Amaç: Bu çalışmanın amacı; dişhekimliği öğrencilerinin Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili bilgilerini tespit etmek, bulaş ve korunma yolları açısından farkındalık oluşturarak hasta bakacakları dönemlerde daha dikkatli ve bilinçli olmalarına katkı sağlamaktır.
Materyal ve Metod: Bu anket çalışması 782 kişiye uygulanmıştır. Dişhekimliği öğrencilerinin Covid-19 pandemisi ile ilgili bilgi düzeylerini değerlendirmek için online olarak anket yapılmıştır. Bu çalışmada, dişhekimliği öğrencilerinin sosyodemografik bilgileri ve Covid-19 enfeksiyonu hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçlayan sorular bulunmaktadır.
Bulgular: Diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin Covid-19 pandemisiyle ilgili bilgilerini değerlendirmek üzere yaşları 17-37 arasında değişen 32 farklı fakülteden 782 öğrenci (k:470, e:312) çalışmaya dahil edilmiştir. Covid-19 pandemisi ile ilgili bilgi kaynaklarının cinsiyet ve sınıflar düzeyi ile ilişkisi birbirinden bağımsız değildir. Covid-19 enfeksiyonunun bulaş yolu olarak kadınlar ve erkekler arasında sadece parental yolda kadınlar lehine anlamlı farklılık gözlenmiş (χ²=7.08; p<0.05), diğer bulaş yollarında cinsiyet yönünde farklılık bulunmamıştır. Covid-19 enfeksiyonunun belirtilerinden nefes darlığı, eklem ve kas ağrısı ya da semptomsuz ortaya çıkabileceği cevaplarında kadınlar lehine anlamlı sonuç çıkarken (p<0.05) diğer cevaplarda cinsiyetler arası farklılık yoktur (p>0.05).
Sonuç: Bu araştırmada, diş hekimliği öğrencilerinin dental uygulamalar esnasında enfeksiyon bulaş riskinin farkındalığının arttırılması hedeflenmiş ve Covid-19 enfeksiyonunda korunmada dikkat edilmesi gereken önlemler üzerinde durulmuştur. Eğitimlerle öğrencilere Covid-19 enfeksiyonunun yol açtığı hastalık tablosu hakkında doğru ve akılcı bilgiler verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Covid-19 diş hekimliği öğrencileri enfeksiyon inkübasyon periyodu
Aim: The aims of study are evaluation of information levels of dentistry students related with Covid-19 infection, making awareness about infection and protection ways and making them more careful and conscious during working.
Material and Method: This study is applied to 782 students of dentistry. An online survey was used to evaluate for knowledge level of dentistry students about Covid-19 pandemic. There were questions evaluating information levels related with sociodemographic informations and Covid-19 infections in this study.
Results: For evaluations of dentistry students information levels about Covid-19 pandemic, 782 students (female:470, male:312) aged between 17-37 from 32 different faculties were included in the study. Information sources about Covid-19 pandemic of students were not independents depending on gender and class level. According to pathway of transmission of Covid-19, there was a significant difference between women and men only in parental way which were more common in women (χ²=7.08; p<0.05). There were not significant diference in other transmission modes. In symptoms of Covid-19 infection questionare (shortness of breath, joint and muscle pain, or no symptoms), there were significant differences between women (p<0.05), but there were no significance differences in other answers (p>0.05).
Conclusions: This study targetted increasing awareness of students about infection risk during dental procedures and it targetted on preventions which must be taken for protection from Covid-19 infection. We think that true and rational informations must be given to students by education about Covid-19 disease.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 3 |
Dergimiz Uluslararası hakemli bir dergi olup TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, TürkMedline, CrossREF, ASOS index, Google Scholar, JournalTOCs, Eurasian Scientific Journal Index(ESJI), SOBIAD ve ISIindexing dizinlerinde taranmaktadır. TR Dizin(ULAKBİM), SCOPUS, DOAJ için başvurularımızın sonuçlanması beklenmektedir.