Araştırma Makalesi

Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi

Cilt: 8 Sayı: 1 30 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi

Öz

Endüstride birçok üründe ve evlerimizde, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olmasından dolayı yumurta yaygın olarak tüketilmektedir. Artan ihtiyacın hızlı bir şekilde karşılanması için tavuk çiftliklerinde yumurtaların toplanması, ağırlıklarına göre sınıflandırılması, sağlam/çatlak olanların ayrılması, paketlenmesi vb. işlemler için otomasyona geçiş yapılmıştır. Kabuğun çatlak olması durumunda içerisine zararlı mikroorganizmalar kolaylıkla girebileceği gibi yumurta içinin havayla temasından dolayı kısa sürede bozulmasına yol açacaktır. Çatlaklar gözle görülebilecek kadar büyük olabildiği gibi bazen de mikro boyutta olmakta insan gözüyle tespit edilememektedir. Bu çalışmada yumurta kabuğunun çatlak/sağlam olması durumunun sinyal işleme ve makine öğrenme tabanlı tespiti gerçekleştirilmiştir. Mekanik sistem vasıtasıyla kabuğa yapılan darbe neticesindeki oluşan akustik sinyal sistemdeki mikrofonla 50kHz örnekleme frekansında 0.2 sn süresince kayıt altına alınmaktadır. Kabuğu sağlam ve çatlak olan ayrı ayrı 50 yumurta verisi düzenekle kayıt altına alınıp veri seti oluşturulmuştur. Yumurta kabuğuna darbenin uygulanma anından sönümlenene kadarki zamanın tespiti için 0.74V eşik değeri kullanılıp bu değerden sonraki 680 veri alınmıştır. Bu verilere db4 ana dalgacığı ile 2. seviyeden Dalgacık Paket Dönüşümü (DPD) uygulanarak farklı frekanslı detay ve yaklaşım bileşenleri çıkartılmıştır. Her bir bileşenin entropi değeri hesaplanarak 1x4 boyutunda özellik vektörü elde edilmiştir. Çıkartımı yapılan özellik vektörünün yumurta kabuğundaki çatlağın tespitindeki etkinliğini belirlemek için Yapay Sinir Ağı (YSA) kullanılmıştır. %100 başarım elde edilmiş olup bir yumurtanın kabuk çatlak/sağlam belirleme süresi yaklaşık olarak 0.216sn’dir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Sing, M. & Brar, J. (2016). Egg Safety in the Realm of Preharvest Food Safety. Microbiol. Spectr., 4 (4),1-14, doi: 10.1128/microbiolspec.PFS-0005-2014.
  2. Mazzuco, H. & Bertechini, A. G. (2014). Critical points on egg production: causes, importance and incidence of eggshell breakage and defects. Ciência e Agrotecnologia, 38 (1), 7–14.
  3. van Mourik, S. Alders, B. P. G. J. Helderman, F. van de Ven, L. J. F. & Groot Koerkamp, P. W. G. (2017). Predicting hairline fractures in eggs of mature hens. Poult. Sci., 96 (6), 1956–1962.
  4. Rycroft, J. P. A. N. & Gregory, N. G. (2009). Hazards with cracked eggs and their relationship to egg shell strength. J. Sci. Food Agric., 89 (2), 201–205.
  5. Öztürk, N. (2014). Görüntü işleme teknikleri ile beyaz yumurtalar üzerindeki yumurta kabuğu kusurlarının algılanması. (Y. Lisans Tezi), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü / Elektrik-Elektronik Mühendisliği ABD, Trabzon.
  6. Abdullah, M. H. Nashat, S. Anwar, S. A. & Abdullah, M. Z. (2017). A framework for crack detection of fresh poultry eggs at visible radiation Comput. Electron. Agric., 141, 81–95.
  7. Fang, W. & Youxian, W. (2011). Detecting preserved eggshell crack using machine vision. 2011 International Conference of Information Technology, 2011, Nanjing, 62–65.
  8. Omid, M. Soltani, M. Dehrouyeh, M. H. Mohtasebi, S. S. & Ahmadi, H. (2013). An expert egg grading system based on machine vision and artificial intelligence techniques. J. Food Eng., 118 (1), 70–77, doi: 10.1016/J.JFOODENG.2013.03.019.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

27 Aralık 2020

Kabul Tarihi

22 Şubat 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Balcı, Z., Yumurtacı, M., Yabanova, İ., & Ergin, S. (2021). Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(1), 125-135. https://doi.org/10.35193/bseufbd.847763
AMA
1.Balcı Z, Yumurtacı M, Yabanova İ, Ergin S. Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2021;8(1):125-135. doi:10.35193/bseufbd.847763
Chicago
Balcı, Zekeriya, Mehmet Yumurtacı, İsmail Yabanova, ve Semih Ergin. 2021. “Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (1): 125-35. https://doi.org/10.35193/bseufbd.847763.
EndNote
Balcı Z, Yumurtacı M, Yabanova İ, Ergin S (01 Haziran 2021) Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 1 125–135.
IEEE
[1]Z. Balcı, M. Yumurtacı, İ. Yabanova, ve S. Ergin, “Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 1, ss. 125–135, Haz. 2021, doi: 10.35193/bseufbd.847763.
ISNAD
Balcı, Zekeriya - Yumurtacı, Mehmet - Yabanova, İsmail - Ergin, Semih. “Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8/1 (01 Haziran 2021): 125-135. https://doi.org/10.35193/bseufbd.847763.
JAMA
1.Balcı Z, Yumurtacı M, Yabanova İ, Ergin S. Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2021;8:125–135.
MLA
Balcı, Zekeriya, vd. “Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 1, Haziran 2021, ss. 125-3, doi:10.35193/bseufbd.847763.
Vancouver
1.Zekeriya Balcı, Mehmet Yumurtacı, İsmail Yabanova, Semih Ergin. Yumurta Kabuğundan Alınan Akustik Sinyalin Dalgacık Paket Dönüşümü ve Entropiye Dayalı Olarak İşlenmesi ve Yapay Sinir Ağlarıyla Çatlağın Belirlenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 01 Haziran 2021;8(1):125-3. doi:10.35193/bseufbd.847763

Cited By

Yapay Sinir Ağları Tabanlı Yumurta Ağırlık ve Sınıflandırma Tahmini

Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler Dergisi

https://doi.org/10.53448/akuumubd.1544066