In this study, carbon dots (CDs) were synthesized using a simple one-pot hydrothermal method by using turnip juice as carbon source. The water-soluble nontoxic carbon dots were obtained after reaction. The structural and optical properties of as synthesized CDs were elucidated by X-ray diffraction (XRD), Raman, Fourier Transmission Infrared (FTIR), UV–Vis absorption and Photoluminescence (PL) spectroscopy. A contour plot of the excitation dependent PL spectra of the turnip juice derived CDs and PL emission spectra in 3D color map were plotted. The maximum PL emission was found at 434 nm when excited at 364. The pH dependent luminescence properties of the CDs were investigated from pH 2-12 range in phosphate buffer solution (PBS). The resulting CDs can be evaluated in a variety of application areas, from anti-counterfeiting to bioimaging.
This work was financially supported by the Kahramanmaraş Sütçü İmam University Scientific Research Projects Coordination Unit
Project Number: 2019/5-21 M)
Bu çalışmada, karbon kaynağı olarak şalgam suyu kullanılarak basit ve tek aşamalı hidrotermal sentez yöntemi ile karbon noktalar (KN'lar) sentezlenmiştir. Reaksiyon sonrasında suda çözülebilen ve toksit olmayan karbon noktalar elde edilmiştir. Sentezlenen KN'ların yapısal karakterizasyonu ve optik özellikleri, X-ışını kırınımı (XRD), Raman, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi spektroskopisi (FTIR), UV-Vis ve Fotolüminesans (FL) spektroskopisi ile aydınlatılmıştır. Şalgam suyundan elde edilen KN'ların FL spektrumlarının düzey çizgili grafiği ve 3D renkli harita yüzey görüntüsü çizildi. Maksimum FL emisyonu, 364 nm’de uyarıldığında, 434 nm’de bulunmuştur. CD'lerin pH’a bağlı lüminesans özellikleri, fosfat tampon çözeltisi kullanılarak pH 2-12 aralığından araştırılmıştır. Ortaya çıkan CD'ler, sahteciliğe karşı korumadan biyogörüntülemeye kadar çeşitli uygulama alanlarında değerlendirilebilir.
Project Number: 2019/5-21 M)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Project Number: 2019/5-21 M) |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ağustos 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |