Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye ‘de Bitkisel Tıbbi Ürünler (Türkiye’de Bitkisel Ürünlerin Standardizasyonu, Üretimi Ve Tağşiş)

Yıl 2019, , 13 - 21, 30.09.2019
https://doi.org/10.34084/bshr.545498

Öz

Fitoterapinin
dünyadaki tarihsel gelişimi birçok çalışmada defalarca vurgulanmıştır.
Ülkemizde ise getat mevzuatıyla beraber popülaritesi artan bir bilim dalı
haline gelmiştir. Fitoterapi eğitimleri yıllardır Eczacılık Fakültelerinde Farmakognozi
Anabilim dalı adı altında verilmekteydi. T.C Sağlık Bakanlığı’nın 2014 Geleneksel
ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) mevzuatıyla beraber, yetki verilen üniversitelerce
eğitimler yaygınlaştırılmış, eğitim alan hekim ve eczacı sayısı hızla artmıştır.
Sonuçta hedef insan sağlığı ve tedavi olunca, fitoterapinin de gelişigüzel
uygulanması düşünülemeyeceğinden, kanıta dayalı fitoterapi konusu gündeme
gelmiştir ki; bunu da doğru endikasyonda, uygun dozda istenen maximum etki ve
her uygulamada aynı etki şeklinde açıklamak doğru olacaktır. Bu noktada kullanılacak
bitkisel ürünlerde kalite ve standardizasyonun önemi iyice belirginleşmektedir.
Bu nedenle bu çalışmada bitkinin yetiştirilme sürecinden, drog ve ilaç haline
gelinceye ve de artık uygulama ve tedavi boyutunda olması gereken kalite ve
standardizasyon konusuna vurgu yapılması amaçlanmıştır.

Kaynakça

  • 1. Guidelines for the assessment of herbal medicines. In: WHO Expert Committee on Specifications for Phomceutical Preporations. 34th edition. Geneva,Switzerland:WHO Technical Report Series. No. 863. 1996; 178-184.
  • 2. European Parliament and Council Directive 2004/24/EC 7 European Parliament and Council Directive. 2002; 46.
  • 3. (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/204324/Supplements_SI_guidance__Jan_2012__DH_FINAL.pdf/ accesed on March. 2019.
  • 4. Geleneksel Bitkisel tıbbi Ürünler Yönetmeliği, 27721 sayı ve 2010 tarihli Resmi Gazete.
  • 5. Busse W. The significance of quality for efficacy and safety of herbal medicinal products. Drug Inform J. 2000; 34: 15-23.
  • 6. Kaçar O. Azkan N., Bursa’da doğal florada bulunan sarı kantaron (Hypericum perforatum L.) popülasyonlarında farklı yüksekliklerin hiperisin oranı üzerine etkisinin belirlenmesi, U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005; 19: 77–89.
  • 7. Schulz M., at all, Identification and metabolite profiling of alkaloids in aerial parts of Papaver rhoeas by liquid chromatography coupled with quadrupole time‐of‐flight tandem mass spectrometry, J Sep Sci. 2018; 41: 2517-2527.
  • 8. Slifman NR, Obermeyer WR, Aloi BK. Musser SM, Correll WA, Cichowicz SM, Betz JM, Love LA. Contamination of botanical dietary supplements by Digitalis lanata. N Engl J Med. 1998; 339 (12): 806- 811.
  • 9. Korkmaz H., Durmaz A. Responses of Plants to Abiotic Stress Factors (Bitkilerin Abiyotik Stres Faktörlerine Verdiği Cevaplar). GUFBED 2017; 7(2): 192-207
  • 10. Kabala C., Singh B. Fractionation and Mobility of Copper, Lead, and Zinc in Soil Profiles in the Vicinity of a Copper Smelter., Environ j., Qual., 2001; 30: 485-492.
  • 11. He P.P., Lv X.Z., Wang G.Y. Effects of Se and Zn supplementation on the antagonism against Pb and Cd in vegetables. Environt Int. 2004; 30: 167–172.
  • 12. Rai V., Khatoon S., Bisht S.S., Mehrotra S. Effect of cadmium on growth, ultramorphology of leaf and secondary metabolites of Phyllanthus amarus Schum and Thonn. Chemosphere. 2005; 61: 1644–1650.
  • 13. Murch S.J., Haq K., Rupasinghe H.P.V., Saxena P.K., . Nickel contamination affects growth and secondary metabolite composition of St. John's wort (Hypericum perforatum L.). Environ Exp Bot. 2003; 49: 251–257.
  • 14. Székács, A., Wilkinson, M.G., Mader, A., Appel, B. Environmental and food safety of spices and herbs along global food chains. Food Control. 2018; 83: 1–6.
  • 15. Steinhoff B. Quality control of herbs and herbal preparations in consideration of new legal regulations (in German). Z Arznei- & Gewiirzpf. 1997; 2: 1.
  • 16. USP Monograph (565) Botanical Extracts. Pharma- copeial Forum. 1999; 25(2): 7880-7883.
  • 17. Özer A.Bazı tıbbi bitkilerin sıcak havalı kurutucuda kurutulması ve kurutma sıcaklıklarının ürün kalitesi üzerine etkileri, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi ,TEKİRDAĞ. 2010.
  • 18. Brevoort P. The U.S. botanical market-an overview. HerbalGram. 1996; 36: 49–57.
  • 19. Booker A., Agapouda A., Frommenwiler D. A., Scotti F., Reich E., & Heinrich, M. . St John’s wort ( Hypericum perforatum ) products – an assessment of their authenticity and quality. Phytomedicine. 2018; 40: 158–164.
  • 20. Ozdemir B., Sahin I., Kapucu H., Celbis O., Karakoc Y., Erdogan S., & Onal, Y. . How safe is the use of herbal weight-loss products sold over the Internet? Human & Experimental Toxicology. 2012; 32(1): 101–106.
  • 21. Ernst E. Adulteration of Chinese herbal medicines with synthetic drugs: a systematic review. J Intern Med. 2002; 252: 107-13.
  • 22. Ekar T. , Kreft S. Common risks of adulterated and mislabeled herbal preparations.Food Chem Toxicol. 2019; 123: 288-297.
  • 23. European Parliament and Council Directive 2019.
  • 24. Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği, 25705 sayı ve 2005 tarihli Resmi Gazete.
  • 25. Ağca A. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin Sağlık Bakanlığı Ruhsatlandırma Süreçleri, Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Sempozyumu Raporu, Ankara. 2017.
  • 26. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, Resmi Gazete Sayı No:29158 (27.10.2014),
  • 27. Frenkel M, Frye A, Heliker D, Finkle T, Yzaguirre D, Bulik R, Sierpina V. Lessens learned from complementary and integrative medicine curriculum change in a medical school. Med Educ. 2007; 41: 205–213.
  • 28. Ergin A. ve ark. Uzmanlık ve tıp öğrencilerinin tamamlayıcı-alternatif tıp hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Pam Med J. 2011; 4(3): 136-43.
  • 29. Sucaklı M, at all. Herbal Products Usage Among University Students. Medicine Science. 2014; 3(3): 1352-60.
  • 30. Yeşilada E. Medical Doctor and Herbal Medicine; to Know or not! TAF Preventive Medicine Bulletin. 2009: 8(3).

Herbal Medicinal Products in Turkey (Standardization, Production and Adulteration of Herbal Products in Turkey)

Yıl 2019, , 13 - 21, 30.09.2019
https://doi.org/10.34084/bshr.545498

Öz











Historical background of phytotherapy has been emphasized in many
studies. In our country by the official approval of GETAT legislation,
phytotherapy has gained increasing attention of health professionals. So far
Phytotherapy education has been delivered by the Pharmacognosy staff in
faculties of Pharmacy. With the Ministry of Health’s 2014 GETAT legislation,
the training activities have become disseminated to the authorized
universities. The number of trained physicians and pharmacists have increased
rapidly. As a matter of fact, if human health is considered inconvenient
application of phytotherapy for treatment purposes can not be acceptable and
evidence-based phytotherapy applications should be in practice. The treatment
should be performed for the correct indication, in correct dose regime, for maximum
benefit and reproducible activity response in each application. To reach this
target importance of the quality and standardization of herbal Products have
become more evident. The aim of this study is to emphasize the quality and
standardization of the plant from the cultivation process to the production of drug
and the application and treatment dimension.
    

Kaynakça

  • 1. Guidelines for the assessment of herbal medicines. In: WHO Expert Committee on Specifications for Phomceutical Preporations. 34th edition. Geneva,Switzerland:WHO Technical Report Series. No. 863. 1996; 178-184.
  • 2. European Parliament and Council Directive 2004/24/EC 7 European Parliament and Council Directive. 2002; 46.
  • 3. (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/204324/Supplements_SI_guidance__Jan_2012__DH_FINAL.pdf/ accesed on March. 2019.
  • 4. Geleneksel Bitkisel tıbbi Ürünler Yönetmeliği, 27721 sayı ve 2010 tarihli Resmi Gazete.
  • 5. Busse W. The significance of quality for efficacy and safety of herbal medicinal products. Drug Inform J. 2000; 34: 15-23.
  • 6. Kaçar O. Azkan N., Bursa’da doğal florada bulunan sarı kantaron (Hypericum perforatum L.) popülasyonlarında farklı yüksekliklerin hiperisin oranı üzerine etkisinin belirlenmesi, U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005; 19: 77–89.
  • 7. Schulz M., at all, Identification and metabolite profiling of alkaloids in aerial parts of Papaver rhoeas by liquid chromatography coupled with quadrupole time‐of‐flight tandem mass spectrometry, J Sep Sci. 2018; 41: 2517-2527.
  • 8. Slifman NR, Obermeyer WR, Aloi BK. Musser SM, Correll WA, Cichowicz SM, Betz JM, Love LA. Contamination of botanical dietary supplements by Digitalis lanata. N Engl J Med. 1998; 339 (12): 806- 811.
  • 9. Korkmaz H., Durmaz A. Responses of Plants to Abiotic Stress Factors (Bitkilerin Abiyotik Stres Faktörlerine Verdiği Cevaplar). GUFBED 2017; 7(2): 192-207
  • 10. Kabala C., Singh B. Fractionation and Mobility of Copper, Lead, and Zinc in Soil Profiles in the Vicinity of a Copper Smelter., Environ j., Qual., 2001; 30: 485-492.
  • 11. He P.P., Lv X.Z., Wang G.Y. Effects of Se and Zn supplementation on the antagonism against Pb and Cd in vegetables. Environt Int. 2004; 30: 167–172.
  • 12. Rai V., Khatoon S., Bisht S.S., Mehrotra S. Effect of cadmium on growth, ultramorphology of leaf and secondary metabolites of Phyllanthus amarus Schum and Thonn. Chemosphere. 2005; 61: 1644–1650.
  • 13. Murch S.J., Haq K., Rupasinghe H.P.V., Saxena P.K., . Nickel contamination affects growth and secondary metabolite composition of St. John's wort (Hypericum perforatum L.). Environ Exp Bot. 2003; 49: 251–257.
  • 14. Székács, A., Wilkinson, M.G., Mader, A., Appel, B. Environmental and food safety of spices and herbs along global food chains. Food Control. 2018; 83: 1–6.
  • 15. Steinhoff B. Quality control of herbs and herbal preparations in consideration of new legal regulations (in German). Z Arznei- & Gewiirzpf. 1997; 2: 1.
  • 16. USP Monograph (565) Botanical Extracts. Pharma- copeial Forum. 1999; 25(2): 7880-7883.
  • 17. Özer A.Bazı tıbbi bitkilerin sıcak havalı kurutucuda kurutulması ve kurutma sıcaklıklarının ürün kalitesi üzerine etkileri, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi ,TEKİRDAĞ. 2010.
  • 18. Brevoort P. The U.S. botanical market-an overview. HerbalGram. 1996; 36: 49–57.
  • 19. Booker A., Agapouda A., Frommenwiler D. A., Scotti F., Reich E., & Heinrich, M. . St John’s wort ( Hypericum perforatum ) products – an assessment of their authenticity and quality. Phytomedicine. 2018; 40: 158–164.
  • 20. Ozdemir B., Sahin I., Kapucu H., Celbis O., Karakoc Y., Erdogan S., & Onal, Y. . How safe is the use of herbal weight-loss products sold over the Internet? Human & Experimental Toxicology. 2012; 32(1): 101–106.
  • 21. Ernst E. Adulteration of Chinese herbal medicines with synthetic drugs: a systematic review. J Intern Med. 2002; 252: 107-13.
  • 22. Ekar T. , Kreft S. Common risks of adulterated and mislabeled herbal preparations.Food Chem Toxicol. 2019; 123: 288-297.
  • 23. European Parliament and Council Directive 2019.
  • 24. Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği, 25705 sayı ve 2005 tarihli Resmi Gazete.
  • 25. Ağca A. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin Sağlık Bakanlığı Ruhsatlandırma Süreçleri, Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Sempozyumu Raporu, Ankara. 2017.
  • 26. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, Resmi Gazete Sayı No:29158 (27.10.2014),
  • 27. Frenkel M, Frye A, Heliker D, Finkle T, Yzaguirre D, Bulik R, Sierpina V. Lessens learned from complementary and integrative medicine curriculum change in a medical school. Med Educ. 2007; 41: 205–213.
  • 28. Ergin A. ve ark. Uzmanlık ve tıp öğrencilerinin tamamlayıcı-alternatif tıp hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Pam Med J. 2011; 4(3): 136-43.
  • 29. Sucaklı M, at all. Herbal Products Usage Among University Students. Medicine Science. 2014; 3(3): 1352-60.
  • 30. Yeşilada E. Medical Doctor and Herbal Medicine; to Know or not! TAF Preventive Medicine Bulletin. 2009: 8(3).
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp
Bölüm Derleme
Yazarlar

Meryem Dişli Bu kişi benim 0000-0003-4964-546X

Erdem Yeşilada Bu kişi benim 0000-0002-1348-6033

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Kabul Tarihi 28 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

AMA Dişli M, Yeşilada E. Türkiye ‘de Bitkisel Tıbbi Ürünler (Türkiye’de Bitkisel Ürünlerin Standardizasyonu, Üretimi Ve Tağşiş). J Biotechnol and Strategic Health Res. Eylül 2019;3:13-21. doi:10.34084/bshr.545498

Cited By







TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN ONAY İŞLEMLERİ VE DENETİMİ
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.47136/asbuhfd.890030


  • Dergimiz Uluslararası hakemli bir dergi olup TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, TürkMedline, CrossREF, ASOS index, Google Scholar, JournalTOCs, Eurasian Scientific Journal Index(ESJI), SOBIAD ve ISIindexing dizinlerinde taranmaktadır. TR Dizin(ULAKBİM), SCOPUS, DOAJ için başvurularımızın sonuçlanması beklenmektedir.