BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 2, 124 - 138, 01.06.2007

Öz

Özet: Bu çalışmada dilin işlevleri, metin eylem-kuramı açısından incelenmeye çalışılacaktır. Öncelikle dilin işlevleri söz-eylem kuramı açısından irdelenecektir. Söz-eylem kuramı yalnızca tümce düzeyinde kaldığı için doğal dillerdeki tüm eğretilemeleri açıklamak konusunda yetersizdir. Metin-eylem kuramı, söz-eylem kuramının sınırlarının genişletilerek metni de içine alan ve onu değerlendirme konusunda daha yetkindir. Son olarak da dilin işlevleri her iki yaklaşım açısından eleştirel bir biçimde incelenmeye çalışılacaktır. Bir yaklaşımın ötekisinden daha üstünlüğü vurgulanmayacak ancak söz-eylem kuramının, dilin işlevlerini açıklamak açısından kimi yetersizliklerine değinilecektir.

DİLİN İŞLEVLERİ: METİN EYLEM KURAMI YAKLAŞIMI

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 2, 124 - 138, 01.06.2007

Öz

Bu çalışmada dilin işlevleri, metin eylem-kuramı açısından incelenmeye çalışılacaktır. Öncelikle dilin işlevleri söz-eylem kuramı açısından irdelenecektir. Söz-eylem kuramı yalnızca tümce düzeyinde kaldığı için doğal dillerdeki tüm eğretilemeleri açıklamak konusunda yetersizdir. Metin-eylem kuramı, söz-eylem kuramının sınırlarının genişletilerek metni de içine alan ve onu değerlendirme konusunda daha yetkindir. Son olarak da dilin işlevleri her iki yaklaşım açısından eleştirel bir biçimde incelenmeye çalışılacaktır. Bir yaklaşımın ötekisinden daha üstünlüğü vurgulanmayacak ancak söz-eylem kuramının, dilin işlevlerini açıklamak açısından kimi yetersizliklerine değinilecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Veysel Kilic Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kilic, V. (2007). DİLİN İŞLEVLERİ: METİN EYLEM KURAMI YAKLAŞIMI. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 124-138.

23094


The Journal is committed to upholding the highest standarts of publication ethics and takes all possible measures against any publication malpratices. Submitting researches by all authors mean that they assured their manuscripts are original and attest that the submitted papers represent their contributions and have not been copied or plagiarized in whole or in part from other works. All submissions will be checked by iThenticate before being sent to reviewers according to the Journal's Zero Tolerance on the Plagiarism Policy