SOSYAL HİZMETLER ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN BÖLÜMLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI İLE GELECEK BEKLENTİLERİNİN İNCELENMESİ
Öz
Bu araştırmanın amacı, sosyal hizmetler önlisans programı öğrencilerinin bölümlerine yönelik tutumları ile gelecek beklentilerini belirlemek ve bölüme yönelik tutum ile gelecek beklentisi düzeylerinin sosyo-demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat, Artvin Üniversitesi Borçka Acarlar, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Eruh meslek yüksekokullarında sosyal hizmetler bölümünde okuyan 299 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak; araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyo-demografik veri formu, Tuncer (2011) tarafından geliştirilen Gelecek Beklentileri Ölçeği ve Karaca ve Gökçek Karaca (2017) tarafından geliştirilen Sosyal Hizmet Bölümüne Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın en önemli sonucu sosyal hizmetler bölümü öğrencilerinin bölüme yönelik tutumları ile gelecek beklentilerinin olumlu olduğu ve iki değişken arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğudur. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin cinsiyet, medeni durum, yaş, okul ve sınıf düzeylerine göre bölüme yönelik tutum ve gelecek beklentisi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sosyal hizmetler bölümüne isteyerek gelen ve bölümü kişiliğine uygun gören öğrencilerin bölüme yönelik tutumları ile gelecek beklentilerinin anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACAR, Hakan ve Çamur Duyan, Gülsüm (2003), “Dünyada Sosyal Hizmet Mesleğinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi”, Toplum ve Sosyal Hizmet, C. 14, Sy. 1, ss. 1-19.
- ACAR, Muhammet Cevat ve Apak, Hıdır (2017), “Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencilerinin Empatik Eğilimleri ile Özgecilik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Toplum ve Sosyal Hizmet, C. 28, Sy. 1, ss. 93-112.
- AKBAŞLI, Sait, Kubilay, Sevda ve Durnalı, Mehmet (2017), “Önlisans Öğrencilerinin Gelecek Beklentileri İle Akademik Motivasyonlarının İncelenmesi”, Journal of Human Sciences, C. 14, Sy. 4, ss. 4678-4693.
- AKBOLAT, Mahmut ve Karakaya, Fatma (2016), “Üniversite Öğrencilerinin Kişilik Özelliklerinin Geleceğe Yönelik Tutumlarına Etkisi Sakarya Üniversitesi Üniversitesi İşletme Fakültesi Örneği”, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi III. Uluslararası İşletme Öğrencileri Kongresi, Editörler: Adem Akbıyık, Kamil Taşkın, Kürşat Çapraz, Kongre Kitabı II. Cilt, ss.181-197.
- AKTU, Yahya ve Varol, Bedrettin (2017), "Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü Öğrencilerinin Psikolojik Şiddet Kavramına Yönelik Algıları", Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sy. 8, ss.133-154.
- ALKAN, Reha Metin, Suiçmez Menderes, Aydınkal Mehmet, Şahin Menekşe (2014), “Meslek Yüksekokullarındaki Mevcut Durum: Sorunlar ve Bazı Çözüm Önerileri”, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, C. 4, Sy. 3, ss. 133- 140.
- CRESWELL, John. W. (2014), Nitel, Nicel ve Karma Yöntem Yaklaşımları Araştırma Deseni, Çev. Ed. Selçuk Beşir Demir, Ankara, Eğiten Kitap Yayıncılık.
- ÇAY, Murat (2011), “Açık Öğretim Fakültesi (2Yıllık) Sosyal Hizmet Bölümü Hakkında Genel Bilgiler ve Sık Sorulan Sorular”, http://goo.gl/MV2wXU, Erişim Tarihi: 15 Kasım 2017).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Psikoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Hıdır Apak
*
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-2330-3093
Türkiye
Muhammet Cevat Acar
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-4222-3101
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
22 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
25 Ocak 2018
Kabul Tarihi
22 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 15
