EN
TR
Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri
Abstract
Öğretmen adaylarının yapılandırmacı yaklaşıma yönelik tutumlarını ve düşüncelerini belirlemeyi amaç edinen bu çalışma, 2013-2014 öğretim yılı bahar döneminde Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesinde gerçekleştirilmiştir. Nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı bu çalışmada ayrıca geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılmış tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu olmak üzere toplam iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda nicel verilerin analizleri ile öğretmen adaylarının ilgili yaklaşıma yönelik yüksek düzeyde tutum geliştirdikleri ve bu tutumun ikinci öğretim öğrencileri lehine anlamlılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan içerik analizi sonucunda adayların görüşlerinin, yapılandırmacı yaklaşımın etkililiği ve uygulanabilirliliği için 2 kategori ve 10 tema, öğrenci başarısı üzerindeki etkisi içinde 2 kategori ve 6 tema etrafında toplandığı saptanmıştır. Araştırmadan çıkan en dikkat çekici sonuç ise öğretmen adaylarının yapılandırmacı anlayışı büyük oranda benimsedikleri, gerekliliklerini ve ilkelerini bildikleri, önemini ve değerini anladıkları fakat eğitim sistemindeki uygulaması konusunda önemli eksiklikler bulunduğunu ve bununda önemli ölçüde sistemdeki mevcut öğretmenlerden kaynaklandığını ifade etmiş olmalarıdır.
Keywords
References
- Çaycı, B. (2014). Öğretmenlik Uygulaması Derslerinde Yapılacak Çalışmaları ve Etkinlikleri Planlama. Vedat Aktepe ve Elvan Yalçınkaya (Ed.), Kuram ve Uygulamada Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması içinde (s. 210-250). Ankara: Pegem Akademi.
- Çaycı, B., Çalışkan M. vd. (2014). Sınıf Öğretmenlerinin Yapılandırmacı Anlayışa ve Tercih Ettikleri Öğretim Yöntemlerini Kullanma Amaçlarına Yönelik Görüşleri. XIII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildirileri II. Cilt. Dumlupınar Üniversitesi, 29-31 Mayıs 2014, Kütahya. s. 119-137.
- Evrekli, E., İnel, D. vd. (2009). Fen Öğretmen Adaylarına Yönelik Yapılandırmacı Yaklaşım Tutum Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Fen Eğitimi Dergisi. 6 (2), 134-148.
- Güneş, F. (2009). Türkçe Öğretiminde Günümüz Gelişmeleri ve Yapılandırıcı Yaklaşım. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 6 (11), 1-21.
- Karasar, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi (10. Baskı). Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
- Saban, A. (2002). Öğrenme Öğretme Süreci (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
- Sünbül, A. M. (2011). Öğretim İlke ve Yöntemleri (5. Baskı). Konya: Eğitim Yayınevi.
- Yıldırım A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel araştırma Yöntemleri (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
October 2, 2015
Submission Date
October 2, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015
APA
Çaycı, B., & Altunkeser, F. (2015). Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri. Bartın University Journal of Faculty of Education, 44-61. https://izlik.org/JA62ZH89EN
AMA
1.Çaycı B, Altunkeser F. Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri. BUEFAD. Published online October 1, 2015:44-61. https://izlik.org/JA62ZH89EN
Chicago
Çaycı, Barış, and Filiz Altunkeser. 2015. “Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları Ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri”. Bartın University Journal of Faculty of Education, October 1, 44-61. https://izlik.org/JA62ZH89EN.
EndNote
Çaycı B, Altunkeser F (October 1, 2015) Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri. Bartın University Journal of Faculty of Education 44–61.
IEEE
[1]B. Çaycı and F. Altunkeser, “Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri”, BUEFAD, pp. 44–61, Oct. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62ZH89EN
ISNAD
Çaycı, Barış - Altunkeser, Filiz. “Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları Ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri”. Bartın University Journal of Faculty of Education. October 1, 2015. 44-61. https://izlik.org/JA62ZH89EN.
JAMA
1.Çaycı B, Altunkeser F. Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri. BUEFAD. 2015;:44–61.
MLA
Çaycı, Barış, and Filiz Altunkeser. “Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları Ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri”. Bartın University Journal of Faculty of Education, Oct. 2015, pp. 44-61, https://izlik.org/JA62ZH89EN.
Vancouver
1.Barış Çaycı, Filiz Altunkeser. Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Anlayışa Yönelik Tutumları ile Etkililiğine Yönelik Görüşleri. BUEFAD [Internet]. 2015 Oct. 1;44-61. Available from: https://izlik.org/JA62ZH89EN
