TR
EN
6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi
Öz
Bu araştırmanın amacı; 6. sınıf Madde ve Isı ünitesinde gerçekleştirilen mühendislik tasarım temelli etkinliklerin öğrencilerin mühendislik imajlarında ve STEM eğitimine yönelik bilgi yapılarında meydana getirebileceği değişimin incelenmesidir. Olgubilim yönteminin kullanıldığı bu araştırma, 2017–2018 eğitim-öğretim yılında sosyo-ekonomik düzeyi düşük öğrencilerin öğrenim gördüğü bir devlet okulunda 26 öğrenci (16 kız, 10 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Madde ve Isı ünitesi kazanımları doğrultusunda yapılandırılan mühendislik tasarım temelli beş etkinlik beş hafta süresince haftada dört saat olacak şekilde yürütülmüştür. Mühendislik imajı formu ve Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) araştırmanın veri toplama araçlarını oluşturmaktadır. Mühendislik imajı formundan elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi ve sürekli karşılaştırılmalı veri analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. KİT’lerin analizinde ise öğrencilerin KİT’lerde yer alan kavramlara ilişkin yazdıkları kelime sayılarının frekans tablosu oluşturularak kesme noktaları belirlenmiştir. Araştırma verilerinin analiz edilmesiyle elde edilen bulgular neticesinde, öğrencilerin kendi gerçek yaşamları bağlamında gerçekleştirilen mühendislik tasarım temelli etkinliklerin; öğrencilerin mühendislik mesleğine yönelik imajlarının ve STEM eğitimine yönelik bilgi yapılarının gelişmesine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları problemlere çözüm bulabilecekleri mühendislik tasarım temelli etkinliklerin gerçekleştirilmesi ve bu etkinliklerde farklı mühendislik dallarına ilişkin roller verilmesi önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akgündüz, D., Aydeniz, M., Çakmakçı, G., Çavaş, B., Çorlu, M. S., Öner, T. ve Özdemir, S. (2015). STEM eğitimi Türkiye raporu: Günün modası mı yoksa gereksinim mi? Erişim adresi https://www.aydin.edu.tr/tr-tr/akademik/fakulteler/egitim/Documents/STEM%20E%C4%9Fitimi%20T%C3%BCrkiye%20Raporu.pdf
- Akkuş, H., Tüzün, Ü. N. ve Eyceyurt, G. (2013). Kovalent bağlar konusunda öğrenci imaj ve yanlış kavramalarının belirlenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 287-303.
- Alinak Bozkurt, H. (2018). Mühendislik tasarım temelli fen öğretiminin 7. sınıf öğrencilerinin fen başarıları, STEM alanlarına yönelik tutumları ve STEM kariyerine yönelik algıları üzerine etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kars.
- Atasoy, B. (2004). Fen öğrenimi ve öğretimi. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
- Bahar, M., Johnstone, A. H. ve Sutcliffe, R.G. (1999). Investigation of students' cognitive structure in elementary genetics through word association tests. Journal of Biological Education, 33, 134-141.
- Balçın, M. D. ve Ergün, A. (2019). Altıncı sınıf öğrencilerinin gözünden havacılık ve uzay mühendisi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 45, 1-21.
- Baran, E., Canbazoğlu Bilici, S. ve Mesutoğlu, C. (2015). Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) spotu geliştirme etkinliği. Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi, 5(2), 60-69.
- Benek, İ. ve Akçay, B. (2018). Hayal dünyamda STEM! Öğrencilerin STEM alanında yaptıkları çizimlerin incelenmesi. Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Sanat Eğitimi Dergisi, 1(2), 79-107.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
17 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
11 Temmuz 2019
Kabul Tarihi
14 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 37
APA
Uzel, L., & Canbazoğlu Bilici, S. (2020). 6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi. Bogazici University Journal of Education, 37, 47-72. https://izlik.org/JA29LY92TD
AMA
1.Uzel L, Canbazoğlu Bilici S. 6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi. BUJE. 2020;37:47-72. https://izlik.org/JA29LY92TD
Chicago
Uzel, Lütfi, ve Sedef Canbazoğlu Bilici. 2020. “6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi”. Bogazici University Journal of Education 37 (Aralık): 47-72. https://izlik.org/JA29LY92TD.
EndNote
Uzel L, Canbazoğlu Bilici S (01 Aralık 2020) 6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi. Bogazici University Journal of Education 37 47–72.
IEEE
[1]L. Uzel ve S. Canbazoğlu Bilici, “6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi”, BUJE, c. 37, ss. 47–72, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29LY92TD
ISNAD
Uzel, Lütfi - Canbazoğlu Bilici, Sedef. “6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi”. Bogazici University Journal of Education 37 (01 Aralık 2020): 47-72. https://izlik.org/JA29LY92TD.
JAMA
1.Uzel L, Canbazoğlu Bilici S. 6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi. BUJE. 2020;37:47–72.
MLA
Uzel, Lütfi, ve Sedef Canbazoğlu Bilici. “6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi”. Bogazici University Journal of Education, c. 37, Aralık 2020, ss. 47-72, https://izlik.org/JA29LY92TD.
Vancouver
1.Lütfi Uzel, Sedef Canbazoğlu Bilici. 6. Sınıf Öğrencilerinin Mühendislik İmajlarının ve STEM’e Yönelik Bilgi Yapılarının İncelenmesi. BUJE [Internet]. 01 Aralık 2020;37:47-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29LY92TD