Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Zafer Lokantası Örneğinden Hareketle Bayburt Kent Kültüründe Dönercilik ve Mekânsal Hafıza Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 9, 127 - 140, 15.09.2021

Öz

Beslenme insanoğlunun yaşamını sürdürmek için en gerekli ihtiyaçlarından birisidir. Son yıllarda yaşanan kentleşme dışarıda yemek yeme kültürünü büyütmüş ve sosyal medyanın da etkisiyle onun bambaşka bir noktaya evirilmesine sebep olmuştur.
Tüm bu gelişmelerden Bayburt da etkilemiştir. Şehirde son yıllarda üniversitenin gelişmesiyle geleneksel lokantaların yanında “fast food lokantalar” da yerini almıştır. Farklı müşteri kitlelerine hitap eden bu iki yemek kültürü bambaşka iklimlerde hizmetlerine devam etmektedir.
Bu çalışmada geleneksel lokantalardan Zafer Lokantası’nın Bayburt kent kültürüne ve mekânsal hafızasın katkısı ortaya koyulmaya çalışıldı. Zafer Lokantası’ndan elde edilen bulgular mevcut literatür ile birlikte incelenmiştir.

Kaynakça

  • AKARÇAY, E. (2016). Beslencenin Sosyolojisi. Ankara: Phoenix.
  • Bayburt İl Kültür Turizm Müdürlüğü Web Sitesi. (2020). 11 25, 2020 tarihinde www.bayburt.ktb.gov.tr.
  • CENGİZ A.K., LOPAR, E. B. (2020). Tüketim ve Beslenme Antropolojisinin Bakışıyla Prizren’de Kahve ve Türk Kahvesi İçme Kültürü. Milli Folklor, 210-222.
  • GÜLER, S. (2010). Türk Mutfak Kültürü ve Yeme İçme Alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(26), 24-30.
  • KAYA, E. (2017). Kentleşme ve Kentlileşme. İstanbul: İşaret Yayınları.
  • KELEŞ, R. (2015). 100 Soruda Türkiye'de Kentleşme, Konut ve Gecekondu. İstanbul: Cem Yayınevi.
  • KELEŞ, R. (2015). Kentleşme Politikası. Ankara: İmge.
  • KİPER, N. (2013). Bayburt Kentinin Gelişimi Üzerine DÜşünmek. Bayburt Şehircilik Kongresi (s. 39-105). Bayburt: Bayproje.
  • KIZILDEMİR, E, ÖZTÜRK, E.& SARIIŞIK, M. (2014). Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Değişimler. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,, 14(3), 191-210.
  • ÖZDEMİR, B. (2010). Dışarıda Yemek Yeme Olgusu: Kuramsal Bir Model Önerisi . Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 218-232.
  • ÖZGER, Y. (2007). XIX. YÜZYILDA BAYBURT(1830-1900) A. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bİlim Dalı.
  • Tripadvisor. (2020, 11 27). https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g784813-d2683086-Reviews-Zafer_Lokantasi-Bayburt_Bayburt_Province.html adresinden alındı
  • Türk Dil Kurumu Sözlükleri. (2020, 11 13). https://sozluk.gov.tr
  • Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği. (2012, 12 5). 11 16, 2020 tarihinde Resmi Gazete: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/12/20121205-12.htm adresinden alındı
  • Türkiye’de Yeme-İçme Sektörünün Boyutları. (2020, 11 14). Tavak Vakfı: https://tavakvakfi.org/wp-content/uploads/2019/01/2018-Gastronomi-Ekonomisi-2018-converted.pdf adresinden alındı
  • YILMAZ, Ö. (2019). Yöresel Yemeklerin Yerel Restorantlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği. Bayburt Üniversitesi Fen Bİlimleri Dergisi, 2(2).
  • TUÇ, Z., ÖZKANLI, O. (2017). Yeme İçme Kültürünün Sosyal Medya Aracılığıyla Yeniden Üretimi Üzerine Bir Araştırma: Gaziantep İli Örneği. Kent Akademisi, 10(30).
  • KK.1 Ozan Aydoğdu 29 yaşında, Döner Ustası
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Soydan Terzi

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Terzi, S. (2021). Zafer Lokantası Örneğinden Hareketle Bayburt Kent Kültüründe Dönercilik ve Mekânsal Hafıza Üzerine Bir İnceleme. Bayburt Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi, 4(9), 127-140.