Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF FINANCIAL AND MARKETING RISKS ON ANIMAL PRODUCTION IN KOP AREA

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 300 - 328, 30.06.2017

Öz

The
purpose of this study is to determine the risks faced by farmers engaged in
animal husbandry in KOP area (Konya Plain Project) and develop risk management
strategies according to these risks. To reach the stated goal, data were
gathered by asking survey questions to 400 farmers engaged in animal husbandry
in cities in KOP area like
Konya,
Karaman, Niğde and Aksaray. As 5 surveys are considered invalid because of
missing data, analyses have been made based on the data gathered from 395
surveys.
In line with the analyses made; drought, illnesses and
feed prices have been found to be the risks that farmers care most about. It
has been determined that there is no correlation between these identified risks
and the number of the animals owned by the farmers engaged in dairying whereas
there is a negative correlation between the risk of feed prices the number of
animals owned by the farmers engaged in sheep breeding. 

Kaynakça

  • Akçay, Y., K. Esengün, H. Kızılaslan, M. Uzunöz, (2000). Türkiye’de Önemli Bazı Tarla Ürünlerinde İç Ticaret Hadleri ve Belirsizlik Analizleri (1978-1998), Türkiye IV. Tarım Ekonomisi Kongresi, Tekirdağ. Bardhan, D., Dabas Y. P. S., Tewari S. K., Kumar A.. (2006). An Assessment of Risk Attitude of Dairy Farmers in Uttaranchal (India). International Association of Agricultural Economists Conference, Gold Coast, Australia.
  • Bauer, L., Bushe, D., (1993). Risk Management Identifying Risk Attitudes, University of Alberta Faculty of Extension and British Colombia Ministry of Agriculture, Canada.
  • Bozoğlu, M., Ceyhan, V., Cinemre, H. A. (2004). Süt sığırcılığı üretim dalında risk ölçümü ve risk yönetimi stratejileri: Tonya örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi (Turkish Journal of Agricultural Economics),(9), 4-18.
  • Ceyhan, V., Cinemre H. A., Demiryürek K. (1997). Samsun İli Terme İlçesinde Çiftçilerin Risk Davranışlarının Belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Araştırma Seri No:3.
  • Delgado C. L. , (2003), “Rising Consumption of Meat and Milk in Developing Countries Has Created a New Food Revolution”, The American Society for Nutritional Sciences , November 1, vol. 133 no. 11 3907S-3910S Karahan, Ö. (2002). Tarımda Üreticilerin Risk Karşısındaki Davranışları Üzerine Bir Araştırma: Ege Bölgesinden Bir Örnek Olay. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir.
  • Kızılay, H., Akçaöz, H. (2008). Antalya ilinde süt sığırı yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan işletmelerde risk analizi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1). Lestari D.A., Abdullah L., (2015), Comparative Study of Milk Production and Feed Efficiency Based on Farmers Best Practices and National Research Council, Media Peternakan, August 2015, 38(2):110-117 DOI: 10.5398/medpet Lien, G., O. Flaten, M. Ebbesvik, M. Koesling, Vale P. S. (2003). Risk and Risk Management in Organic and Conventional Dairy Farming: Emprical Results From Norway. International Farm Management Congress Farming At The Edge.
  • Meuwissen, M. P. M., Huirne, R. B. M., Hardaker, J. B. (2001). Risk and Risk Management: An Empirical Analysis of Dutch Livestock Farmers, Livestock Production Science, 69: 43-53.
  • Şahin, A., Miran, B. (2007). Çiftçi Algılarına Göre Bitkisel Ürünlerin Risk Haritası Bayındır İlçesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(3). TÜİK; Türkiye İstatistik Kurumu: www.tuik.gov.tr (Erişim 08/07/2016) Uzunöz, M., Esengün, Y. A. K. (2004). Türkiye’de Süt Üretiminde İç Ticaret Hadleri ve Risk Analizleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,2004(2).

Kop Bölgesi Hayvansal Üretimi Üzerindeki Finansal ve Pazarlama Risklerinin Tespiti

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 300 - 328, 30.06.2017

Öz

Gerçekleştirilen
bu çalışmanın amacı; KOP (Konya Ovası Projesi) (Konya, Karaman, Niğde ve
Aksaray) bölgesinde hayvancılık faaliyetinde bulunan çiftçilerin karşılaştıkları
riskleri tespit etmek ve bu risklere göre risk yönetim stratejileri
oluşturmaktır. Belirlenen amaca ulaşabilmek için KOP bölgesinde bulunan Konya,
Karaman, Niğde ve Aksaray illerinde hayvancılık faaliyetinde bulunan 400 çiftçiye
anket soruları sorularak veri toplanmıştır. Toplanan anketlerin 5 adeti eksik
veri nedeni ile geçersiz sayılarak 395 adet anket verisi ile analizler
gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analizler doğrultusunda kuraklık,
hastalık ve yem fiyatları hayvancılık yapan çiftçilerin en çok önemsedikleri
riskleri olduğu görülmüştür. İnekçilik yapan çiftçilerin hayvan sayıları ile bu
belirtilen risklerin herhangi bir ilişkisini olmadığı, koyunculuk yapan
işletmelerde ise hayvan sayıları ile yem fiyat riskinin arasında negatif bir
korelasyonun varlığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Akçay, Y., K. Esengün, H. Kızılaslan, M. Uzunöz, (2000). Türkiye’de Önemli Bazı Tarla Ürünlerinde İç Ticaret Hadleri ve Belirsizlik Analizleri (1978-1998), Türkiye IV. Tarım Ekonomisi Kongresi, Tekirdağ. Bardhan, D., Dabas Y. P. S., Tewari S. K., Kumar A.. (2006). An Assessment of Risk Attitude of Dairy Farmers in Uttaranchal (India). International Association of Agricultural Economists Conference, Gold Coast, Australia.
  • Bauer, L., Bushe, D., (1993). Risk Management Identifying Risk Attitudes, University of Alberta Faculty of Extension and British Colombia Ministry of Agriculture, Canada.
  • Bozoğlu, M., Ceyhan, V., Cinemre, H. A. (2004). Süt sığırcılığı üretim dalında risk ölçümü ve risk yönetimi stratejileri: Tonya örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi (Turkish Journal of Agricultural Economics),(9), 4-18.
  • Ceyhan, V., Cinemre H. A., Demiryürek K. (1997). Samsun İli Terme İlçesinde Çiftçilerin Risk Davranışlarının Belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Araştırma Seri No:3.
  • Delgado C. L. , (2003), “Rising Consumption of Meat and Milk in Developing Countries Has Created a New Food Revolution”, The American Society for Nutritional Sciences , November 1, vol. 133 no. 11 3907S-3910S Karahan, Ö. (2002). Tarımda Üreticilerin Risk Karşısındaki Davranışları Üzerine Bir Araştırma: Ege Bölgesinden Bir Örnek Olay. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir.
  • Kızılay, H., Akçaöz, H. (2008). Antalya ilinde süt sığırı yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan işletmelerde risk analizi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1). Lestari D.A., Abdullah L., (2015), Comparative Study of Milk Production and Feed Efficiency Based on Farmers Best Practices and National Research Council, Media Peternakan, August 2015, 38(2):110-117 DOI: 10.5398/medpet Lien, G., O. Flaten, M. Ebbesvik, M. Koesling, Vale P. S. (2003). Risk and Risk Management in Organic and Conventional Dairy Farming: Emprical Results From Norway. International Farm Management Congress Farming At The Edge.
  • Meuwissen, M. P. M., Huirne, R. B. M., Hardaker, J. B. (2001). Risk and Risk Management: An Empirical Analysis of Dutch Livestock Farmers, Livestock Production Science, 69: 43-53.
  • Şahin, A., Miran, B. (2007). Çiftçi Algılarına Göre Bitkisel Ürünlerin Risk Haritası Bayındır İlçesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(3). TÜİK; Türkiye İstatistik Kurumu: www.tuik.gov.tr (Erişim 08/07/2016) Uzunöz, M., Esengün, Y. A. K. (2004). Türkiye’de Süt Üretiminde İç Ticaret Hadleri ve Risk Analizleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,2004(2).
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular İşletme
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Yalçınkaya

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2017
Kabul Tarihi 28 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yalçınkaya, H. (2017). Kop Bölgesi Hayvansal Üretimi Üzerindeki Finansal ve Pazarlama Risklerinin Tespiti. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 300-328.