BibTex RIS Kaynak Göster

Rewriting History in John Arden's Left-Handed Liberty

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2/1, 347 - 354, 01.07.2016

Öz

In Left-Handed Liberty John Arden takes Magna Carta signed between King John and the Barons in 1215, and reinterprets it from a perspective which asserts that it is not, in fact, a milestone on the path to liberty as was officially claimed. Although based on historical documents, Arden's play does not treat history didactically. He is indeed the master of conveying the social and political life of man within the context of real life experiences which always overflow political identities. Hence, for instance, King John is reinterpreted as a weakling rather than a tyrant as the conventional reading of historical documents portrayed him. Taking an unconventional approach to the Great Charter as the “cornerstone” of the path to human rights, John Arden fills in the “opinions” of the important personages partaking in the shaping of the events during the period and adds, as he says in the introduction to the play, “facts” that cannot perhaps be found among the historical documents but are still justifiable within the historical framework of Medieval Europe.

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2/1, 347 - 354, 01.07.2016

Öz

Left-Handed Liberty adlı oyununda John Arden, Kral John ile Baronlar arasında 1215 yılında imzalanan, Magna Carta adlı belgeye yeni bir yaklaşımla, bu belgenin resmi tarihin belirttiği gibi İngiltere tarihinde özgürlükleri gerçekleştirme yolunda sanıldığı kadar önemli bir dönüm noktası olmadığının, Kral John’ın aslında zalim bir kral olmaktan çok, zayıf bir kişiliğe sahip bir insan olduğunun altını çizer. John Arden oyun kişilerini her zaman toplumsal ve politik gerçek yaşam deneyleri çerçevesinde tarihsel kimliklerini aşan yönleriyle canlandıran usta bir yazardır. Tarihsel belgelere dayanmasına karşın oyun tarihe didaktik bir açıdan bakmaz. Büyük Ferman adıyla da anılan Magna Carta’yı alışılmışın dışında bir yaklaşımla değerlendiren John Arden, oyuna yazdığı Önsözde de belirttiği gibi, o dönemde önemli görevler üstlenmiş olan kişileri yeniden canlandırırken, tarihsel belgelerde rastlanmamakla birlikte Orta Çağ Avrupasının ruhuna uygun bilgiler eklemiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69JG33GT
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şefika Nüvid Alemdaroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2016
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2/1

Kaynak Göster

APA Alemdaroğlu, Ş. N. (2016). Rewriting History in John Arden’s Left-Handed Liberty. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 347-354.