Şiran'ın aşağı yukarı 15 km güneybatısındaki (Gümüşane vilâyeti) Kelkit çayı vadisinde bulunan Lias flişi içinde, çok sayıda antrasit yatakları zuhur etmektedir. Mevcut aflörmanlar, Kelkit çayı vadisi boyunca 7.5 kilometrelik bir alana yayılır. Bunlardan en güneydoğudaki zuhur Seydibaba köyünün güneyinde, en batıdaki ise Hargin ve Okcaveran (Şek. 1) köyleri arasındadır. Kelkit çayı vadisinin söz konusu bölümü, başlıca Lias a mensu p fli ş ve granitlerde n yapılıdır. Fliş sedimanlarmın Lias yaşında oldukları, birçok Liogryphaea aff. arcuata Lamarck 1 buluşları ile saptanmıştır. Bu formasyon, Lias'- ın Sinemurien ve Charmouthien kademeleri için kılavuz durumdadır. Buluş noktası antrasit zuhuru yakınlarında bulunan ve tavan bölümüne mensup olan bir stratigrafik düzeydeki antrasit zuhurudur. Aynı fliş kompleksi doğuda Bayburt çevresine kadar uzanır ve orada î. Ketin (1951) bu fliş kompleksinin Lias yaşında olduğunu, zengin bir Ammonit faunası buluşuna dayanarak saptamıya muvaffak olmuştur. Lias flişi, doğu ve batıdan iltihak eden komşu bölgelerde genel olarak iri klastik bir teşekkül tarzı arzeder. Etüd bölümümüzde ise, pelitik ve psammitik sedimanlar hâkim olup, psefitik materyel yoktur. Çoğunlukla ince taneli, ince tabakalı, yer yer şistli bir teşekkül gösteren marnlar zuhur eder. Bunlann rengi yeşilimsi griden koyu siyaha kadar değişir. Kömür zuhurunun yakınlarında bu marnlar, her kez kömür siyahı rengini alır.
Etwa 15 km südwestlich von Şiran (Vilayet Gümüşane) kommen im Liasflysch des Kelkit Çay Tales mehrere Anthrazitlager vor. Die vorhandenen Ausbisse verteilen sich entlang des Kelkit Çay Tales auf eine Strecke von 7.5 km. Das östlichste Vorkommen liegt im Süden des Dorfes Seydibaba, das westlichste zwischen den Dörfern Hargin und Okcaveran (Fig. 1). Der betreffende Gebietsabschnitt des Kelkit Çay Tales wird im wesentlichen aus liassische n Flyschsedimente n und Granite n aufgebaut. Das liassische Alter der Flyschsedimente konnte durch den Fund zahlreicher Exemplare 1 von Liogryphaea aff. arcuata Lamarck sichergestellt werden. Diese Form ist leitend für die Stufen Sinemurien und Charmouthien des Lias. Der Fundpunkt befindet sich in der Nähe der Anthrazitvorkommen, in einem stratigraphischen Niveau, das dem Hangenden angehört. Der gleiche Flyschkomplex streicht ostwärts bis in die Gegend von Bayburt. Dort gelang es I. Ketin (1951), das liassische Alter dieses Flyschkomplexes mit Hilfe einer reichen Ammonitenfauna nachzuweisen. Der liassische Flysch ist in den westlich und östlich anschliessenden Nachbargebieten im allgemeinen grobklastisch ausgebildet. Im untersuchten Abschnitt herrschen indessen pelitische und psammitische Sedimente vor, das psephitische Material fehlt gänzlich. Häufig treten feinkörnige, dünngeschichtete, zuweilen schiefrig ausgebildete Mergel auf. Ihre Farbe ist grünlichgrau bis tiefschwarz. In unmittelbarer Nähe der Kohlenvorkommen nehmen diese Mergel stets eine kohlschwarze Farbe an.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1963 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1963 Cilt: 60 Sayı: 60 |
Copyright and Licence
The Bulletin of Mineral Research and Exploration keeps the Law on Intellectual and Artistic Works No: 5846. The Bulletin of Mineral Research and Exploration publishes the articles under the terms of “Creatice Common Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC-BY-NC-ND 4.0)” licence which allows to others to download your works and share them with others as long as they credit you, but they can’t change them in any way or use them commercially.
For further details;
https://creativecommons.org/licenses/?lang=en