Bu çalışma yarı nemli iklim koşulları altında salçalık domates yetiştiriciliğinde farklı sulama aralıkları ve seviyelerinin; verim, kalite ve net gelir değerleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Arazi denemeleri tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre gerçekleştirilmiştir. 4 günlük (A) ve 8 günlük (B) sulama aralıkları ana parselleri, A sınıfı buharlaşma kabından ölçülen buharlaşmanın %100 (T1), %80 (T2) ve %60’ının (T3) uygulandığı sulama düzeyi ise alt parselleri belirlemiştir. Sezonluk bitki su tüketimi (ET) değerleri 419 ile 527 mm arasında değişmiştir. Farklı sulama programlarının salçalık domateste meyve verimi, tek meyve ağırlığı, briks ve su verimliliği değerlerine etkileri p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek meyve verimi değeri 111.65 t ha-1 ile AT1konusundan elde edilmiştir. En yüksek su ve sulama suyu üretkenliği değerleri sırasıyla 22.4 kg m-3 ve 31.4 kg m-3 ile AT2'den, en düşük değerler ise 16.1 kg m-3 ve 26.0 kg m-3 ile BT3konusundan elde edilmiştir. Sezonluk verim tepki faktörü (ky) 1.7 olarak belirlenmiştir. Farklı konulara ait net gelir değerleri 213.49 ile 5557.54 $ ha-1 arasında değişmiş, uygulanan sulama suyunun artmasıyla net gelir yükselmiştir. Çalışma sonuçlarına dayanarak, maksimum meyve verimi ve net gelir elde etmek için AT1konusuönerilmiştir. Sınırlı su kaynaklarına sahip yerlerde, kalite parametreleri ve su ihtiyacı arasında makul bir denge sağlayan AT2konusu da değerlendirilebilir.
This study was carried out to determine the effects of different irrigation intervals (II) and irrigation levels (IL) on yield, quality and net income values of processing tomato cultivation in a sub-humid climatic zone in 2019. A split-plot randomized complete block design with three replicates was used for the field experiments. The II4-days (A) and 8-days (B) were determined as main-plot factor and different IL were established according to 100% (T1), 80% (T2) and 60% (T3) of the cumulative evaporation occurring in the Class A pan were determined as the sub-plot factor. Seasonal crop evapotranspiration (ET) values varied between 419 and 527 mm. The effects of different irrigation strategies on fruit yield, average fruit weight, brix and water productivity values of processing tomato were significant at the p<0.01 level. The greatest fruit yield was obtained in AT1 treatment with 111.65 t ha-1. The highest water and irrigation water productivity values were obtained from AT2 as 22.4 kg m-3 and 31.4 kg m-3 and the lowest values from BT3 treatment as 16.1 kg m-3 and 26.0 kg m-3 respectively. The yield response factor (ky) was determined as 1.7 for the growing season. The net income values of different treatments ranged from 213.49 to 5557.54 $ ha-1 and the net income increased with the augmentation inthe irrigation water applied. Based on the study results, AT1 treatment was recommended to obtain maximum fruit yield and net income. However, in locations with limited water resources, AT2 treatment which provides a reasonable balance between quality components and water requirements can also be evaluated.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 1 |