Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 145 - 151, 01.07.2019

Öz

İnsanlar
geçmişten günümüze bitkileri çeşitli amaçlarla kullanmaktadırlar.
Hastalıklarını tedavi etmek, beslenmek, barınmak, savunmak ve ısınmak için
bitkilerden faydalanmışlardır ve hala faydalanmaya devam etmektedirler. Bunları
içgüdülerine güvenerek, deneme yanılma yöntemiyle keşfetmişler, günümüzde ise
bu daha bilinçli bir şekilde yapılmakta ve gıda, eczacılık, kozmetik, boya,
ziraat, tıp gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye, bir tarım ülkesi
olması ve zengin bir floraya sahip olması
sebebiyle tıbbi aromatik bitki yönünden oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu
çalışmanın amacı, tıbbi ve aromatik bitkilerin geçmişten günümüze hangi
amaçlarla ve ne gibi yöntemlerle kullanıldığını ortaya koymaktır.

Kaynakça

  • [1] V. Acıbuca and D.B. Budak, “Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi,” Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi., vol. 33, no. 1, p. 37-44, 2018.[2] Ş. Türkan, H. Malyer, S.Ö. Aydın and G. Tümen, “Ordu İli ve Çevresinde Yetişen Bazı Bitkilerin Etnobotanik Özellikleri,” Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi., vol. 10, no. 2, p. 162-166, 2006.[3] https://www.baka.org.tr/uploads/1357649536TiBBi-VE-AROMATiK-BiTKiLER-SEKTOR-RAPORU-5ARALiK.pdf [Accessed: 17-Nov-2018]. [4] Ö.V. Bayraktar, G. Öztürk and D. Arslan, “Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi,” Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi., vol. 26, no. 2, p. 216-229, 2017.[5] A. E. Hakverdi and N. Yiğit, “Yozgat-Akdağmadeni Yöresinde Bulunan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler,” Bartın Orman Fakültesi Dergisi., vol. 19, no. 2, p. 82-87, 2017.[6] V. Gül, “Rize Yöresine Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Genel Bir Bakış,” Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi., vol. 4, no. 4 97-107, 2014.[7] R. Toker, M. Gölükcü and H. Tokgöz, “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Gıda Sanayisinde Kullanım Alanları,” Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi., vol. 4, no. 15, p. 54-59, 2015.[8] E. Bayram, S. Kırıcı, S. Tansı, G. Yılmaz, O. Arabacı, S. Kızıl and İ. Telci, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları,” in Ziraat Mühendisleri Odası 7. Teknik Kongresi, 2010.[9]S. Aytaç and Ç. Yiğen, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemli Kullanım Alanları,” III. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 2016.[10] E. Faydaoğlu and M.S. Sürücüoğlu, ”Geçmisten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi,” Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi., vol. 11, no. 1, p. 52-67, 2011.[11] http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 [Accessed: 18-Dec-2018].[12] N. Tanrıkulu, “ Kozmetik Bitkileri Tarımı ve Türkiye Florasının Kozmetik Bitkileri Açısından Önemi,” in 4. Kozmetik Kimyası, Üretimi, Standardizasyonu Kongresi, Kimyagerler Derneği, 2014.[13] Ö. Göktaş and B. Gıdık, “Ketencik (Camelina sativa) Bitkisinin Ekonomik Önemi,” in IV. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi, 2018.
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 145 - 151, 01.07.2019

Öz

Kaynakça

  • [1] V. Acıbuca and D.B. Budak, “Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi,” Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi., vol. 33, no. 1, p. 37-44, 2018.[2] Ş. Türkan, H. Malyer, S.Ö. Aydın and G. Tümen, “Ordu İli ve Çevresinde Yetişen Bazı Bitkilerin Etnobotanik Özellikleri,” Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi., vol. 10, no. 2, p. 162-166, 2006.[3] https://www.baka.org.tr/uploads/1357649536TiBBi-VE-AROMATiK-BiTKiLER-SEKTOR-RAPORU-5ARALiK.pdf [Accessed: 17-Nov-2018]. [4] Ö.V. Bayraktar, G. Öztürk and D. Arslan, “Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi,” Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi., vol. 26, no. 2, p. 216-229, 2017.[5] A. E. Hakverdi and N. Yiğit, “Yozgat-Akdağmadeni Yöresinde Bulunan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler,” Bartın Orman Fakültesi Dergisi., vol. 19, no. 2, p. 82-87, 2017.[6] V. Gül, “Rize Yöresine Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Genel Bir Bakış,” Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi., vol. 4, no. 4 97-107, 2014.[7] R. Toker, M. Gölükcü and H. Tokgöz, “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Gıda Sanayisinde Kullanım Alanları,” Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi., vol. 4, no. 15, p. 54-59, 2015.[8] E. Bayram, S. Kırıcı, S. Tansı, G. Yılmaz, O. Arabacı, S. Kızıl and İ. Telci, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları,” in Ziraat Mühendisleri Odası 7. Teknik Kongresi, 2010.[9]S. Aytaç and Ç. Yiğen, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemli Kullanım Alanları,” III. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 2016.[10] E. Faydaoğlu and M.S. Sürücüoğlu, ”Geçmisten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi,” Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi., vol. 11, no. 1, p. 52-67, 2011.[11] http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 [Accessed: 18-Dec-2018].[12] N. Tanrıkulu, “ Kozmetik Bitkileri Tarımı ve Türkiye Florasının Kozmetik Bitkileri Açısından Önemi,” in 4. Kozmetik Kimyası, Üretimi, Standardizasyonu Kongresi, Kimyagerler Derneği, 2014.[13] Ö. Göktaş and B. Gıdık, “Ketencik (Camelina sativa) Bitkisinin Ekonomik Önemi,” in IV. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi, 2018.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derleme
Yazarlar

Özlem Göktaş 0000-0002-5508-7444

Betül Gıdık 0000-0002-3617-899X

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Göktaş, Ö., & Gıdık, B. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 145-151.
AMA Göktaş Ö, Gıdık B. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. Temmuz 2019;2(1):145-151.
Chicago Göktaş, Özlem, ve Betül Gıdık. “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Temmuz 2019): 145-51.
EndNote Göktaş Ö, Gıdık B (01 Temmuz 2019) Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 1 145–151.
IEEE Ö. Göktaş ve B. Gıdık, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, ss. 145–151, 2019.
ISNAD Göktaş, Özlem - Gıdık, Betül. “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2/1 (Temmuz 2019), 145-151.
JAMA Göktaş Ö, Gıdık B. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019;2:145–151.
MLA Göktaş, Özlem ve Betül Gıdık. “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 2019, ss. 145-51.
Vancouver Göktaş Ö, Gıdık B. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019;2(1):145-51.

Taranılan Dizinler