Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
BibTex RIS Kaynak Göster

Zerdeçalın Kronik Hastalıklarla İlişkisi

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 2, 96 - 112, 31.12.2017

Öz

Hint tıbbı olan Ayurveda’nın temel bitkisi zerdeçaldır ve zencefil ile aynı aileye mensuptur. Zerdeçala karakteristik sarı rengini veren kurkumin; hintsafranı veya zerdeçal olarak bilinen Curcuma longa isimli bitkinin köklerinden elde edilir. Bitki kökleri öğütülür ve ardından özütü çıkarılarak saflaştırılmak suretiyle saf kurkumin özütü elde edilir. Yüzyıllardır Hindistan'da kullanılmış bir bitkidir ve bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Son yıllarda, çok büyük bir ilgiyle herhangi bir yan etki olmaksızın çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması nedeniyle kurkumin üzerinde yoğunlaşılmıştır. Her geçen gün araştırmacılar kurkuminin insan sağlığı üzerindeki genel koruyucu ve tedavi edici yönünü ortaya çıkarmaktadır, dolayısıyla zerdeçalın etkileri hakkında yayınlanmış binlerce çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalarda, zerdeçalın kuvvetli antioksidan ve anti-inflamatur (iltihap giderici) etkisi olduğu gösterilmiştir. Fakat zerdeçalın bu etkisi için günlük zamanlarda aynı terapötik etkiyi sağlayacak dozlarının kullanımı sağlanmalıdır. Bir kerede yüksek dozun kullanılması tavsiye edilmez. Zerdeçal genel olarak sağlıklı bireylerde fazla tüketilmediği sürece güvenilir bir besindir ve herhangi bir yan etkisi yoktur.

Kaynakça

  • Aggarwal B.B.(2013).Curcumin-free tumeric exhibits anti-inflammatory and anticancer activities: Identification of novel components of tumeric. Mol Nutr Food Res; 57,1529-42.
  • Aggarwal B.B.(2005).Paper presented at the US Defense Department's 'Era of Hope' Breast Cancer Research Program meeting in Philadelphia
  • Aggarwal B.B.(2011).Targeting Inflammation-Induced Obesity and Metabolic Diseases by Curcumin and Other Nutraceuticals, Annu Rev Nutr. Author manuscript; available in PMC Jul 26.
  • Aggarwal B.B., Sundaram C.,Malani N. and Ichikaw H. (2013). Curcumın:The Indıan Solıd Gold
  • Akpolat M.,Topçu Tarladaçalışır Y.,Uz YH., Sapmaz Metin M., Kızılay G. (2010). Kanser Tedavisinde Curcuminin Yeri. Yeni Tıp Dergisi;27: 142-147
  • Alappat L.,Awad A.(2010). Curcumin and obesity: evidence and mechanisms. Altern Med Rev.(2001). Curcuma longa (zerdeçal). Monograph; Suppl:S62-S66.
  • Andrade C.(2014). A critical examination of studies on curcumin for depression.The Journal of Clinical Psychiatry, 75(10),1110-2
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Beslenme
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Berrin Esra Karaman Bu kişi benim

Esra Köseler Beyaz

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaman, B. E., & Köseler Beyaz, E. (2017). Zerdeçalın Kronik Hastalıklarla İlişkisi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(2), 96-112.