sıcaklık verileri birlikte kullanılmıştır. Hazırlanan birçok farklı modelden beş tanesi karşılaştırma amacıyla seçilmiştir. Çalışmada en iyi performansı 6 adet giriş verisi bulunan (sıcaklık, iki gün ötelenmiş nispi nem, bir gün ötelenmiş nispi nem, iki gün ötelenmiş yağış, bir gün ötelenmiş yağış) model 5 sergilemiş ve ileri beslemeli geri yayılım sinir ağının, çoklu doğrusal regresyon analizine göre daha başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- KAYNAKLAR
- [1] Bayazıt M., Hidrolojik Modeller Ders Kitabı, İTÜ İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul, 1998.
- [2] Cığızoğlu, H. K., ‘’Incorporation of ARMA models into flow forecasting by artificial neural networks,’’ Environmetrics, vol. 14(4), pp. 417- 427, 2003.
- [3] Bodri L., Cermak V., ‘’Prediction of Extreme Precipitation using a Neural Network Application to Summer Flood Occurence in Moravia,’’ Adcenves in Engineering Software, vol. 31, pp. 311-321, 1991.
- [4] Cığızoğlu, H. K., ‘’Application of the Generalized Regression Neural Networks to Intermittent Flow Forecasting and Estimation,’’ ASCE Journal Of Hydrologic Engineering, vol. 10, no. 4, pp. 336, 2005.
- [5] Terzi Ö., Çevik E., ‘’Rainfall Estimation Using Artificial Neural Network Method,’’ SDU International Journal of Technological Science, vol. 4, no. 1, pp. 10-19, 2012.
- [6] Aslay F., Özen Ü., ‘’Meteorolojik Parametreler Kullanılarak Yapay Sinir Ağları ile Toprak Sıcaklığının Tahmini,’’ Politeknik Dergisi, vol. 16, no. 4, pp. 139-145, 2013.
- [7] Turhan, E. ve Çağatay, H. Ö., ‘’Eksik Akım Verilerinin Tahmin Modelinin Oluşturulmasında Yapay Sinir Ağlarının Kullanımı: Asi Nehri Demirköprü Akım Gözlem İstasyon Örneği,’’ Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 31, pp. 93-106, 2016.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
18 Ekim 2018
Kabul Tarihi
17 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2