. . . .
.هدفُ البحثِ تقديمُ وَحْدَةٍ تعليميَّةٍ مُقترحةٍ لتعليم اللُّغة العربيَّة للنَّاطقين بغيرها استنادًا إلى مدخل تعليم اللُّغة العربيَّة لأغراض خاصَّة. تلخَّصت مُشكلةُ البحث في الافتقار إلى دراسات جادَّة تهتم بتنمية مهارات دارسي اللُّغة العربيَّة النَّاطقين بغيرها العاملين بالمجال الدِّبلوماسيّ، والافتقار إلى وحدات تعليمية تستند إلى أسس علميَّة، وتوجهات حديثة يمكن الاستناد إليها في تنمية تلك المهارات. تكوَّن الإطار النَّظري للبحث من بُعدينِ؛ عرض البعدُ الأولُ تعليمَ اللُّغة العربيَّة لأغراض خاصَّة؛ مُوضحًا مفهوم تعليم العربيَّة لأغراض خاصَّة ومداخل تعليمها، ثم عَرَّف تعليم العربيَّة لأغراض دِبلُومَاسيَّة، وبيَّن أهمية المدخل الاتصالي في تعليم اللُّغة، وعرض البعدُ الثَّاني بناءَ وحدةٍ تعليميَّةٍ لتعليم اللُّغة العربيَّة لأغراض دِبلُومَاسيَّة موضحًا أسس بناء الوَحْدَة التَّعليميَّة لأغراض دِبلُومَاسيَّة، وتحليل حاجات الدَّارسين العاملين في المجال الدِّبلوماسيِّ، ثمَّ عرض البحثُ لتصوُّر مُقترح لوَحْدَة تعليميَّة لتعليم اللُّغة العربيَّة للنَّاطقين بغيرها استنادًا إلى مدخل تعليم اللُّغة العربيَّة لأغراض خاصَّة، مُوضحًا مداخل تعليم اللُّغة العربيَّة لأغراض خاصَّة، وَكَشفَ عن أهمية توظيف المدخل التَّعليمِيّ القائم على تحليل الحاجات للعاملين بالمجال الدِّبلوماسيّ، وكذلك أهمية الاستناد إلى أُسسٍ تربويَّة وأُسسٍ نفسيَّة وأسس ثقافيَّة لتنمية المهارات اللُّغويَّة لديهم. تظهر أهمية هذا البحث في مساعدة الدَّارسين العاملين بالعمل الدِّبلوماسيّ في تحقيق رغبتهم في تعلم اللُّغة العربيَّة، واكتساب المهارات اللُّغوية الخاصَّة بالعمل الدِّبلوماسيّ، مما يزيد فرصتهم في فهم المجتمع والتواصل مع أفراده، وكذا التكيُّف والتَّواصل مع مصادر المعرفة المتعددة وفهم مغزاها ومضمونها، وكذلك تكوين انطباع جيد لديهم عن المجتمع العربي.
أكَّدَ البحثُ في خاتمته أهمية تعليم اللُّغة العربيَّة لأغراض دِبلُومَاسيَّة، مع ضرورة تبنِّي التَّوجهات والاتجاهات الحديثة في مجال تعليم اللُّغات، ومن أهمِّها مدخل تعليم العربيَّة لأغراض خاصَّة في ضوء حاجات الدَّارسينَ، كذلك أكَّد البحثُ على ضرورة تنمية المهارات اللُّغويَّة بصورة تكامليَّة لتحقِّقَ الهدف العام من تعلُّم اللُّغة العربيَّة لأغراض خاصَّة، كذلك أوصى البحثُ بضرورة الاهتمام بإعداد الكتب التَّعليميَّة لأغراض دبلوماسيّة في ضوء التَّوجهات الحديثة، والمداخل التي تستندُ إلى حاجات المتعلمين، وضرورة إعادة النَّظر في محتوى برامج تعليم اللُّغة العربيَّة لأغراض خاصَّة دِبلُومَاسيَّة في ضوء مُستجداتِ العمل الدِّبلوماسيّ.
وحْدَةٌ تعليميَّةٌ تعليم اللُّغة العربيَّة النَّاطقين بغير العربيَّة
Bu araştırmanın amacı, Arapçayı ana dili olmayanlara özellikle diplomatik amaçlar için öğretmek amacıyla önerilen bir eğitim modülü sunmaktır. Araştırmanın ana sorunu, ana dili Arapça olmayan ve diplomatik alanda çalışan öğrencilerin becerilerini geliştirmeye odaklı ciddi çalışmaların eksikliği ve bu becerilerin geliştirilmesinde bilimsel temellere dayalı eğitim modüllerinin bulunmamasıdır. Araştırmanın teorik çerçevesi iki kısımdan oluşmaktadır: Birinci kısımda, Arapçayı özel amaçlar için öğretmenin tanımı ve bu alanda kullanılan yöntemlerin açıklanması yer almaktadır. Ardından diplomatik amaçlar için Arapça öğretiminin tanımı ve dil eğitiminde iletişimsel yaklaşımın önemi vurgulanmıştır. İkinci kısımda ise, diplomatik amaçlar için Arapça öğretmeyi amaçlayan bir eğitim modülünün yapısı üzerinde durulmaktadır. Bu boyutta, diplomatik amaçlar için Arapça öğretim modülünün temel ilkeleri açıklanmakta ve diplomatik alanda çalışan öğrencilerin ihtiyaçlarının analizi sunulmaktadır.
Bu araştırmanın önemi, diplomatik alanda çalışan öğrencilerin Arapça öğrenme hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olma ve diplomatik çalışma için özgün dil becerileri kazanma çabalarını destekleme noktalarında ortaya çıkmaktadır. Bu, onların toplumu anlama, bireylerle iletişim kurma, çoklu bilgi kaynaklarına uyum sağlama ve bunların içeriğini anlama yeteneklerini artırarak Arap toplumu hakkında olumlu bir izlenim oluşturmalarına yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak, dil öğretimi alanında modern eğilimlerin benimsenmesinin gerekliliği ile diplomatik amaçlarla Arapça öğretiminin önemi vurgulanmış olup, söz konusu eğilimlerden en önemlilerinden birinin öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda özel amaçlı Arapça öğretimine yönelik yaklaşım olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, dil öğreniminin genel amacına ulaşmak için dil becerilerinin bütünleşik bir şekilde geliştirilmesinin gerekliliği vurgulanmış, özel amaçlar için Arapça, modern eğilimler ışığında diplomatik amaçlı eğitim kitaplarının hazırlanmasına da dikkat edilmesi gerektiği önerilmiştir. Ve aynı zamanda, öğrencilerin ihtiyaçlarına dayalı yaklaşımların ve diplomatik çalışmalardaki gelişmelerin ışığında özel diplomatik amaçlar için Arapça öğreten programların içeriğinin yeniden değerlendirilmesinin gerekliliği de tavsiye edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Öğretim ünitesi, Arapça öğretimi, Anadili Arapça olmayanlar, Özel amaçlar, Diplomatik amaçlar
öğretim birimi Arapça öğretimi Anadili Arapça Olmayanlar Özel Amaçlar Diplomatik amaçlar
Birincil Dil | Arapça |
---|---|
Konular | Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Haziran 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |