Bitki gelişimini teşvik eden bakteriler (PGPB), su ve besin alımını artıran, biyolojik azot fiksasyonu ve fosfat mineralizasyonu ile bitkilere azot ve fosfor kazandıran, bitki büyümesini teşvik eden bakteri ırkları olarak tanımlanabilir. Ek olarak, PGPB çeşitli fitohormonlar, vitaminler ve büyüme düzenleyici salgılar gibi mekanizmalar sayesinde stres faktörlerine karşı toleransın artırılmasını, ACC deaminaz aktivitesi ile etilen sentezinin kısıtlanmasını, antibiyotik ve fungisidal bileşiklerin sentezi ile patojen hasarının azaltılmasını sağlar. Bu çalışma Siirt Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarında kontrollü koşullarda yürütülmüştür. Fırat-87 mercimek çeşidine iki orijinal PGPB ırkı (KF3B ve KF63C) ve beş farklı priming süresi (kontrol, 1, 2, 4 ve 6 saat) uygulanmıştır. Araştırma tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak planlanmıştır. Bu çalışma ile mercimeklerde bakteri biyo-çeşitliliğin ve priming süresinin çimlenme özellikleri ve fide gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Sonuçlara göre, çimlenme yüzdesi, fide yaş ağırlığı, fide kuru ağırlığı, fide uzunluğu ve fide canlılık indeksinde biyo-çeşitlilik kaynaklı farklılıklar gözlenirken, priming süresi çimlenme yüzdesi dışında incelenen tüm parametreleri önemli ölçüde etkilemiştir. Bununla birlikte, bakteri ırkları ve priming sürelerinin interaksiyonu fide kuru ağırlığı dışında özellikler üzerinde önemli bir farklılığa yol açmamıştır. Sonuç olarak, priming tekniğinin başarılı olmasında mikrobiyal çeşitlilik ve priming süresi kritik bir role sahiptir. Mercimek için en uygun priming süresi dört saat olarak belirlenmiştir. Ayrıca KF63C ırkı denemede özellikle fide büyümesi üzerinde kayda değer bir uyarıcı etkide bulunmuştur.
ACC Deaminaz Bakteri İnokulasyonu Microbiyal Çeşitlilik Lens Culinaris
Plant growth promoting bacterias (PGPBs) can be described as bacterial strains increasing water and nutrient uptake, gaining nitrogen and phosphorus to plants by biological nitrogen fixation and phosphate mineralization, promoting plant growth and enabling to improve the tolerance to stress factors due to mechanisms as secretion of various phytohormones, vitamins and growth regulators, restriction of ethylene synthesis with ACC deaminase activity, decreasing of pathogen damage by the secret of antibiotic and fungicidal compounds. This study was carried out in a laboratory of Field crops in Siirt University under controlled conditions. The 2 original bacterial strains (KF3B and KF63C) and 5 different priming times (control, 1, 2, 4 and 6 h) were applied on the Fırat-87 lentil variety. The study was laid out in a completely randomized design with 3 replications. It was aimed with this study that investigating effects based on bacterial biodiversity and priming time on germination characteristics and seedling growth in lentils. According to results, biodiversity-induced differences were observed in germination percentage, seedling fresh weight, seedling dry weight, seedling length and seedling vigor index while priming time significantly affected all investigated parameters except for germination percentage. However, the interaction of strains and priming times did not lead to any significant differences in traits. In conclusion, microbial diversity and priming time have a critical role on successful of the priming technique. Optimum priming time for lentils was determined as 4 hours. Besides, the strain of KF63C had a noteworthy stimulative effect on especially seedling growth in the experiment.
ACC Deaminase Bacterial Inoculation Microbial Diversity Lens Culinaris Seed Priming
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 6 Eylül 2021 |
Kabul Tarihi | 19 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1 |