Araştırma Makalesi

Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer'î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme

Sayı: 25 27 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer'î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme

Öz

İslâmî finans ürünlerinin şer’î uygunluğunun denetlenmesi konusunda temelde iki modelden söz etmek mümkündür: İç denetim ve merkezi denetim. İç denetim her bankanın kendi bünyesinde oluşturduğu denetim modeli iken merkezi denetim bankalardan bağımsız olarak oluşturulmuş olan modeli ifade eder. Uygulamalardaki aksaklıklara rağmen merkezi denetim modelinin tarafsızlık ve şeffaflık açısından daha uygun olduğu söylenebilir. Bununla birlikte denetimi kolaylaştıracak ölçütlerin geliştirilmesi denetimleri daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmeyi kolaylaştırır. Bu çalışmada, dış denetim bağlamında geliştirilen bir kıyaslama ölçütü kullanılarak Türkiye'de faaliyet gösteren yedi katılım bankasının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formları şer'î uygunluk bakımından dış denetim çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma kapsamında, ilgili formlardaki açıklamalar belirlenen ölçüt ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yedi banka açısından da geçersiz sayılan ve kusurlu bulunan toplam dört madde tespit edilmiştir. Geçersiz sayılan maddelerin şeklî uygunsuzluk barındırdığı ve esasa dair bir ihlalin söz konusu olmadığı gözlemlenmiştir. Bu maddelerde yapılacak küçük değişikliklerle söz konusu ihlalin ortadan kaldırılabileceği söylenebilir. Bir maddede dört banka açısından geçerlilik, iki banka açısından kusur tespit edilmiştir. Kusur tespit edilen banka formlarındaki eksiklik pratikte bulunmayıp şekli bir kusura işaret etmektedir. Bu sonuçlar, incelenen formlarda şeklî sorunlar olduğunu ve şer'î uygunluğu sağlamanın küçük değişikliklerle/eklemelerle mümkün olduğunu göstermektedir. Ayrıca katılım bankalarının mudârebe sözleşmelerinin müşteri bilgilendirme formu yerine müşterilerin özel bilgilerini içermeyecek şekilde standart bir halde kamuoyu ile paylaşılması şeffaflığa katkı yapabilir. Çünkü müşteri bilgilendirme formları muğlak ifadeler ve özet bilgiler içermektedir. Ayrıca bu çalışmada yalnızca müşteri bilgilendirme formlarındaki ifadeleri söz konusu ölçüt bağlamında incelenmiştir. Ancak müşteri bilgilendirme formlarında yer alan ifadelerin pratikte ne kadar uygulandığı, şer’i denetim sorunları nedeniyle ayrı bir incelemeyi gerektirmekte ve bu makalenin sınırlarını aşmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed Cevdet Paşa.Mecelle-i Ahkâmi Adliye. Dersaadet: Osmanlı Matbaası, 1888.
  2. Ahmed, Habib. “Maqasıd Al-Sharia andt Islamic Financial Products: A Framework for Assesment”. ISRA International Journal of Islamic Finance, 3/1 (2011), 149-160.
  3. Ariff, Mohamed.“Islamic Banking in Malaysia: The Changing Landscape". Institutions and Economies 9/2 (2017), 1-13.
  4. Apaydın, H. Yunus. "Îne". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Erişim 10 Ekim 2024. https://İslâmansiklopedisi.org.tr/ine
  5. Bayındır, Servet. “Şâfıî Fukahâsının Beyu’l-Î’ne Hakkındaki Yaklaşımı ve Bunun Günümüz İslâmî Finans Piyasalarına Yansıması”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology28 (2013),119-140.
  6. Boynukalın, Ertuğrul. “Makāsıdü’ş-Şerîa”.TDV İslâm Ansiklopedisi, Erişim 27 Eylül 2024. https://İslâmansiklopedisi.org.tr/makasidus-seria
  7. Canbaz, Mehmet Fatih ve Erden, Ahmet. “Katılım Bankalarında Mudarebe Finansmanını Engelleyen Faktörler”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 5/4 (2020), 646-658. https://doi.org/10.29106/fesa.795368
  8. Dusuki, Asyraf Wajdi ve Abozaid, Abdulazeem. “A critical appraisal on the challenges of realizing maqasid Al-Shariaah in Islamic banking and finance”. International Journal of Economics, Management and Accounting 15/2 (2007), 143-165.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Araştırmaları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

25 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

27 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

16 Ocak 2025

Kabul Tarihi

10 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA
Çoban, U. (2025). Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 25, 213-229. https://doi.org/10.34085/buifd.1621517
AMA
1.Çoban U. Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme. BUİFD. 2025;(25):213-229. doi:10.34085/buifd.1621517
Chicago
Çoban, Uğur. 2025. “Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme”. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 25: 213-29. https://doi.org/10.34085/buifd.1621517.
EndNote
Çoban U (01 Haziran 2025) Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 25 213–229.
IEEE
[1]U. Çoban, “Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme”, BUİFD, sy 25, ss. 213–229, Haz. 2025, doi: 10.34085/buifd.1621517.
ISNAD
Çoban, Uğur. “Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme”. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 25 (01 Haziran 2025): 213-229. https://doi.org/10.34085/buifd.1621517.
JAMA
1.Çoban U. Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme. BUİFD. 2025;:213–229.
MLA
Çoban, Uğur. “Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme”. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 25, Haziran 2025, ss. 213-29, doi:10.34085/buifd.1621517.
Vancouver
1.Uğur Çoban. Katılım Bankalarının Mudârebe Akdi Müşteri Bilgilendirme Formlarının Şer’î Uygunluğuna Dair Bir İnceleme. BUİFD. 01 Haziran 2025;(25):213-29. doi:10.34085/buifd.1621517


Crossref Sponsored Member Badge  Crossref Cited-by logo        13970    13971   13972    13973  13974  

Creative Commons Lisansı
        

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.