Araştırma Makalesi

PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ

Cilt: 8 Sayı: 2 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ

Öz

Bu çalışma, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yalnızlaşma durumunun meslek motivasyonu ve duygusal tükenmişlik hissi üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Elazığ Şehir Hastanesi'ndeki sağlık çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmanın verileri, anket yöntemiyle toplanmıştır. Anket formu, yalnızlaşma düzeyini, meslek motivasyonunu ve duygusal tükenmişlik hissini ölçen alan yazında geçerlilik ve güvenirliliği test edilen ölçeklerden oluşmaktadır. Elde edilen sonuçlar, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yalnızlaşma düzeylerinin arttığını göstermektedir. Ayrıca, yalnızlaşma düzeyi ile meslek motivasyonu arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Yani, yalnızlaşma arttıkça meslek motivasyonu azalmaktadır. Bunun yanı sıra, yalnızlaşma düzeyi ile duygusal tükenmişlik hissi arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Yani, yalnızlaşma arttıkça duygusal tükenmişlik hissi de artmaktadır.Elazığ Şehir Hastanesi'nde çalışan sağlık personelinin yalnızlaşma durumunun meslek motivasyonu ve duygusal tükenmişlik hissi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, sağlık kurumlarının sağlık çalışanlarının psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını destekleyici önlemler alması gerektiğini göstermektedir. Çalışmanın sadece Elazığ Şehir Hastanesi'ndeki sağlık çalışanları üzerinde yapılması ve diğer faktörlerin etkisinin değerlendirilmemesi araştırmanın sınırlılıkları arasındadır. Bu nedenle, gelecekte daha kapsamlı çalışmalar yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ardıç, M., Ünal, Ö., & Türktemiz, H. (2022). The Effect Of Stress Levels Of Nurses On Performance During The Covıd-19 Pandemic: The Mediating Role Of Motivation. Journal Of Research İn Nursing, 27(4), 330-340.
  2. Aroosıya, M. M., Ithrees, M. A. I. M., & Farwıs, M. (2021). Impact Of Motivation On Employee Job Satisfaction: With Special Reference To Health Workers During The Covıd-19 Pandemic. Journal Of Contemporary Issues İn Business And Government| Vol, 27(2), 6395.
  3. Bhattacharya, S. (2020). The Social İmpact Of The Covid-19 Pandemic.ORF Jssue Brief, 406. 1-14.
  4. Budak, G. ve Sürgevil, O. (2005), “Tükenmişlik ve Tükenmişliği Etkileyen Örgütsel Faktörlerin Analizine İlişkin Akademik Personel Üzerinde Bir Uygulama”, D.E.Ü.İİ.B.F. Dergisi, 20(2), 95-108.
  5. Chanpa, B.V., Kotecha, I., Kumar, P., Tiwari, S.D., Vasavada, A.D. Ve Bhatt, B.R. (2020). Stigma And Discrimination Among Doctors Toward Health-Care Staff Working At COVID-19 Sites. Andhra Pradesh Journal Of Psychological Medicine, 21(2),77-82.
  6. Chaudhary, P., Payal, Nain, P., Pooja, Rana, P., Verma, P., ... & Kumar, R. (2024). Perceived Risk Of İnfection, Ethical Challenges And Motivational Factors Among Frontline Nurses İn Covid-19 Pandemic: Prerequisites And Lessons For Future Pandemic. Bmc Nursing, 23(1), 5.
  7. Cotel, A., Golu, F., Pantea Stoian, A., Dimitriu, M., Socea, B., Cirstoveanu, C., ... & Oprea, B. (2021, March). Predictors of burnout in healthcare workers during the COVID-19 pandemic. In Healthcare (Vol. 9, No. 3, p. 304). MDPI.
  8. Çivilidağ, A., & Şekercioğlu, G. (2017). Çok boyutlu meslek motivasyonu ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, 7(1), 143-156.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Politika ve Yönetim (Diğer), İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

3 Aralık 2024

Kabul Tarihi

23 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Belliktaş, E., & Sunman, G. (2024). PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(2), 63-71. https://doi.org/10.47257/busad.1595530
AMA
1.Belliktaş E, Sunman G. PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ. busad. 2024;8(2):63-71. doi:10.47257/busad.1595530
Chicago
Belliktaş, Emine, ve Gözde Sunman. 2024. “PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 8 (2): 63-71. https://doi.org/10.47257/busad.1595530.
EndNote
Belliktaş E, Sunman G (01 Aralık 2024) PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 8 2 63–71.
IEEE
[1]E. Belliktaş ve G. Sunman, “PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ”, busad, c. 8, sy 2, ss. 63–71, Ara. 2024, doi: 10.47257/busad.1595530.
ISNAD
Belliktaş, Emine - Sunman, Gözde. “PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 8/2 (01 Aralık 2024): 63-71. https://doi.org/10.47257/busad.1595530.
JAMA
1.Belliktaş E, Sunman G. PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ. busad. 2024;8:63–71.
MLA
Belliktaş, Emine, ve Gözde Sunman. “PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2024, ss. 63-71, doi:10.47257/busad.1595530.
Vancouver
1.Emine Belliktaş, Gözde Sunman. PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YALNIZLAŞMA DURUMUNUN MESLEK MOTİVASYONU VE DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ. busad. 01 Aralık 2024;8(2):63-71. doi:10.47257/busad.1595530