Probiotics are live microorganisms that provide health benefits when administered in adequate amounts. By adhering to the intestinal epithelium and mucus, probiotics compete with pathogens, reducing pathogen invasion, and produce antimicrobial substances such as bacteriocins, hydrogen peroxide, and organic acids, thereby exerting antimicrobial effects. Due to these effects, the use of probiotics has been a subject of research for the prevention and treatment of gastrointestinal diseases for many years. The systemic effects of probiotics, such as inducing the production of regulatory T cells and redirecting the response to allergens towards the Th1 direction, have provided hope for their use in allergic diseases. In recent years, research has been conducted on many diseases in which probiotics are used for prophylactic or therapeutic purposes. From these studies, important evidence has been obtained showing that the effectiveness of probiotics is specific to the strain and the disease. The purpose of this article is to review the disease-specific use of probiotics in the light of current literature.
yok
yok
Yok
yok
Probiyotikler uygun miktarda uygulandıklarında kişiye sağlık açısından fayda sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler bağırsak epiteli ve mukusuna yapışma yetenekleri sayesinde patojenlerle yarışarak patojen istilasını azaltırlar, bakteriyosin, hidrojen peroksit ve organik asitler gibi antimikrobiyal ürünler üretip antimikrobiyal etki sağlarlar. Bu etkileri sayesinde probiyotiklerin özellikle gastrointestinal sistem hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde kullanımı uzun yıllardır araştırma konusu olmuştur. Probiyotiklerin regülatör T hücre üretiminin indüklenmesi, alerjenlere cevabın Th1 yönüne saptırılması gibi sistemik etkileri olması alerjik hastalıklarda kullanımı için umut olmuştur. Son yıllarda probiyotiklerin profilaktik veya tedavi amaçlı kullanıldığı pek çok hastalıkla ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan probiyotiklerin etkinliğinin suş ve hastalık açısından özel olduğunu gösteren önemli kanıtlar elde edilmiştir. Bu yazının amacı probiyotiklerin hastalık tipine bağlı kullanımını güncel bilgiler ışığında gözden geçirmektir.
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Beslenme |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Dergimiz Uluslararası hakemli bir dergi olup TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, TürkMedline, CrossREF, ASOS index, Google Scholar, JournalTOCs, Eurasian Scientific Journal Index(ESJI), SOBIAD ve ISIindexing dizinlerinde taranmaktadır. TR Dizin(ULAKBİM), SCOPUS, DOAJ için başvurularımızın sonuçlanması beklenmektedir.