Spinacia oleracea L. cv. Matador plants produced in many regions are exposed to many abiotic
stresses from drought to metal toxicity. In this study, the effects of drought (control: 100% field capacity (FC),
D1: 50% FC and D2: no-watering), salinity (100 and 200 mM NaCl) and cadmium (Cd; 100 and 200 µM CdCl2)
metal toxicity, which are among the most common abiotic stress factors, on spinach plants were determined at the cellular level. There was not determined any alterations along 10 days’ drought, salinity and Cd stress in dry and fresh weights of spinach plants grown in plant growth chamber, in which there is a 16-hour photoperiod under a light intensity of 1200 lux at 24°C/20°C (day/night). However, all treatments caused oxidative stress. Cd treatments were more structurally damaging than drought and salinity treatments. In drought and salinity treatments, chlorophyll content and dry weight did not change despite the increased superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities. The highest values in SOD activity were obtained at D2-drought treatment and 200 mM salinity treatment. SOD activity determined in Cd treatments was also increased compared to control, but this increase was lower than the other treatments. Thus, it can be considered that CAT enzyme is primarily scavenger of reactive oxygen species (ROS) in spinach plants under Cd stress. As a results, spinach plants had an ability to cope with this stresses. The different responses of spinach seedlings to various stress factors provide for estimate of the plant's powerful physiological mechanism. In the continuation of this study, it is recommended to conduct molecular studies and to investigate of the cellular responses to long-term stress on Spinacia oleracea L. cv. Matador plants, which we found to be tolerant to short-term stresses.
Spinacia oleracea L. cv. Matador abiotic stress antioxidative defence system drought salinity cadmium
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
2019-02.BŞEÜ.11-04
Thank to the Scientific Research Projects Council of Bilecik Şeyh Edebali University, Turkey for supporting this study (Project Number 2019-02.BŞEÜ.11-04)
Birçok bölgede üretilen Matador çeşidi Spinacia oleracea L. bitkisi, kuraklıktan metal toksisitesine kadar
birçok abiyotik strese maruz kalmaktadır. Bu çalışmada Matador çeşidi ıspanak bitkilerinde en yaygın abiyotik stres faktörlerinden kuraklık (kontrol: %100 tarla kapasitesi, D1: %50 tarla kapasitesi ve D2: tam kuraklık koşulları), tuzluluk (100 ve 200 mM NaCl) ve kadmiyum (Cd; 100 ve 200 µΜ CdCl2) metal toksisitesinin hücresel düzeyde etkileri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlarda 10 günlük kuraklık, tuzluluk ve Cd stresi boyunca 24°C/20°C'de (gündüz/gece) 1200 lüks ışık yoğunluğu altında 16 saatlik fotoperiyodun bulunduğu bitki büyüme odasında yetiştirilen Matador çeşidi ıspanak bitkilerinin kuru ve yaş ağırlıklarında herhangi bir değişiklik tespit edilmemiştir. Bununla birlikte, tüm stres uygulamaları oksidatif strese neden olmuştur. Cd uygulamalarının, ıspanak bitkilerinde kuraklık ve tuzluluk uygulamalarına göre yapısal olarak daha zarar verici olduğu tespit edilmiştir. Kuraklık ve tuzluluk uygulamalarında, klorofil içeriği ve kuru ağırlık, artan süperoksit dismütaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktivitesine rağmen değişmemiştir. SOD aktivitesinde en yüksek değerler, D2-kuraklık uygulamasında ve 200 mM konsantrasyonunda tuzluluk uygulamasında elde edilmiştir. Cd uygulamalarında belirlenen SOD aktivitesi de kontrole göre artmıştır ancak bu artış, diğer uygulamalardan daha düşüktür. Bu nedenle, Matador çeşidi ıspanak bitkilerinde Cd stresi altında CAT enziminin esas olarak reaktif oksijen türleri (ROS) nin temizleyicisi olduğu düşünülebilir. Sonuç olarak, Matador çeşidi ıspanak bitkilerinin bu streslerle başa çıkma yeteneği vardır. Çeşitli stres faktörlerine ıspanak fidelerinin verdiği farklı yanıtlar, bitkinin güçlü fizyolojik mekanizmasının tahminini sağlar. Bu çalışmanın devamında, kısa süreli streslere toleranslı olduğunu tespit ettiğimiz Matador çeşidi Spinacia oleracea L. üzerinde moleküler çalışmaların yapılması ve uzun vadeli strese hücresel tepkilerin araştırılması önerilmektedir.
Spinacia oleracea L. cv. Matador abiyotik stres antioksidatif savunma sistemi kuraklık tuzluluk kadmiyum
2019-02.BŞEÜ.11-04
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2019-02.BŞEÜ.11-04 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 35 Sayı: 1 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.