Araştırma Makalesi

BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ

Sayı: 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı..." 13 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ

Öz

Bu çalışma, ekonometri biliminin ortaya çıkışı, gelişimi ve akademik bir disiplin olarak kurumsallaşmasını ele almaktadır. Ekonometri, ekonomi teorisi ile matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin birleşimiyle oluşan disiplinler arası bir alan olarak, ekonomik ilişkilerin yalnızca teorik değil, veri temelli olarak incelenmesini sağlar. Bu yönüyle yalnızca iktisat alanında değil, sosyoloji, psikoloji ve diğer sosyal bilimlerde de değişkenler arasındaki ilişkilerin ölçülmesi ve ampirik analizlerin yapılmasında önemli bir araçtır. Ekonomik olayların nicel yöntemlerle analiz edilmesi, değişkenler arasındaki ilişkilerin ölçülmesi ve teorilerin ampirik olarak test edilmesi, ekonometri biliminin temel işlevleri arasında yer almaktadır. Zaman içinde, uygulamalı çalışmaların artmasıyla zaman serisi, panel veri, nitel veri ve mekânsal analizler gibi nicel yöntemler gelişmiş; bu gelişim, ekonometri, istatistik ve yöneylem araştırması alanlarının birlikte ele alındığı disiplinler arası bir yapının oluşmasına katkı sağlamıştır. Bilgisayar teknolojileri ve istatistiksel yazılımlar ise analizlerin daha hızlı ve güvenilir biçimde yapılmasını mümkün kılmıştır. Türkiye özelinde, planlı kalkınma süreci ve ekonomik planlama çalışmalarında sayısal analizlere duyulan ihtiyaç, ekonometri eğitiminin yaygınlaşmasını ve ilgili bölümlerin kurulmasını sağlamış, disiplinin akademik olarak kurumsallaşmasına katkıda bulunmuştur. Sonuç olarak, ekonometri hem teorik hem de uygulamalı açıdan ekonomik, sosyal ve davranışsal ilişkilerin ölçülmesi, analiz edilmesi ve politika geliştirme süreçlerinde kritik bir bilim dalı olarak önem kazanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akalın, S., Ekonometrinin Ekonomik Problemlerin Çözümündeki Rolü, İzmir: Ticaret Matbaacılık T.A.Ş., 1967
  2. Akalın, S., Elemanter Ekonometri, İzmir: Ticaret Matbaacılık T.A.Ş., 1971.
  3. Bayram, M. E., Türkiye'de Planlama Teşkilatının (Türk Plancılığının) Hukuk ve Dar Yapısı ile İlgili Sorunları ve Çözüm Önerileri , (Basılmamış Uzmanlık Tezi), T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Ankara:1994.
  4. Bulutay, T., Ekonometrik Bir Deneme, Ankara: SBF Maliye Enstitüsü Yayınları, 1966.
  5. Christ, C., “The Founding of the Econometric Society and Econometrica”, Econometrica, Cilt:51, Sayı:4, January, ss. 3-6, 1983.
  6. Dirimtekin, H. , Ekonometri-I, Ankara: Sevinç Matbaası, 1968. Gökçen, A. M., “Hocam Prof. Dr. Ahmet Kılıçbay Anılar Fikirler”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası, Prof. Dr. Ahmet Kılıçbay ’a Armağan, Cilt: 54, Sayı:1, ss. :3-46, İstanbul, 2004.
  7. Einav, L., & Levin, J. (2014). Economics in the age of big data. Science, 346(6210.
  8. Hastie, T., Tibshirani, R., & Friedman, J. (2009). The elements of statistical learning: Data mining, inference, and prediction (2nd ed.). Springer.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonometri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

13 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

2 Şubat 2026

Kabul Tarihi

2 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı..."

Kaynak Göster

APA
Sevuktekın, M. (2026). BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı. ", 203-225. https://izlik.org/JA38AS62WP
AMA
1.Sevuktekın M. BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ. BUJES. 2026;(50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı."):203-225. https://izlik.org/JA38AS62WP
Chicago
Sevuktekın, Mustafa. 2026. “BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ”. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı. ": 203-25. https://izlik.org/JA38AS62WP.
EndNote
Sevuktekın M (01 Haziran 2026) BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı. " 203–225.
IEEE
[1]M. Sevuktekın, “BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ”, BUJES, sy 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı...", ss. 203–225, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38AS62WP
ISNAD
Sevuktekın, Mustafa. “BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ”. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı. " (01 Haziran 2026): 203-225. https://izlik.org/JA38AS62WP.
JAMA
1.Sevuktekın M. BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ. BUJES. 2026;:203–225.
MLA
Sevuktekın, Mustafa. “BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ”. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy 50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı. ", Haziran 2026, ss. 203-25, https://izlik.org/JA38AS62WP.
Vancouver
1.Mustafa Sevuktekın. BİR BİLİM OLARAK EKONOMETRİ: GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE’DE EKONOMETRİ EĞİTİMİ. BUJES [Internet]. 01 Haziran 2026;(50. Yıl Özel Sayısı "yedi bölüm, yedi yazı."):203-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38AS62WP

Creative Commons Lisansı 

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Görükle Kampüsü 16059 Nilüfer
Bursa / Türkiye
Telefon :+90 224 294 11 75
Faks :+90 224 294 10 03
E-Mail: iibfeditor@uludag.edu.tr