Salmonella, tüm dünyada gıda sektörü için önemli bir patojen mikroorganizmadır. Özellikle kanatlı hayvan eti üretiminin her aşamasında takip ve kontrol edilmesi gereken bir kriterdir. Bu nedenle, üretim çiftliklerinde karşılaşılan Salmonella’ların, tespiti ve tiplendirilmesi de önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, Adapazarı bölgesinde bulunan broiler tipi tavuk çiftliklerinden Salmonella izolasyonu ve tiplendirilmesi amaçlanmıştır. 46 farklı işletmeye ait 130 adet drag svap örneği Salmonella bakımından Dupont BAX Q7 rPCR–BAXrPCR sistemi ile test edilmiştir. Salmonella izolasyonu yapılan örneklerin otomatize Riboprinter sistemi (Dupont Qualicon, Wilmington, DE, USA) ile ribotiplendirilmesi gerçekleştirilmiş ve incelenen örneklerden pozitif sonuçlular kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda, Adapazarı bölgesindeki kümeslerin %29.23’ünde Salmonella varlığı tespit edilmiştir. Pozitif örnekler içinde en fazla olan serotipin %52.6 oranla Salmonella ser. Enteritidis olduğu görülmüştür. Bu serotip dışında altı farklı serotipin de varlığına rastlanılmıştır.
Salmonella is an important pathogen microorganism for food industries in the all world. Especially, it’s a criteria that should be controlled at every stages of poultry meat production. Therefore, detection and typing of Salmonella encountering in production farms also come into prominence. In this study, it was aimed isolation and typing of Salmonella from broiler-type chicken farms in Adapazarı Region. 130 drag swap samples from 46 different businesses were tested with Dupont BAX Q7 rPCR–BAXrPCR system for Salmonella. Isolated Salmonella samples were ribotyped with automated Riboprinter System (Dupont Qualicon, Wilmington, DE, USA) and positive results from analyzed samples were saved. Finally, we determined that there is Salmonella in 29.23% of coops in Adapazarı Region. We observed that maximum rated serotype among positive samples is Salmonella ser. Enteritidis (52.6%). We determined that there are six different serotypes besides of this serotype.
Diğer ID | JA49AN57FM |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 |