Günümüzde
organik kimya alanında klasik ısıtma yöntemleri (su ve yağ banyoları, ısıtıcı
tablalar, ceketli ısıtıcılar vb.) yerine mikrodalga sentez sistemleri yaygın
olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mikrodalgalar, organik reaksiyonlarda verim,
hız, seçicilik ve tekrarlanabilirlik artışı gibi önemli avantajlar
sağlamaktadır. Ayrıca reaksiyonların çözücüsüz ortamda gerçekleştirilmesine imkan
oluşturduğundan çevreye zararsız, temiz bir sentetik yol oluşturan modern bir
ısıtma yöntemidir. Mikrodalga ısıtma ile birçok sentez, reaktiflerde bozunma
olmadan dakikalarla ifade edilebilecek kadar kısa sürelerde ve oldukça yüksek
verimlerle gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda kimyasal
uygulamalarda ve besin hazırlama işlemlerinde oldukça yaygınlaşmış oluşu
mikrodalgaların mikroorganizmadan gelişmiş canlılara kadar biyolojik sistemler
üzerine olumlu ve olumsuz etkilerini merak konusu haline getirmektedir. Bu
çalışmada mikrodalgaların organik sentezler ve biyolojik sistemler üzerine
etkileri birlikte değerlendirilmiştir. Özellikle mikrodalga ışının dielektrik
karakterinin sebep olduğu ve bazı durumlarda belirgin reaktivite ve seçicilik
artışları sağlayan özel mikrodalga etkinin kaynağı araştırılmıştır.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 29 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 |