Araştırma Makalesi

THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE

Cilt: 1 Sayı: 2 1 Haziran 2007
  • Ayse Didem Uslu
PDF İndir
EN TR

THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE

Öz

Özet: ] 492"elen itibaren başlayan Amerika kıtasının Avrupalılar tarafından "keşfi ve kullanılması" dünya tarihi açısından önemli bir gelişme olduğu gibi, tarihin bu önemli değişim döneminde, insan ve dünya kaderini başkalaştıran yoğun ve karmaşık bir toplumbilimsel süreç yaşanmıştır. Kuzey ve Güney Amerika'yı kolonileştiren üç Avrupa ülkesinden İspanya'yla Fransa kalıcı olmayı amaçlamadıkları için, sadece belli bir süre devam eden ticaret bağlantılarıyla yetinmişlerdir ama daha sonra gelen İngilizler, yaklaşık iki yüz elli yıl içinde tüm Kuzey Amerika'ya hakim olup tarıma dayalı bir ekonomiyle New England ve Chesapeake yerleşik kolonilerini kurmuşlardır. Bugünkü Amerikalıların temelini oluşturan bu koloni insanlarına, kısa bir süre içinde Portekizli köle tacirleri tarafından getirilen Afrikalı kara derili insanlar da katılmıştır. 17. yüzyılın başlarında temeli atılmış olan bu iki İngiliz kolonisinde gelişen yerel ticaret, İngiltere/Amerika/Afrika üçgeni içinde büyük bir Atlantik Okyanusu merkantalist ticaret ağına dönüşür. Bu üçgen ağ, aynı zamanda Afrikalı kölelerin de Amerika'ya zorla getirtildikleri yolun temeli olmuştur. Pek çok Afrikalının açlık, hastalık ve zor yaşam koşulları yüzünden telef olduğu bu okyanus yolculuğuna Middle Passage denmiştir. Bu atlantikötesi köle ticareti 1807'e kadar sürmüş ama Afrikalı insanın acısı ve ıstırabı sanat eserlerinde, özellikle de edebiyatta somutlaşmıştır. Neredeyse her Afrika kökenli yazarın bir şekilde değindiği Middle Passage'in acıklı hikayeleri, çağdaş Amerikan edebiyatının iki önemli Afrika kökenli yazarı, August Wilson'ın oyunlarıyla Nobel Edebiyat Ödüllü Toni Morrison'un romanlarında anlatılır. Bu makalede, Middle Passage diye anılan tarihsel olgudan yola çıkılıp bu köle satış yolculuğunun 20. yüzyıl edebiyatındaki örnekleri incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ayse Didem Uslu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2007

Gönderilme Tarihi

11 Mart 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Uslu, A. D. (2007). THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 52-66. https://izlik.org/JA75YM53KT
AMA
1.Uslu AD. THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE. BÜSBD. 2007;1(2):52-66. https://izlik.org/JA75YM53KT
Chicago
Uslu, Ayse Didem. 2007. “THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE”. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 (2): 52-66. https://izlik.org/JA75YM53KT.
EndNote
Uslu AD (01 Haziran 2007) THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 2 52–66.
IEEE
[1]A. D. Uslu, “THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE”, BÜSBD, c. 1, sy 2, ss. 52–66, Haz. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75YM53KT
ISNAD
Uslu, Ayse Didem. “THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE”. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1/2 (01 Haziran 2007): 52-66. https://izlik.org/JA75YM53KT.
JAMA
1.Uslu AD. THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE. BÜSBD. 2007;1:52–66.
MLA
Uslu, Ayse Didem. “THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE”. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy 2, Haziran 2007, ss. 52-66, https://izlik.org/JA75YM53KT.
Vancouver
1.Ayse Didem Uslu. THE PAINS OF MIDDLE PASSAGE IN AFRICAN-AMERICAN LITERATURE. BÜSBD [Internet]. 01 Haziran 2007;1(2):52-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75YM53KT

23094


The Journal is committed to upholding the highest standarts of publication ethics and takes all possible measures against any publication malpratices. Submitting researches by all authors mean that they assured their manuscripts are original and attest that the submitted papers represent their contributions and have not been copied or plagiarized in whole or in part from other works. All submissions will be checked by iThenticate before being sent to reviewers according to the Journal's Zero Tolerance on the Plagiarism Policy