The oldest rocks in this region, which has suffered the Hercynian and the alpine orogenies, are the crystalline schists. Gneisses appear at the lowest part of the metamorphic series, and are overlain by less metamorphosed schists, which have a general strike of NE-SW. This complex has been formed by the regional metamorphism (epi-, mezo- and a little katazonal) of the sediments of probably Devonian age. In the immediate north of our region, Permian formations unconformably overlie these metamorphic rocks, which have suffered the first Variscan orogeny. The region was again uplifted above the sea-level during the younger Variscan orogeny, at the end of Permian. The acid intrusives belong to this period. In the region of study, the Mesozoic is represented by the Upper Cretaceous formations. During the deposition of the limestone-and-flysch sedimentary (mixed series) facies of the Upper Cretaceous (Maestrichtian), intrusions and extrusions of members of the ophiolitic series were also taking place. Diabase, volcanic breccia, radiolarites and serpentine, all of which belong to the ophiolitic series, are found in the flysch sediments. After the Maestrichtian, the sea has left the region, never to return again (the Laramian orogenic phase). The Neogene rests on the older formations unconformably; its thick basal conglomerate, consisting of large pebbles or even sometimes large blocks, passes upwards into sand, clay, marl, limestone, marly limestone, siliceous limestone and intercalated tuffs. In the lower parts of the Neogene there are lignite coal seams. We are not aware of the existence of the Helvetic and Savic phases, but between the Miocene and Pliocene, the Attic phase is present. The volcanic activity began at the end of the Miocene and gained impetus during the Pliocene.
A NOTE ON THE GEOLOGY THE REGION BETWEEN TAVŞANLI THE SERPENTINES AND LIMESTONES
Hersinien ve Alp orojeniğini geçirmiş bulunan bölgede tektonik ünitelerin en eskisi, kristalin şistlere ait kayaçların husule getirdiği teşekkülâttır. Metamorfik serinin en altında gnayslar görülür, gnaysların üstüne daha az metamorfik şistler gelir, bu serinin umumi istikameti NE-SW dır. Bu sahreler kompleksi muhtemelen Devonien yaşh jeosenklinal teressübatın epi-, mesove az olarak da katazon karakterinde rejyonal bir metamorfizmaya mâruz kalmasiyle husule gelmiştir. Hk Varistik orojeneze mâruz kalan bu sahrelerin üzerine bölgemizin hemen kuzeyinde Permien diskordan olarak gelir. Permien sonunda bölge genç Varistik orojenez ile tekrar su üstüne çıkmıştır; asit İntruzifler bu devreye aittir. Mesozoik, bölgede Üst Kretase ile temsil edilir; kalker ve fliş (karışık seri) fasiesindeki Üst Kretase (Maestrichtien) esnasında ofiolitik serinin intruzyon ve ekstruzyonları faaliyette bulunmuştur. Fliş içinde ve üstünde ofiolitik seriye ait' diabaz, volkanik breş, radiolarit ve serpantin görülür. Deniz Maestrichtien'den sonra bir daha gelmemek üzere bölgeyi terketmiştir (Laramien orojenik fazı). Neojen daha eski formasyonlar üzerinde kalın ve iri taneli ve bazan çok iri blok halinde, konglomeralarla başlar, kum, kil, marn, kalker, marnlı kalker, silisli kalker ve enterkale tüf ile temsil edilir. Neojenin alt kısımlarında zengin linyit damarları mevcuttur. Bölgede Helvetik ve Savik safhanın mevcudiyetini bilmiyoruz. Miosenle, Pliosen arasında Attik safha mevcuttur. Volkanik faaliyet Miosen sonunda başlamış, Pliosende hızlanmıştır.
TAVŞANLI-DAĞARDI SERPANTİN ÎLE KALKERLERİN YAŞI HAKKINDA NOT
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 1962 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1962 Cilt: 58 Sayı: 58 |
Copyright and Licence
The Bulletin of Mineral Research and Exploration keeps the Law on Intellectual and Artistic Works No: 5846. The Bulletin of Mineral Research and Exploration publishes the articles under the terms of “Creatice Common Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC-BY-NC-ND 4.0)” licence which allows to others to download your works and share them with others as long as they credit you, but they can’t change them in any way or use them commercially.
For further details;
https://creativecommons.org/licenses/?lang=en