Çalışmanın amacı Türkiye’de gerçekleştirilen ve alanda fazlaca yapılmış olan iş tatmini ve iş performansı arasındaki ilişkinin bir meta analiz çalışmasıyla tek çatı altında toplanması ve genel bir sonuç elde edilmesidir. Ulusal yayınlar arasında iş tatmini ve iş performansı arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan benzer tekniklerden farklı olarak çalışmamızın metodolojisinde ilk kez meta analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın değerini arttıran bir unsurda metodolojisinin kapsamlı, kolay anlaşılır ve kılavuz mahiyetinde hazırlanmış olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda alan yazın sistematik bir şekilde incelenmiş ve belirlenen kriterlere uygun 40 adet bireysel araştırma çalışmamıza dahil edilmiştir. Alınan bu araştırmaların ilk olarak Comprehensive Meta Analysis v3 programına yüklenmesi gerçekleştirilmiş ve analize uygun olarak kodlanmıştır. Araştırmaların analizlerine başlamadan önce etki değerinin hangi modelde yapılacağı belirlenmiş ve rastgele etkiler modeli tercih edilmiştir. Ardından da etki büyüklüğü, yayın yanlılık ve alt grup analizleri yapılmıştır. Çalışmanın öne çıkan bulgularına bakıldığında iş tatmini ve iş performansı arasında orta düzeyde pozitif bir etki bulunmuştur. Ayrıca çalışmaya alınan bireysel araştırmaların yayın yanlılığı bulunmamaktadır. Çalışmamızın bir diğer önemli çıktısı ise sektörler arasında iş tatmini ve iş performansındaki ilişki açısında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Turizm ve sağlık sektörleri zayıf düzeyde sanayi, eğitim ve hizmet sektörleri ise orta düzeyde etki büyüklüklerine sahiplerdir.
The aim of the study is to gather the relationship between job satisfaction and job performance, which was carried out in Turkey and which was done in excess in the field, under one roof with a meta-analysis study and to obtain a general result. In contrast to similar techniques used to measure the relationship between job satisfaction and job performance among national publications, the methodology of our study used the meta-analysis technique. In an element that increases the value of the study, its methodology is comprehensive, easy to understand and prepared in a guiding nature. For this purpose, the field was systematically examined and included in our 40 individual research studies in accordance with the established criteria. These studies were first uploaded to Comprehensive Meta Analysis v3 and encoded in accordance with the analysis. Before starting the analysis of the studies, the effect value was determined in which model to be made, and the random effects model was preferred. Subsequently, impact size, publication bias and subgroup analyses were performed. Looking at the outstanding findings of the study, a moderately positive effect was found between job satisfaction and job performance. In addition, the individual research included in the study does not have a publication bias. Another important output of our study was that statistically significant differences were found in the relationship between sectors in job satisfaction and job performance. Tourism and health sectors have weak levels of industry, while education and service sectors have moderate levels of impact.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 1 |
The Journal is committed to upholding the highest standarts of publication ethics and takes all possible measures against any publication malpratices. Submitting researches by all authors mean that they assured their manuscripts are original and attest that the submitted papers represent their contributions and have not been copied or plagiarized in whole or in part from other works. All submissions will be checked by iThenticate before being sent to reviewers according to the Journal's Zero Tolerance on the Plagiarism Policy