Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İslam’da Kadın Sorunsalına Kelamî Bir Bakış

Yıl 2024, Sayı: 23, 103 - 123, 25.06.2024
https://doi.org/10.34085/buifd.1439914

Öz

Öz
İslam, tarihsel olarak diğer dinler ve cahiliye dönemi Arap adetlerinin oluşturduğu yanıltıcı kadın algısını düzelterek, kadınlara önemli haklar tanımıştır. Son yüzyılda Batı'daki gelişmelerle İslam'da kadınların özlük hakları ve dindeki rolleri yoğun bir şekilde tartışılmıştır. Modern çağda, İslam karşıtlığı çerçevesinde kadın aleyhtarlığı üzerinden yürütülen tartışmalar, İslam'da kadının rolü ve özlük haklarının detaylıca incelenmesini tetiklemiştir. Bu durum, tefsir, hadis, felsefe ve kelam ilmi gibi alanlarda kadın haklarına yönelik akademik çalışmaların artmasına neden olmuştur. İslam'da kadın, erkeğin bir eki olarak değil, onunla eşit bir varlık ve eş olarak değerlendirilir. Hz. Peygamber'in kadınların toplumsal statüsünü yükseltme çabaları ve vefatından sonraki dönemdeki değişimler, İslam'daki kadın algısının evriminde önemli bir rol oynamıştır. Kadının erkeğin eğe kemiğinden yaradılışı, şahitliği ve unutkanlığı, aklının ve dininin eksik olması, Hz. Âdemi kandıran günahkâr (fitne) kadın algısı, kadınlardan yüz çevirme, kadının peygamberliği ve cennette huri kadınlar gibi konular üzerinden İslam'ın kadına verdiği değeri ve uhrevi konumu vurgulanmaktadır. Makalede, bu konular kelam eserleri temelinde ele alınarak, modern dönemde kadın imgesinin nasıl tasvir edildiği ve bu konudaki değişimler detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu çalışma, İslam’da kadın sorunsalına yer verilen konular çerçevesinde sade ve öz bir şekilde katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Anahtar kavramlar: Akıl, Günah, İslam, kadın, Yaratılış.
Abstract
Islam has historically corrected the misleading perception of women formed by other religions and pre-Islamic Arabian customs, granting significant rights to women. In the last century, with developments in the West, the issue of women's personal rights and their roles in Islam has been intensely debated. In the modern era, discussions on Islamophobia, often conducted through the lens of misogyny, have triggered a detailed examination of the role and rights of women in Islam. This situation has led to an increase in academic studies on women's rights in fields such as exegesis, hadith, philosophy, and the science of Kalam. In Islam, women are not considered as mere appendages to men, but as equal beings and partners. The efforts of Prophet Muhammad to elevate the social status of women and the changes in the perception of women after his death have played a significant role in the evolution of the perception of women in Islam. Topics such as the creation of women from the rib of men, their testimony and forgetfulness, the perceived deficiency in their intellect and religion, the sinful (fitna) perception of women as tempters of Adam, the aversion to women, the prophethood of women, and the depiction of houri women in paradise, are used to emphasize the value and spiritual status given to women in Islam. This article examines these topics based on Kalam literature, detailing how the image of women has been portrayed in the modern era and the changes therein. This study aims to provide a concise and substantial contribution to the issues surrounding women in Islam.
Key Words: Intellect, Sin, Islam, Women, Creation

Kaynakça

  • Kızıl, Fatma. “Cehennem Ehlinin çoğunluğu kadınlardır”: Çok Tartışılan Bir Hadisin Kısa Analizi (Ulrike MITTER)”. Hadis Tetkikleri Dergisi 9/2 (Aralık 2011), 99-116.
  • Matüridî, Ebu Mansur. Te'vîlâtü Ehli’s Sünne. Beyrut:2005.
  • Nevevî, Yahya b. Şeref. Ravdatü’t-Tâlibîn ve Umdetü’l-Müftîn. thk. Zuhayr eş-Şâvîş, (el-Mektebü’l-İslâmî, Beyrut 1412/1991.Özarslan, Selim. “Peygamberlerin Özelliklerinden Erkek Olmak ve Düşündürdükleri”, C.Ü.İ.F.D., 10 /2 (Sivas, 2006), 107-118.
  • Râzî, Muhammed b. Ömer b. Hüseyin Fahreddin. Tefsîru’l-kebîr: Mefâtîhu’l-gayb. Beyrut: Dâru’l-Fikr, 1981.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kelam
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Faruk Gün 0009-0007-1921-8375

Erken Görünüm Tarihi 24 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 19 Şubat 2024
Kabul Tarihi 6 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 23

Kaynak Göster

ISNAD Gün, Faruk. “İslam’da Kadın Sorunsalına Kelamî Bir Bakış”. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 23 (Haziran 2024), 103-123. https://doi.org/10.34085/buifd.1439914.


Crossref Sponsored Member Badge  Crossref Cited-by logo        13970    13971   13972    13973  13974  

Creative Commons Lisansı
        

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.