This research was conducted determine the green forage yield and some quality traits of some broad bean (Vicia faba L.) varieties and lines grown under Bursa conditions during the 2021-2022 and 2022-2023 vegetation periods. The research was carried out according to the randomized block design with three replications. A total of 11 genotypes, including 7 commercial varieties (Tugay, Salkım, Kıtık, Filiz 99, Eresen, Sevilla, and Fabia), 3 lines (ETA B1, ETA B2, and ETA B3) and 1 local genotype, were used in the research. The research measured plant height, green and dry forage yield measurements, and parameters related to the digestibility of broad bean genotypes such as organic matter, raw ash, crude protein, NDF, ADF, and ADL. Eta B3 and Eta B2 varieties gave the highest forage and dry matter yields. According to the chemical analysis results on the dry matter of broad bean genotypes, although some genotypes stand out in terms of some parameters, generally, the nutritional values of all genotypes are quite close to each other. The organic matter content of broad bean genotypes ranged from 92.63% to 94.08%, raw ash content ranged from 5.92% to 7.37%, crude protein levels ranged from 15.13% to 16.46%, NDF values ranged from 51.3% to 55.12%, ADF ratios ranged from 34.08% to 37.67%, and ADL ratios ranged from 8.23% to 9.35%. Regarding green and dry matter yields and nutritional values, the Eta B2 and Eta B3 genotypes stood out.
genotype crude protein vicia faba L. forage yield forage quality
Bu çalışma, bazı bakla (Vicia faba L.) genotiplerinin Bursa koşullarında yeşil ot verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2021-2022 ve 2022-2023 vejetasyon dönemlerinde yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bakla (Vicia faba L.) bitkisine ait 7 adet ticari çeşit (Tugay, Salkım, Kıtık, Filiz 99, Eresen, Sevilla ve Fabia), 3 adet hat (ETA B1, ETA B2 ve ETA B3) ve 1 adet yerel genotip olmak üzere toplam 11 genotip kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, yeşil ot verimi ve kuru ot verim ölçümleri ile organik madde, ham kül, ham protein, NDF, ADF ve ADL gibi bakla genotiplerinin sindirilebilirlikleri ile ilgili parametrelerin ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Eta B3 ve Eta B2 genotipleri en yüksek yeşil ve kuru ot verimlerini vermişlerdir. Bakla genotiplerinin kuru otlarında yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre bazı genotipler bazı parametreler bakımından ön plana çıkmakla birlikte genellikle tüm genotiplerin besleme değerleri birbirine oldukça yakındır. Bakla genotiplerinin organik madde oranları %92.63 ile 94.08, ham kül oranları %5.92 ile 7.37, ham protein oranları % 15.13 ile 16.46, NDF oranları %51.3 ile 55.12, ADF oranları %34.08 ile 37.67 ve ADL oranları ise %8.23 ile 9.35 arasında değişmiştir. Yeşil ve kuru ot verimi ile besleme değerleri bakımından Eta B2 ve Eta B3 genotipleri ön plana çıkmıştır.
genotip ham protein vicia faba L. yeşil ot verimi yem kalitesi
Yapılan bu çalışma etik kurul izni gerektirmemektedir. Makale araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanmıştır.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 13 Mart 2025 |
| Kabul Tarihi | 20 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 39 Sayı: 2 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.