Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DÖNER TEPSİLİ KABİN TİPİ KURUTUCUDA KAVUNUN KURUMA KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2019, , 594 - 604, 26.12.2019
https://doi.org/10.35193/bseufbd.634188

Öz

Son yıllarda organik
olarak yetiştirilen meyve ve sebzelere olan ilginin artmasıyla bu ürünlerin
doğal yöntemlerle yetiştirilmediği dönemlerde kurutulmuş olarak tüketilmesi
oldukça fazla talep görmeye başlamıştır. Bu çalışmada, döner tepsili kabin tipi
kurutucuda farklı parametreler kullanılarak kavunun kuruma karakteristiği
deneysel olarak incelenmiştir. Farklı kurutma havası sıcaklığında yapılan deneylerde
10 mm kalınlığındaki kavun dilimleri kullanılmıştır. Döner tepsili kabin kurutucuda
deneysel çalışmalar 2 m/s kurutma hava hızında ve 63 oC, 68 oC
ve 73oC kurutma havası sıcaklıklarında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca
yapılan diğer deneysel çalışmalarda, en yavaş kurumanın gerçekleştiği 63 oC
için 1.6 m/s, 1.7 m/s ve 1.8 m/s  kurutma
havası hızlarının kuruma süresine etkisi ve 
73oC kurutma havası sıcaklığı için farklı kalınlıkların
kuruma süresine etkileri incelenmiştir. Deneysel çalışma sonucu kurutma havası
sıcaklıklarının kurumaya olan etkisi araştırılmıştır. Ele alınan
parametrelerinin incelenmesi sonucunda, sıcaklığın artmasıyla kuruma
sürelerinde önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir.

Destekleyen Kurum

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Proje Numarası

BAP 2018-02

Teşekkür

Bu çalışma Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No: BAP 2018-02). Abdullah AKBULUT, birinci yazar, Hoca Ahmet Yesevi Uluslar Arası Türk-Kazak Üniversitesine görevlendirildiği süre boyunca bilimsel çalışmalara verdikleri desteklerden dolayı teşekkür eder. Halit ARAT, ikinci yazar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’na (TÜBİTAK-BİDEB) doktora eğitimi süresince vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür eder.

Kaynakça

  • [1] Zhang, R., & Long, J. (2017). Study on Drying Uniformity of Static Small-sized Drying Box for Fruits and Vegetables. Procedia Engineering, 205, 2615-2622.
  • [2] Fan, K., Zhang, M., & Mujumdar, A. S. (2017). Application of airborne ultrasound in the convective drying of fruits and vegetables: A review. Ultrasonics Sonochemistry, 39, 47-57.
  • [3] Sahin, A. Z., & Dincer, I. (2005). Prediction of drying times for irregular shaped multi-dimensional moist solids. Journal of Food Engineering, 71(1), 119-126.
  • [4] Yu, L. I., Ying, L. E. I., Zhang, L. B., Peng, J. H., & Li, C. L. (2011). Microwave drying characteristics and kinetics of ilmenite. Transactions of Nonferrous Metals Society of China, 21(1), 202-207.
  • [5] Tian, Y., Zhao, Y., Huang, J., Zeng, H., & Zheng, B. (2016). Effects of different drying methods on the product quality and volatile compounds of whole shiitake mushrooms. Food Chemistry, 197, 714-722.
  • [6] Goula, A. M., & Adamopoulos, K. G. (2010). A new technique for spray drying orange juice concentrate. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 11(2), 342-351.
  • [7] Villalobos, M. C., Serradilla, M. J., Martín, A., Pereira, C., López-Corrales, M., & Córdoba, M. G. (2016). Evaluation of different drying systems as an alternative to sun drying for figs (Ficus carica L). Innovative Food Science & Emerging Technologies, 36, 156-165.
  • [8] Kumcuoğlu, S., Tavman, Ş., Yıldırım, C., & Çetin, D. (2008). Yeşil Zeytinlerin Kurumasında Sıcaklığın Etkisinin İncelenmesi. Gida/The Journal Of Food, 33(6), 269-273.
  • [9] Akbulut, A., & Durmuş, A. (2009). Thin layer solar drying and mathematical modeling of mulberry. International journal of energy research, 33(7), 687-695.
  • [10] Akbulut, A., & Durmuş, A. (2010). Energy and exergy analyses of thin layer drying of mulberry in a forced solar dryer. Energy, 35(4), 1754-1763.
  • [11] Kutlu, N., & İșci, A. (2016). Effect of drying methods on characteristics of cherry tomato and mathematical modeling. Gida-Journal of Food, 41(4), 197-204.
  • [12] Winiczenko, R., Górnicki, K., Kaleta, A., Martynenko, A., Janaszek-Mańkowska, M., and Trajer, J., 2018, Multi-objective optimization of convective drying of apple cubes. Computers and Electronics in Agriculture, 145, 341-348.
  • [13] Acar, J. ve Cemeroğlu, B., 1986, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Ankara.
  • [14] Şevik, S., 2013, Design, experimental investigation and analysis of a solar drying system. Energy Conversion and Management, 68, 227-234.
  • [15] Kaya, A., Aydın, O., & Dincer, I. (2008). Experimental and numerical investigation of heat and mass transfer during drying of Hayward kiwi fruits (Actinidia Deliciosa Planch). Journal of Food Engineering, 88(3), 323-330.
  • [16] Garau, M. C., Simal, S., Femenia, A., & Rosselló, C. (2006). Drying of orange skin: drying kinetics modelling and functional properties. Journal of Food Engineering, 75(2), 288-295.
  • [17] Das, I., & Arora, A. (2018). Alternate microwave and convective hot air application for rapid mushroom drying. Journal of Food Engineering, 223, 208-219.
  • [18] Kaya, A., Aydın, O., & Demirtaş, C. (2009). Experimental and theoretical analysis of drying carrots. Desalination, 237(1-3), 285-295.
  • [19] Oztop, H. F., & Akpinar, E. K. (2008). Numerical and experimental analysis of moisture transfer for convective drying of some products. International Communications in Heat and Mass Transfer, 35(2), 169-177.
  • [20] Ringeisen, B., Barrett, D. M., & Stroeve, P. (2014) Concentrated solar drying of tomatoes. Energy for Sustainable Development, 19, 47-55.
  • [21] Komilov, O. S., Astanov, S. K., Safarov, O. F., Sharipov, M. Z., Faizullaev, A. R., & Tillaev, L. (2009). Combined solar drying unit. Applied Solar Energy, 45(4), 262-265.
  • [22] Aminzadeh, R., Sargolzaei, J., & Abarzani, M. (2012). Preserving melons by osmotic dehydration in a ternary system followed by air-drying. Food and Bioprocess Technology, 5(4), 1305-1316.
  • [23] Da Silva, G. D., Barros, Z. M. P., De Medeiros, R. A. B., de Carvalho, C. B. O., Brandão, S. C. R., & Azoubel, P. M. (2016). Pretreatments for melon drying implementing ultrasound and vacuum. LWT, 74, 114-119.
  • [24] Darvishi, H., Khodaie, J., & Azadbakht, M. (2015). The parameters of mass transfer of convective drying in sliced melon. Philipp Agric. Sci, 98, 60-72.
  • [25] Aktaş, M., Şevik, S., Amini, A., & Khanlari, A. (2016). Analysis of drying of melon in a solar-heat recovery assisted infrared dryer. Solar Energy, 137, 500-515.
  • [26] Kaveh, M., Sharabiani, V. R., Chayjan, R. A., Taghinezhad, E., Abbaspour-Gilandeh, Y., & Golpour, I. (2018). ANFIS and ANNs model for prediction of moisture diffusivity and specific energy consumption potato, garlic and cantaloupe drying under convective hot air dryer. Information Processing in Agriculture, 5(3), 372-387.
  • [27] Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı-TürKomp. (2019). Kavun Bileşen Değerleri. http://www.turkomp.gov.tr/food-kavun-yazlik-citili-kavun-kantalop-195
  • [28] Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı-TürKomp. (2019). TürKomp Hakkında. http://www.turkomp.gov.tr/about
  • [29] Darıcı, S., ve Şen, S., 2011, Kivi Meyvesinin kurutulmasında kurutma havası hızının kurumaya etkisinin incelenmesi. X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi.13-16 Nisan, İzmir, 58.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdullah Akbulut 0000-0002-6199-4083

Halit Arat 0000-0002-6634-2535

Oğuz Arslan 0000-0001-8233-831X

Proje Numarası BAP 2018-02
Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 17 Ekim 2019
Kabul Tarihi 22 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Akbulut, A., Arat, H., & Arslan, O. (2019). DÖNER TEPSİLİ KABİN TİPİ KURUTUCUDA KAVUNUN KURUMA KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6(2), 594-604. https://doi.org/10.35193/bseufbd.634188