Öz
Amaç: Banka ATM makineleri toplumda en çok ortak kullanılan makinelerden biridir.Ellerin ve elle temas eden yüzeylerin mikroorganizma ile kolonizasyonu enfeksiyonların gelişiminde önemli yer tutmaktadır.Çalışmamızda Rize il merkezinde bulunan tuşlu ve dokunmatik ekranlı ATM'lerden alınan sürüntü örneklerinde üreyen mikroorganizmaların araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: ATM’lerin ekranlarından ve tuşlarından eküvyonla örnek alınarak sıvı (Luria-BertaniBroth) ve katı (kanlı ve EMB) besiyerlerine ekim yapılmıştır.Üreyen mikroorganizmalar koloni morfolojileri ve Gram boyanma özelliklerine göre klasik yöntemlerle tanımlanmıştır. İzolatların tür düzeyinde tanımlanması için Vitek 2 Compact (bioMérieux, Fransa) otomatize sistem kullanılmıştır. Metisilin direncini saptamada sefoksitin disk difüzyon testi kullanılmıştır. Mayaların tanımlamasında DNA dizi analizi yapılmıştır.
Bulgular: Toplam 42 ATM’nin ekran ve tuşlarından alınan toplam 84 örneğin hepsinde üreme olmuştur. Ayrıca bu üremelerden sadece 4 tanesi sadece Bacillus spp. üremesi ile tek tip, 13‘ünde 2 tip ve diğerleri en az 3 tip mikroorganizma ile polimikrobiyal üreme idi. Toplamda 330 mikroorganizma üremiştir. Bunların 41’inde (%12,42) metisilin duyarlı koagülaz negatif stafilokok, 8’inde (%2,42) metisilin duyarlı Staphylococcusaureus, 6’sında (%1,81) metisilin dirençli S.aureus, 67’sinde (%20,3) metisilin dirençli koagülaz negatif Staphylococcus,103’ünde (%31,21) mikrokok, 43’ünde (%13,03) Bacillus spp, 9’unda (%2,72) Enterococcus spp.,37’sinde (%11,21) Streptococcus spp.,5’inde (%1,51) non-fermenter Gram negatif basil, 4’ünde (%1,21) Gram negatif enterik basil, 7’sinde (%2,12) mantar görülmüştür.Mantarların DNA dizi analizinde Acremonium spp., Amblyosporium spp., Corynascus spp., Penicillium spp. ve Scopulariopsis spp. tespit edilmiştir.
Sonuç: Ülkemizde ATM’lerde mikroorganizma araştırılması ile ilgili sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda nonfermenter basil, Neisseria spp. daha az saptanırken, küf daha yüksek oranda görülmüştür. Kullanımı daha az olan ATM'lerde Bacillus spp. ve küf üremesinin fazla olması dikkat çekmiştir.Hijyen koşulları kadar Rize’nin nemli bir bölge olması da buna katkı sağlamıştır.Ayrıca çalışmamızda üreyen Gram negatif enterik basillerin özellikle şehir merkezinde lokanta, lokanta, şarküteri gibi yiyecek sektöründe hizmet veren yerlere yakın ATM’lerde üremesi önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.Bulaş kaynağı olması açısından toplumun ortak kullandığı bu gibi yerlerin hijyeninde banka yetkililerinin de dezenfeksiyon konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.