Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hazır Çim Üretimi ve Marmara Bölgesi Hazır Çim Firmaların Değerlendirilmesi

Yıl 2024, , 301 - 311, 15.12.2024
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1472424

Öz

Son yıllarda ülkemizde hızlı bir şekilde gelişme gösteren hazır çim üretimi faaliyetinde bulunan firmaların Marmara Bölgesi örneğinde değerlendirmelerin yapıldığı bu çalışmada yüzyüze anketler gerçekleştirilmiştir. Bölge genelinde üretim faaliyetinde bulunduğu belirlenen 25 firma incelenmiş, 10 üretici firmanın Sakarya, 8 üretici firmanın İstanbul ve 4 üretici firmanın Bursa illerinde yer aldıkları görülmüştür. Firmaların %64’ünün son 15 yıl içerisinde kurulan genç firmalar olduğu ve personelin ise %68’inin 30-40 yaş aralıklarında oldukları görülmüştür. Sektörde yer alan firmaların üretim girdilerinin büyük bir çoğunluğunun ithal ikamesi ile karşılandığı yerlilik seviyesinin çok düşük olduğu tespit edilmiştir.

Etik Beyan

Çalışmada uygulanan anket formu için Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma ve Yayın Etik Kurulları (Fen ve Mühendislik Bilimleri Araştırma ve Yayın Etik Kurulu)’ndan 26 Aralık 2022 tarih ve 2022-10 oturum sayısı kararıyla onay alınmıştır. Makale araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanmıştır.

Destekleyen Kurum

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

FYL-2023-1495

Kaynakça

  • Abélard, E. and Galbrun, C. 2022. The Effects of Artificial Lighting on Sports Turf. International Turfgrass Society Research Journal,14,1016–1021.https://doi.org/10.1002/its2.115
  • Deng, P. 2023. Effects of Plant Growth Regulators on Growth Characteristics and Turf Quality of Bermudagrass. Acta Agriculturae Zhejiangensis, 35(4): 841-852.
  • Gül, A. ve Küçük, V. 2001. Kentsel Açık-Yeşil Alanlar ve Isparta Kenti Örneğinde İrdelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2(1),s.27-48.
  • Kuşvuran, A. 2012. Rekreasyon Alanlarında Kullanılan Çim Örtülerinin Çevre, İnsan Sağlığı ve Estetik Yönden Değerlendirilmesi. I. Rekreasyon Araştırmaları Kongresi: 509–523, 12–15 Nisan 2012, Kemer, Antalya.
  • Li, Z., Weihang, Z., Bizhen C., Jie, X., Liebao, H. and Yan P. 2022. Turf Quality and Physiological Responses to Summer Stress in Four Creeping Bentgrass Cultivars in a Subtropical Zone. Plants 11, no. 5: 665. https://doi.org/10.3390/plants11050665.
  • Ok, H. 2020. Stabilize Edilmiş ve Kurutulmuş Arıtma Çamurlarının Rulo Çim Üretiminde Kullanımı. Doktora tezi, Akdeniz Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Antalya.
  • Oral, N. ve Açıkgöz, E. 1998. Bursa Bölgesinde Tesis Edilecek Çim Alanları için Tohum Karışımları Ekim Oranları ve Azotlu Gübre Uygulaması Üzerinde Araştırmalar. (Doktora Tezi). Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, 216s.
  • Özköse, A. 2012. Ankara Doğal Florasından Toplanan Çok Yıllık Çim (Lolium perenne L.) Genotiplerinin Bazı Morfolojik ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.
  • Özşafak, C., ve Öner, F. 2011. Bahçevanlık El Kitabı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları. Artus Basım, İstanbul.890s.
  • Salman, A. 2008. Farklı Gübre Dozlarının Bazı Serin ve Sıcak İklim Çimlerinin Yeşil Alan Performanslarına Etkisi. (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Sever Mutlu, S. 2020. Yerli Bermuda Çimi Survivor’ın Kuraklık Dayanımı ve Çim Performansı. Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt (Sayı), 34(Özel Sayı), s. 303-317.
  • Sherratt, P. 2011. The Benefits of Turf. Buckeye Turf Department of Horticulture and Crop Science, The Ohio State University.
  • Taşkın, S. ve Bilgili, U. 2020. Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Çim Bitkilerinin Faydaları. Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(2), s. 417-425.
  • Varoğlu, H. 2010. Bazı Yeni Kamışsı Yumak (Festuca arundinaceae), Çayır Salkım Otu (Poa pratensis), Kırmızı Yumak (Festuca rubra), İngiliz Çimi (Lolium perenne) Çeşitlerinin Çim Alan Özellikleri. (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Wolski, K., Radkowski, A., Sobol, Ł., Bujak, H., Radkowska, I., and Bocianowski, J. 2021. Effect of Species Composition and Macronutrient Content on Football Turf Rigidity and Elasticity. J. Elem., 26(3): 639-660. DOI: 10.5601/jelem.2021.26.3.2163

Sod Farming and Evaluation of Sod Farming Companies in the Marmara Region

Yıl 2024, , 301 - 311, 15.12.2024
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1472424

Öz

In this study, face-to-face surveys were conducted to evaluate the companies engaged in roll turf production activities, which have developed rapidly in our country in recent years, production activities in the Marmara region. In this study, 25 companies were examined and it was seen that 10 of them were located in Sakarya, 8 in Istanbul and 4 in Bursa. It was observed that 64% of the companies were young companies established within the last 15 years and 68% of the personnel were between the ages of 30-40. It has been determined that the majority of the production inputs of the companies in the sector are met by import substitution and the level of localization is very low.

Proje Numarası

FYL-2023-1495

Kaynakça

  • Abélard, E. and Galbrun, C. 2022. The Effects of Artificial Lighting on Sports Turf. International Turfgrass Society Research Journal,14,1016–1021.https://doi.org/10.1002/its2.115
  • Deng, P. 2023. Effects of Plant Growth Regulators on Growth Characteristics and Turf Quality of Bermudagrass. Acta Agriculturae Zhejiangensis, 35(4): 841-852.
  • Gül, A. ve Küçük, V. 2001. Kentsel Açık-Yeşil Alanlar ve Isparta Kenti Örneğinde İrdelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2(1),s.27-48.
  • Kuşvuran, A. 2012. Rekreasyon Alanlarında Kullanılan Çim Örtülerinin Çevre, İnsan Sağlığı ve Estetik Yönden Değerlendirilmesi. I. Rekreasyon Araştırmaları Kongresi: 509–523, 12–15 Nisan 2012, Kemer, Antalya.
  • Li, Z., Weihang, Z., Bizhen C., Jie, X., Liebao, H. and Yan P. 2022. Turf Quality and Physiological Responses to Summer Stress in Four Creeping Bentgrass Cultivars in a Subtropical Zone. Plants 11, no. 5: 665. https://doi.org/10.3390/plants11050665.
  • Ok, H. 2020. Stabilize Edilmiş ve Kurutulmuş Arıtma Çamurlarının Rulo Çim Üretiminde Kullanımı. Doktora tezi, Akdeniz Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Antalya.
  • Oral, N. ve Açıkgöz, E. 1998. Bursa Bölgesinde Tesis Edilecek Çim Alanları için Tohum Karışımları Ekim Oranları ve Azotlu Gübre Uygulaması Üzerinde Araştırmalar. (Doktora Tezi). Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, 216s.
  • Özköse, A. 2012. Ankara Doğal Florasından Toplanan Çok Yıllık Çim (Lolium perenne L.) Genotiplerinin Bazı Morfolojik ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.
  • Özşafak, C., ve Öner, F. 2011. Bahçevanlık El Kitabı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları. Artus Basım, İstanbul.890s.
  • Salman, A. 2008. Farklı Gübre Dozlarının Bazı Serin ve Sıcak İklim Çimlerinin Yeşil Alan Performanslarına Etkisi. (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Sever Mutlu, S. 2020. Yerli Bermuda Çimi Survivor’ın Kuraklık Dayanımı ve Çim Performansı. Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt (Sayı), 34(Özel Sayı), s. 303-317.
  • Sherratt, P. 2011. The Benefits of Turf. Buckeye Turf Department of Horticulture and Crop Science, The Ohio State University.
  • Taşkın, S. ve Bilgili, U. 2020. Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Çim Bitkilerinin Faydaları. Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(2), s. 417-425.
  • Varoğlu, H. 2010. Bazı Yeni Kamışsı Yumak (Festuca arundinaceae), Çayır Salkım Otu (Poa pratensis), Kırmızı Yumak (Festuca rubra), İngiliz Çimi (Lolium perenne) Çeşitlerinin Çim Alan Özellikleri. (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Wolski, K., Radkowski, A., Sobol, Ł., Bujak, H., Radkowska, I., and Bocianowski, J. 2021. Effect of Species Composition and Macronutrient Content on Football Turf Rigidity and Elasticity. J. Elem., 26(3): 639-660. DOI: 10.5601/jelem.2021.26.3.2163
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Doruk Alp Aytekin 0009-0006-4269-8787

Murat Zencirkıran 0000-0003-0051-8937

Proje Numarası FYL-2023-1495
Erken Görünüm Tarihi 15 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 25 Nisan 2024
Kabul Tarihi 27 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Aytekin, D. A., & Zencirkıran, M. (2024). Hazır Çim Üretimi ve Marmara Bölgesi Hazır Çim Firmaların Değerlendirilmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 38(2), 301-311. https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1472424

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.