BibTex RIS Kaynak Göster

Investigating The Effect of Weightlifting on The Metacarpal Bones’ Measurement Parameters by Using 3D Modeling Technique

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 2, 35 - 45, 01.07.2014

Öz

Objective: The aim of this study is searching morphometrical effects of weightlifting sports on metacarpal bones. Materials and Methods: This study includes 9 weightlifters male adult and 9 sedentaries male adult who have not been involved in sport activities. Two dimensional (2D) images of weightlifters’ and the sedentaries’ right-left hand finger bones’ were obtained by using multidetector computed tomography (MDCT), 2D MDCT images were converted to 3-dimensional by using software Mimics 13.1. Indications/Results: Although volume of many metacarpals bone of weightlifters’ has higher volume value than sedentaries, meaningful length and volume difference of metacarpals has not been found. Comparing to right and left hand metacarpal bones’ volume of weightlifters any difference was not determined. Comparing to sedentaries’ right and left hand metacarpal bone volume with weightlifters; volume values of right hands’ first, forth and fifth bones (I, IV and V) are higher than left hands’. Comparing to average percentage values of length and volume of left hand metacarpal bones; meaningful difference between sedentaries and weightlifters groups were not retained. Conclusion: No statistical difference were determined between weightlifters and sedentaries differences in regard to both volume and length of metacarpals. However comparisons carried out within the group; volume difference between left and right hand metacarpals of sedentaries raised from dominant usage of right hand in daily life, it is thought that working with high weight may little decreased volume difference between left and right hand metacarpals of weightlifters. In addition comparing to volume and length average ratios (%) of metacarpals taken from sedentaries and weightlifters, not determining difference between sedentaries and weightlifters can be interpreted as deformation not happened in metacarpal bones of weightlifters. The technique used in this study can be used in determination structure and deformation of bone, muscle, cartilage of disabled sportsmen.

Halterin Metakarpal Kemik Ölçüm Parametreleri Üzerine Etkisinin 3B Modelleme Tekniği ile Araştırılması

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 2, 35 - 45, 01.07.2014

Öz

Amaç: Bu çalışma ile, halter sporunun metakarpal kemikleri üzerindeki morfometrik etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Yöntem: Çalışmaya 20-25 yaşları arasında, 9 yetişkin erkek halterci ve spor yapmamış 9 sedanter dahil edildi. Halterci ve sedanterlerin sağ-sol el metakarpal kemiklerinin iki boyutlu (2B) görüntüleri multidedektör bilgisayarlı tomografi (MDBT)’den elde edildi. 2B görüntüler, Mimics-13.1 yazılım programı ile üç boyutlu (3B) hale getirildi. Bulgular: Haltercilerde birçok metakarpal kemik hacmi, sedanterlerden yüksek sayısal değerlere sahip olmasına rağmen, metakarpal kemiklerin hem hacim hem de uzunluk değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Haltercilerde sağ el ile sol el metakarpal kemik hacmi değerleri karşılaştırıldığında; herhangi bir farklılık bulunmadı. Sedanterlerde sağ el ile sol el metakarpal kemik hacim değerleri karşılaştırıldığında ise; sağ el birinci, dördüncü ve beşinci (I, IV ve V) kemikte hacim değerleri sol el değerlerinden yüksek bulundu. Sol el metakarpal kemiklerin hacim ve uzunluk yüzdelik (%) oranları ortalamaları da karşılaştırıldığında; halterci ve sedanter gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç: Halter sporcuları ile sedanterler arasında el metakarpal kemiklerinde hacim ve uzunluk yönünden istatitistiksel farklılık bulunmamıştır. Ancak grup içinde yapılan karşılaştırmalarda; sedanterlerde sağ ile sol el arasında birçok kemikte hacim farklılığı bulunmasının, sedanterlerde günlük yaşamda sağ elin dominant olarak kullanılmasından kaynaklandığı, haltercilerde ise yüksek ağırlıkla yapılan çalışmaların az da olsa etkisinin bu farkı azalttığı düşünülmektedir. Bununla beraber metakarpal kemiklerin hacim ve uzunluk yüzdelik (%) oranları ortalamaları da karşılaştırıldığında; halterci ve sedanter gruplar arasında farklılık bulunmaması ile haltercilerde metakarpal kemiklerin deformasyona uğramadığı sonucuna ulaşılabilir. Bu çalışmada kullanılan yöntemin; bedensel engelli sporcuların kemik, kas ve kıkırdak yapılarının tespiti veya deformasyonlarının belirlenmesinde de kullanılabileceği değerlendirilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66BE99MA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Emin Yıldız Bu kişi benim

Kamil Beşoluk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2014
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yıldız, M. E., & Beşoluk, K. (2014). Halterin Metakarpal Kemik Ölçüm Parametreleri Üzerine Etkisinin 3B Modelleme Tekniği ile Araştırılması. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 4(2), 35-45.